Goes verpulvert Charlois Europoort 3

TABEL

Na de zeperd tegen Overschie heeft Goes teruggeslagen door een verzwakt Charlois 3 met dikke cijfers naar huis te sturen. Als er ooit een kans was geweest op een 8-0 in de KNSB, dan was het misschien wel vandaag. Zelf waren we voor de gelegenheid compleet en daarmee was het ratingverschil significan te noemen. De Rotterdammers misten volgens mij een basisspeler of 4 en moesten met 3 spelers onder de 1550 aantreden in de 3e klasse. Niet geheel verrassend zagen we daar snel volle punten.

Jos zette ons op voorsprong door Marjolein Osinga Reiber (1295/1399N) te verslaan. Een ratinverschil van zo een 800-900 punten is doorgaans veel te veel en dat bleek hier ook. Jos maakte het snel tactisch en bij de eerste mogelijkheid ging wit eigenlijk al in de fout wat zwart groot materiaal en het punt opleverde. Jos had op een spannender partij / tegenstander gehoopt. Hij kon hierop ieder geval vroeg naar huis en voorspelde 7-1. Misschien eens meedoen aan de toto (!)

Maxim moest er 12 zetten voor werken tegen de tweede Osinga: Andre Osinga (1514/1528N). Maxim vloog de snel rokerende zwarte koning gelijk naar de keel en Andre deed er eigenlijk niet zoveel tegen. Na een onhandige paard terugtocht was het zelfs na 13 zetten al mat.

Remco kreeg ook de derde invaller vlot op de knieen. Ed Lorwa (-/1247N) ging de mist in. Aanvankelijk had wit nog best een solide stelling maar ergens ging de lager gerate speler toch de fout in en kon Remco het punt pakken.

Daarmee was de match wel een eindje gespeeld. De gasten kwamen ook op het scorebord door een remise van Louis tegen Andre van der Graaf (1883/1904N). Louis doet altijd maar weer wat in de opening en van de keer vond hij zich teurg in een heuse Konings-Indier met zwart. Wit speelde en plan met snel g4 gericht tegen het zwarte f5. Geen idee hoe het remise is geworden, het was opeens zo. In ieder geval een halfje dus voor de bezoekers.

Denk dat JoeyB de matchpunten binnen bracht. In Kresna Soerjadi (1971/1960N) (de broer van Wibi) had hij op papier een van de sterkste tegenstanders aan bord 8. Joey was een beetje aan het schuiven en pielen met zijn paarden op de damevleugel. Zwart dacht tactisch het een en ander op te kunnen lossen maar had een tussenzetje gemist waarna het gelijk over en sluiten was...

Sven pakte ook een vol punt tegen Albert Kamman (-/1887N) al levert het hem geen ratingpunten op... De tegenstander gaf goed partij maar Sven wist een vrijpion te krijgen. Met een dame'offer' om het ding te laten promoveren haalde Sven de winst binnen.

YT voegde eveneens een vol punt toe door Angelique Osinga (1919/1961N) te verslaan . Er werd een zijvariant gespeeld tegen de witte opzet maar waarom eigenlijk? Wit had in het voordeel kunnen komen als ze f5 had doorgezet. In plaats daarvan liet wit h5 toe waarna wit wel g5 moest doen en die kant van het bord 'dicht was'. Aan de andere kant van het bord stond zwart veel sterker met totale controle over veld c4 en een domme loper op c1 van wit. Langzaam maar zeker werd wit teruggedrongen en werd er een vrijpion gecreeerd. Zwart deed het niet helemaal handig maar het was meer dan goed genoeg om de winst binnen te halen in een eindspel met Toren tegen Loper en vrijpion. Die vrijpion kon nergens naar toe en de zwarte koning drong langzaam maar zeker binnen op de koningsvleugel. 6,5-0,5 dus alweer.

Tot slot was daar de 'klassieker' Rinus Burgerhoff - Melvin Holwijn (1957/1921N). Rinus ging wel lekker met wit met het loperpaar en een zwarte isolani op d5. Ergens kreeg zwart toch spel met zware stukken op de zevende rij. Als wit koel was gebleven was hij waarschijnlijk in het voordeel gebleven maar nu kwam er een dame-eindspel op het bord waarbij zwart een pluspion op de koningsvleugel had maar dat was een dubbele f-pion... Zwart probeerde het nog lang maar heel veel nut had het niet.

Zo kwam de eindstand op 7-1. Een klinkende overwinning maar heel moeilijk werd het ons niet gemaakt.