Goes haakt nu al af in titelstrijd

TABEL

3 rondjes bezig en het seizoen zit er eigenlijk al soort van op voor het eerste. Het is nu nota bene alleen nog zaak niet te degraderen (!) Daarvoor moet het natuurlijk wel heel raar lopen… Dat geldt echter zondermeer ook voor een kampioenschap voor ons. Op voorhand was duidelijk dat de wedstrijd tegen HWP Sas van Gent II een hele belangrijke ging worden in de titelstrijd. De geheel onnodige nederlaag tegen Overschie was evenwel niet ingecalculeerd. Zodoende was dit eigenlijk al een must win wedstrijd! HWP was bij het ingaan van de competitie duidelijk de favoriet maar nu ook weer niet zo sterk dat ze min of meer onverslaanbaar waren zoals Delft vorig jaar. Voor de gelegenheid waren we compleet terwijl de tegenstander ten opzicht van de vorige speelronde maarliefst 3 spelers mistte. Desondanks hadden de Zeeuws-Vlamingen nog altijd een hogere gemiddelde rating maar het verschil was zondermeer minder groot dan gedacht. Zo lagen er dus kansen voor Goes! Ondanks een vroege achterstand leken er gedurende de middag zondermeer kansen op een resultaat te zijn. Minimaal een 4-4 en misschien zelfs wel een overwinning. Uit de laatste 3 partijen werd echter slechts een half puntje gepeurd terwijl we daar toch op 2 of meer hadden gehoopt, wat gezien de stellingen niet ondenkbaar was. Zodoende werd het dus een nogal groot uitgevallen nederlaag tegen de reserves van HWP: 5,5-2,5

 

De wedstrijd begon zoals gezegd niet bepaald goed. Joey van de Braak ging eraf met zwart tegen Marnix van der Zalm (2073/2055N). Dat was eigenlijk ook al niet nodig. De witspeler ging voor een Nimzo en speelde daarin een zeldzame variant met De2 aldus B. Even later speelde hij e3-e4 op wat in de structuur c3/c4/d4/e4 met zwart d6/e5 natuurlijk het strategisch failliet is van de witte stelling. Zwart moet eigenlijk alleen nog maar zorgen dat hij niet mat gaat, even profiteren van de idiote structuur van wit en zijn puntje ophalen… Maar goed zo simpel is het in de praktijk niet. JoeyB zag spoken, had 3 zetten lang de tijd om kort te gaan, maar ging juist lang! Toen kon wit met c4-c5 een pion offeren / de boel openen. Wellicht dat het allemaal wel kon voor zwart maar B had al zoveel tijd geïnvesteerd dat hij in forse tijdnood kwam. Dat hielp niet en dus ging wit door de zwarte koningsstelling heen. 1-0 voor de thuisclub.

 

Een tweede nare verrassing was de nederlaag van Maxim tegen Herman van de Wynkele (2123/2016N). Maxim speelde een onwaarschijnlijke boutzet in de opening. Hij combineerde e6 met g6 en dat betekent gatenkaas. Wit had volgens mij veel beter kunnen profiteren maar bouwde desondanks een duidelijk betere stelling op. Maxim verdedigde vervolgens echter netjes en wist af te wikkelen naar wat op een gelijk eindspel leek. Halfje binnen? Nee dus. Maxim gaf blijkbaar zo maar een stuk weg omdat hij een tussenzet gemist had. Weer niet het gehoopte resultaat.

 

Dat gold zondermeer ook voor uw verslaggever die geen aanspraak kon maken op meer dan een halfje tegen FM Gunter Deleyn (2174/2161N). Ik had een mannetje of 5 voorbereid en daar zat de FM van de tegenstander zeker ook bij. Recentelijk speelde wit echter veelal 1.g3 dus dat had ik even doorgeklikt. Je moet keuzes maken (of de voorbereiding tegen kaliber 2100-speler wordt niet serieus genoeg genomen?) en dus was het systeempje dat Gunter vroeger vaak speelde niet meer mee genomen. DAT werd het nu natuurlijk juist… Probleem is een beetje dat de opzet redelijk vervlakkend is en het niet zo makkelijk is om op winst te spelen. Het zwarte b6? was in ieder geval zeer onhandig. Nu leek er een stelling met hanging pawns te komen waarin wit een kleine plusje had. Daarop c4 opgespeeld maar het medicijn bleek erger dan de kwaal. Wit kwam fors in het voordeel met een loperpaar en 2 gevaarlijk centrumpionnen. De zwarte meerderheid c4/b6/a7 vs a2 leek veel minder snel / gevaarlijk te zijn. Wit had het rustig moeten opbouwen maar ging gelijk voor een afwikkeling waarna zwart naar een dubbel toreneindspel kon dat eerder nog beter was voor mij ook. Wit had het gevaar ook gezien en stuurde aan op een totaal remisestelling waarin zwart redelijkerwijs niet meer op winst kon spelen… Remise dus. Tegenvaller nummer 3 deze match.

Gezien de stand was het handig om op winst te spelen. Bij Louis gebeurde tegen Jim van de Vreede (1971/1936N) vrijwel hetzelfde. Louis zette de partij met wit rustig op en had volgens mij constant een klein plusje. Toen de verwikkelingen kwamen leken deze mij zondermeer gunstig voor wit. In een stelling met zware stukken was wit beter ontwikkeld en dat had een beter eindspel moeten betekenen. Plots stond er echter een toreneindspel op het bord waarin wit weinig meer leek te kunnen bewerkstelligen. Daarop werd ook hier tot remise besloten.

 

Toen was het eindelijk tijd voor ons om wat terug te doen: Jos versloeg jeugdtalent Natan Pirard (2127/2119N). Jos haalde de boerenkoolopening weer eens van stal en bereikte met wit een miniem voordeeltje. Het had nooit veel mogen zijn en had moeten resulteren in een toreneindspel dat zwart gemakkelijk had moeten kunnen houden. In tijdnood kwam daar echter de zwarte fout wat wit een kwaliteit opleverde. Een zwarte vrijpion op de h-lijn zorgde er nog voor dat wit het secuur moest spelen maar dat deed Jos waardoor het punt binnen kwam voor ons: 3-2.

 

En nu waren er nog 3 partijen bezig… Een overwinning was gezien de stellingen zeker nog mogelijk en een gelijkspel leek helemaal tot de mogelijkheden te behoren. Het mocht echter niet zo zijn. Rinus slaagde er allereerst niet in om Harry Provoost (2079/2050N) te kloppen. Dat leek toch zeker tot de mogelijkheden te behoren maar Rinus slaagde dus net niet. Hij had vanuit de opening met zwart een duidelijke plus en in de tijdnoodfase leek dit alleen maar versterkt met een wit paard dat aardig buiten spel stond op a6. Rinus had waarschijnlijk met Dc2 de dames op het bord moeten houden maar dan zat er eeuwig schaak ‘gevaar’ in. Zoals het ging gingen de dames eraf en dacht Rinus pion a4 te kunnen gaan ophalen met winst. Dat viel echter tegen… De witte koning zou op tijd zijn om op c2 te komen en dan met b3 het paard op te halen! Rinus KON dus helemaal niet op a4 slaan. Zo kwam het witte paard van a6 via b8 en c6 ook weer in het spel en was de kans op winst voor zwart wel verkeken. Nog een tegenvaller dus deze match.

 

Bij Sven ook al niet het gehoopte resultaat. Hij ging tegen angstgegner Kees Nieuwelink (2173/2184N) toch weer de boot in. En dat was dus ook al totaal onnodig. Sven kwam eens goed uit de Hollandse opening met wit. Hij had het paardenpaar terwijl Kees ‘zijn’ loperpaar had. Daarvoor had zwart echter zowel op de c- als f-lijn een dubbel pion moeten toe staan. Helaas raakte Sven in tijdnood de controle kwijt. Hij was wat van plan maar speelde ‘plots’ een andere. Dat komt veel mensen bekend voor. In de praktijk leverde dit een dubbel toreneindspel op met een gevaarlijke vrijpion voor zwart op c3. Wit had verbonden vrijpionnen op f en g maar die stonden nog op f2 en g3… Effectief was dit een toreneindspel met 3 mogelijke resultaten dat bij correct spel waarschijnlijk remise zou zijn. Sven dacht de koning te kunnen checken maar dit activeerde de zwarte vorst alleen maar. De pion op c3 goed targetten was waarschijnlijk zeker goed voor een halfje… Nu speelde de teamcaptain van de tegenstander de partij uit naar de winst met zijn actieve koning. Het was al met al de wedstrijd van net niet voor Goes.

 

Tot slot Remco. Die completeerde de ellende door volkomen onnodig van Johan de Zwart (1995/1980N) te verliezen. Remco outplayde zijn opponent totaal vanuit de opening al leken standaardoffers op f5 niet lekker te werken. Met een tijdelijke pionoffer kwam wit sterk te staan en werd pion h6 teruggewonnen. Volgens Remco ‘blunderde’ zwart vervolgens een kwaliteit weg terwijl het volgens mij juist een zeer slim offer was. Remco kwam effectief een kwaliteit voor maar zwart had een superloper op e5 die niet aan te tasten viel. Remco had inderdaad de a-lijn voor zijn toren maar het was (zoals Jos met een vluchtige blik dacht) volgens mij niet redelijkerwijs mogelijk om de torens op de 7e rij te verdubbelen omdat de eigen koning dan in zwaar weer zou komen. Ook het naar voren gooien van de eigen g en h pion was te moeilijk / gevaarlijk… Zodoende leek de stelling in de praktijk vrijwel niet te winnen en had Remco zondermeer de zwartveldige lopers op het bord moeten houden! Uiteindelijk trad er iets van kortsluiting op bij de ’s Heerenhoeker (of nou ja wit ‘moest’ winnen). Sven had inmiddels al verloren / stond op het punt om op te geven dus dat was eigenlijk ook al niet meer het geval. In ieder geval wikkelde wit af naar T 5p vs LL4p terwijl heen en weer shuffelen gewoon tot remise had geleid. Een blunder. Al heel snel bleek dat de lopers zo ontzettend veel sterker waren dan die toren. Wit had een extra pionnetje op h3 maar dat was van geen belang. De zwart(speler) kon gewoon met zij koning naar binnen lopen en dan een voor een b3,c4 en d5 er af gaan tikken. Daar was eigenlijk niets aan te doen… Remco kreeg nog een kans… De Zwart(speler) zat even niet op te letten en liet zo maar 3x dezelfde stelling toe. Blijkbaar was dit net rond zet 80 en had wit de notatie niet goed op orde (?). Remco SPEELDE Kh4 in plaats van de zet op zijn notatieformulier in te vullen, de klok stil te zetten en remise te claimen. Dat had in ieder geval nog een halfje opgeleverd. Nu vond zwart uiteindelijk het winnende plan en zo kwam de eindstand op 5,5-2,5.

 

Een grote nederlaag al met al. In vrijwel alle partijen hadden we het beter kunnen doen. Al met al was een overwinning heel goed mogelijk geweest maar vrijwel iedereen was in de beslissende fase niet scherp genoeg. Zo staan we nog steeds op 2 matchpunten en kunnen de titelaspiraties wel in de permafrost begraven worden… Succes met graven.