Goes maakt seizoen nog interessant

TABEL

Door nog maar eens een miskleun van jewelste heeft het eerste team het seizoen nog soort van interessant gemaakt. Na 4 ronden kan je soort van de balans op maken en staan we simpelweg in de degradatiezone met 1 overwinning en 3 nederlagen. Waar vorig seizoen alles net goed viel daar valt dit seizoen alles juist steeds fout. Op papier zijn Charlois 3 en Middelburg veel en veel zwakker, sterker nog op papier zijn we gewoon het 2e team in de klasse, maar er wordt op hout geschaakt en dat loopt nogal eens mis dit seizoen. Zo ook tegen HWP Sas van Gent 3 in Goes vandaag. Werd de vorige ronde nog ietwat onnodig verloren van het tweede team, ditmaal werd minstens zo onnodig verloren van HWP 3. Zo heeft zich een mooi ‘groepje’ van 3 afgescheiden aan de onderkant en daar horen wij dus bij. Het is zaak om heel snel een overwinning op de bordjes te zetten voor het eerste. Tegen HWP 3 lukte dat dus alvast weer niet:

De tegenstander was ongeveer zo opgekomen als verwacht terwijl wij Maxim moesten missen. Hans viel in. Al vlot vielen er 2 halfjes te noteren maar dan wel op de witborden van Goes. Remco aan bord 4 nam een remiseaanbod van Andre Galle (1993/1936N) aan in het vroege middenspel. Remco ging de hoofdvarianten uit de weg maar had wel een solide stelling. Andre stelde zich uiteindelijk op zoals YT dat ook altijd placht te doen tegen deze opstelling van wit. Dat bevalt mij wel. Remco kreeg volgens mij uiteindelijk wel d4 er doorheen (?) waarna dus remise werd overeengekomen in een stelling waar nog een hoop te spelen was. Gezien het vervolg niet even handig wellicht maar goed dat kon Remco toen nog niet weten.

Ook de partij van Sven aan bord 2 tegen Chris Ghysels (2059/2044N) leidde dus tot een vlotte puntendeling. Ghysels heeft zijn zetvolgordes in de opening een beetje gehusseld waardoor Sven niet zijn eigen systeem tegen de zwarte opzet kon spelen. Er werden vlot de nodige stukken geruild en zwart kreeg een prachtloper op g7. De zware stukken zouden langs de e-lijn wel eens allemaal kunnen gaan verdwijnen. Het eindspel leek mij daarop eerder wat beter voor zwart. Het aannemen van dit remiseaanbod van Belgische kant was dan ook zeker verantwoord te noemen. Maar goed 2 witborden klaar met een halfje…

We hadden toch wel behoorlijke problemen. En dan vooral Jos. Hij werd van het bord gehakt door Samuel Verbruggen (2015/2014N). YT had toen hij de opening zag het punt eigenlijk al geteld voor ons… Immers een paar jaar geleden (toen YT al weer eens al lang clubkampioen was) werd 1.e4 gespeeld tegen Jos aan het slot van de competitie en ging uw verslaggever er eigenlijk min of meer vanuit de theorie af in deze exacte variant… Voeg dat bij het feit dat uw verslaggever Jos zijn tegenstander in België wel eens had geveegd en dan is 1 en 1 2… Maar goed zo werkt het niet. Wit speelde een puike partij met het scherpe d4. Geen idee of hij het allemaal kende. Na afloop zei Jos dat hij ergens eerder f5 had moeten doen en nu in de problemen kwam. De witte stukken richtten zich op de koningsvleugel en offers op f5 drongen zich op. Uiteindelijk won wit de pion zelfs zonder offer. Uiteindelijk werd Jos dan ook gemat. Nogal een behoorlijke tegenvaller…

Wat even niet was ingecalculeerd was bovendien de zwarte koning in het midden aan bord 8. Daar ging invaller Hans eraf tegen Rudy van de Wynkele (1863/1909N). Al vlot gingen de dames eraf met een stelling die wel enigszins in evenwicht leek. Hans moest nog wel een paar stukken op de koningsvleugel een beetje ontwikkelen. Zwart had voornamelijk een idee met b5-b4 om de damevleugel open te spelen maar dat leek mij niet echt mogelijk. Ergens maakte Hans een blunder door g4 te spelen wat de zwartveldige loper van zwart tot leven deed komen. Vervolgens ging het zomaar mis op de koningsvleugel en kwam HWP op een 3-1 voorsprong. Problematisch.

Toch was de match nog niet verloren…. Aan de overige 4 borden moest simpelweg +2 gemaakt worden. JoeyB deed ons echter geen goede dienst door remise overeen te komen tegen Rudi Pauwels (1790/1766N). Op papier was dit zondermeer een bord waar het vandaan moest gaan komen. Hier had B volgens mij een iets beter eindspel met dame en toren vanwege een dubbelpion van wit. Heel veel was dat ook niet maar om dat zomaar remise te geven was gezien de matchsituatie niet echt een goed idee.

Zo moest er dus 2,5 uit 3 gehaald worden of 3 uit 3 voor de winst. Niet onmogelijk maar wel lastig. Uw verslaggever gaf echter het goede voorbeeld door FM Marc Lacrosse (2091/2195N) te kloppen. Het was zondermeer een partij met 3 mogelijke resultaten. YT had zich toch niet slecht voorbereid maar was even vergeten dat Marc ook wel eens in team 3 mee deed (niet in ronde 3). Die was dus niet meegenomen… Daarop werd niet voor de scherpe Botwinnik gegaan maar voor het rustigere Dame-Indisch. Na afloop zei mijn opponent ook dat hij dacht dat ik me had voorbereid en wellicht daarom ging hij voor een sideline. Zwart besloot niet voor een snel c5 te gaan want dat was te vervlakkend. Dat stelde een op dat moment goed spelende Marc wel in staat om in het voordeel te komen met het basale plan f4-f5. In tijdnood is het niet even makkelijk echter en zo deed wit het dan ook niet helemaal goed. Het is mij overigens een raadsel wat er met Marc’s rating is gebeurd die was toch altijd tegen de 2200? Toernooitjes spelen in exotische locaties blijkbaar… In ieder geval raakte hij dus ietwat de weg kwijt in tijdnood en beging de bekende fout om te ruilen in deze fase. Na dameruil was de stelling plots wel duidelijk in het voordeel van de FM van de thuisclub. In een eindspel met loperpaar tegen paardenpaar was het prettig spelen. Met een trucje won zwart een pion maar dat kostte wel het loperpaar. In tijdnood vond wit andermaal niet de meest hardnekkige verdediging. Nu kon de zwarte koning winnend het witte kamp binnen dringen. Dat leverde dus het eerste winstpunt voor Goes op.

Moest er nog wel minimaal een overwinning bijkomen voor een matchpunt… En dat kwam er niet van want Rinus ging de mist in tegen Gert van Rij (1941/1920N). We zagen hier een vol centrum waarbij zwart zoals wel vaker c4 op de korrel nam. Rinus probeerde het in en het centrum en op de koningsvleugel. Na een hoop ruilen zagen we een toren/loper eindspel waarbij wit een vrijpion had op de koningsvleugel maar zwakke pionnen op de damevleugel. Hierop sloeg het noodlot toe. In een poging zijn zwakke pionnen op c4 en g5 te houden speelde Rinus eerst Le4 en na het zwarte Tg4 Tg2. Hierop had zwart simpel Txe4 gevolgd door Lb7+ schaak en dus stuk en partij kwijt. Het lijkt erop dat Rinus naar een toreneindspel met minuspion had gemoeten dat waarschijnlijk wel remise was geweest. Nu viel er weinig eer meer te behalen voor zowel Rinus als Goes…

Weer een dramatisch resultaat dus. Louis kon het allemaal nog wel een dragelijker aanzien geven door Erik van de Wynkele (2015/2034N) te kloppen. In deze partij gooide wit een hele zooi pionnen naar voren met een groot centrum. Dat levert tegelijkertijd natuurlijk ook potentiële aanknopingspunten en zwaktes op. Van een witte aanval tegen de zwarte koning kwam alvast niet veel terecht en na de nodige complicaties had zwart een duidelijk beter toren/paard eindspel met een gedekte vrijpion op e3. Het leek allemaal lastig te verdedigen voor de witspeler. Goes had deze wedstrijd de tegenstander het een en ander cadeau gedaan dus dan was het wel zo eerlijk dat Erik de partij beeindigde door een stuk weg te blunderen, hij overzag een penning met stukverlies. Denk dat Louis de partij anders ook wel gewonnen zou hebben maar nu konden we in ieder geval eerder naar huis!

Al met al een uiterst teleurstellende middag. Het is voorlopig niet ons seizoen. Na 4 speelronden staan we zo op 2 matchpuntjes… Tot overmaat van ramp won het zwakke Charlois 3 voor de 2e keer op rij van een veel sterkere tegenstander waardoor we zelfs op een degradatieplaats staan... Qua bordpunten hebben we wel ‘gewoon’ een half bordpunt meer dan HWP 3 bijvoorbeeld dat al 5 matchpunten heeft en Charlois 3 heeft zelfs 4 volle bordpunten minder maar wel 2 matchpunten meer, hoe is het mogelijk?! Zo kan het gaan. Zaak om de volgende ronde tegen Souburg te winnen anders wordt het wel een heel naar seizoen.