Goes wint eindelijk weer eens

TABEL

Na een dramatisch kalenderjaar 2018 is Goes het jaar 2019 wel goed begonnen. Vergelijkingen met PEC Zwolle dringen zich op. Wij hebben echter geen nieuwe kale leider aangesteld. Van de keer in het Brabantse mocht Louis opereren als playing captain. Gelukkig waren er ditmaal geen gekkigheden zoals eerder in Rotterdam dit jaar. Voor zowel ons als de sympathieke Oosterhouters stond er het nodige op het spel. Na het nodige geknoei dit seizoen waren wij, op rating het 2e team van de klasse, zowaar op een degradatieplaats beland en ook D4 was met 5MP nog geenszins zeker van behoud. Een echt 4 punten duel dus. Helaas moest Remco verstek laten gaan maar in Erwin hadden we gelukkig een capabele invaller. De reis had nog de nodige voeten in de aarde. Sven was van de keer chauffeur en was voor de gelegenheid 10 minuten te laat. Verder verliep de reis naar Oosterhout ok. Het vinden van de speelzaal in Oosterhout bleek anno 2019 toch nog een klus. Terwijl YT wist te melden dat hij ooit nog jeugdtraining had gehad in een school (met oranje vuilnisbakken) in Oosterhout doolden we over de markt en door winkelstraten vergezeld door het hoogst irritante geluid van een draaiorgel. De google maps op Sven’s telefoon was duidelijk een beetje van slag. We liepen dan ook de verkeerde kant op. Toen het ding van 5 naar 6 minuten lopen ging kregen we toch wat argwaan. De andere kant op. Het café werd vervolgens ook nog glad voorbijgelopen omdat men van de kant die wij op keken niet de naam op de borden had gezet… ALLEEN van de andere kant. Dat kostte nog eens 2 minuten. Zo kwamen we een kleine 20 minuten te laat… Gelukkig waren de klokken pas een kleine 5 minuten aangezet! Zoals gezegd de sfeer was goed op iets van een zolderkamer boven het café. De rest van de spelers was al begonnen. Joey van de Braak had inmiddels al een vrijwel verloren stelling op het bord getoverd toen Jos aan bord 5 naast hem plaats nam… Teamleider Hans (actief in Goes) had gegeven de opstelling van de vorige ronde van D4 besloten tot een tactische opstelling. Zo zaten de Goese toppers op de borden 5-7. Dit werkte niet helemaal. Jos en Sven kregen wel een van de sterkste spelers op papier te bekampen, YT niet. Een der tegenstanders (weet niet meer welke) had in ieder geval blijkbaar 15 partijen van YT zitten naspelen als voorbereiding dus dat was in ieder geval ontweken. Qua voorbereiding van Goese kant was er niet zoveel want de heren uit Oosterhout hebben over het algemeen niet bijster veel partijen in de megabase en zeker niet van na de millenniumwisseling. Enfin dat hoeft natuurlijk geen beletsel te zijn voor een goede partij. Het was niet gelijk duidelijk dat we gingen winnen maar gedurende de middag viel eigenlijk bijna alles goed voor Goes (mag het ook eens een keertje?):

 

Jos won overtuigend aan bord 5 van Carlo Bloem (2023/2043N). Wit zette de partij niet heel ambitieus op maar kreeg toch e4 er doorheen. Zwart slaagde er vervolgens, om mij onduidelijke redenen, niet in om hetzij break e5 hetzij break c5 te spelen. Jos wist de zwarte stelling in te snoeren en de zwarte loper op b7 werd een pion met een hoedje… Jos breidde zijn voordeel steeds verder uit en kon dan ook materiaal winnen. De hele damevleugel van zwart viel uiteindelijk min of meer. Een fijne overwinning. De tegenstander van Jos was overigens ietwat verontwaardigd dat hij aan bord 5 tegen Jos moest. Toen Jos zei dat Hans deze tactische opstelling had gedaan om een tactische opstelling van D4 te counteren, immers zij deden dit de vorige ronde, was de man verontwaardigd richting zijn eigen team. Hij was er immers niet bij de vorige ronde! Zo zie je maar die tactische opstelling was dus echt een verrassing…

 

Verrassend was ook wat er gebeurde bij de partij van Maxim le Clercq tegen Joost Sips (1944/1963N). De tegenstander van ons (naar aller waarschijnlijkheid) aanstaand Per Seconde Wijzer deelnemer raffelde een zet of 12 vrijwel a tempo af met de witte stukken. En bood vervolgens remise aan! Maxim was gekomen om te schaken echter en ging door. Best mogelijk dat dit alles al geschiedde voordat ‘top’ auto binnen was? Heel zeker weet ik dit niet want Maxim ging in de diepzeetanker modus zoals wel vaker. Al heel vroeg verdwenen de lopers van het bord en zagen we enkel paarden, torens en dame. Maxim speelde het ietwat risky g5 om spel op de koningsvleugel te beginnen. De knollen gingen ook naar f5 en f6. Dat is eigenlijk het laatste wat ik heb gezien. Plots had Maxim verloren. Blunder blijkbaar? Gelukkig kregen we die terug van de keer!

 

Dat was dan op het bord bij JoeyB die plots van Robbert van Vossen (2021/1998N) een stuk cadeau kreeg. De opening was een ware ramp van de zwarte kant. In zo een belangrijke match besloot B een zeer riskant gambiet te spelen met zwart. Nu verwacht u natuurlijk dat zwart dit dan vast al tientallen keren gespeeld heeft en precies weet wat te doen (anders is het immers compleet ridicuul om een gambiet te spelen!). Maar nee B had blijkbaar dit gambiet gezien in een boek tijdens de heenreis (!). Tegenwoordig houden we ons aan ‘geen opening in verslagen’ meer, voornamelijk op verzoek van Sven dus ga ik u de zetten niet geven. Zo HEEL slecht was het nu ook weer niet want de Stockfish op de telefoon van Jos tijdens de terugreis geeft slechts +0,4… In ieder geval ruilde B de dames en kwam 2 pionnen achter te staan. Ook had hij veel meer ontwikkeld en mocht wit niet meer rokeren. Toch leek de witte stelling te solide. Per saldo wist B dan ook niet meer te bereiken dan een gelijk lopereindspel met minuspion. Remisekansen maar dat ging keepen worden. Of toch niet… Met nog maar een paar stukken op het bord kreeg wit het voor elkaar om Kd3?? Te spelen waarna Lb1+ met een röntgenschaakje simpel de loper won… Een behoorlijk mazzeltje dunkt me.  

 

Toen ook invaller Erwin wist te winnen van Lucas den Boer (1854/1892N) was wel duidelijk dat het goed ging komen. Met zwart had Erwin de hele tijd een solide stelling met structure f5/e6/d5 vs f4/e3/d4 op een gegeven moment. Na het nodige ruilen op de velden e4 en e5 (weet niet precies wat en hoe) was het de vraag wie er kon profiteren. Nu dit was heel duidelijk Erwin die in een stelling met ongelijke lopers en alle zware stukken de lange diagonaal h1/a8 dodelijk kon gebruiken. Met overtuiging werd materiaal en partij gewonnen. Kijk zulke invallers moeten we hebben!

Zo was de match eigenlijk wel een eind gelopen met nog 4 partijen te gaan.

 

Rinus liet de winst liggen tegen Maykel Smits (2084/2030N) liggen maar bracht in ieder geval wel een halfje binnen. Rinus speelde een stabiel systeempje. Volgens mij ging het allemaal nog wel met een typisch idee voor zwart om op de damevleugel de pionnen naar voren te gooien terwijl het voor wit niet zo makkelijk is om zaken te doen tenzij je voor f3/e4-e5 gaat. In ieder geval gaf zwart klaarblijkelijk ‘zo maar’ een stuk weg (?). En dan leek de winst binnen handbereik maar Rinus zag op een gegeven moment spoken en ging voor eeuwig schaak…

 

YT en Sven waren vrijwel gelijktijdig klaar. Hetzelfde resultaat maar de overwinning van Sven tegen Marc Caluwe (2049/2029N) was heel wat regelmatiger te noemen dan die van YT… Sven kreeg een lange theoretische variant op het bord waarbij hij een lelijke structuur had maar veel beter stukkenspel en ontwikkeling. Uiteindelijk wist Sven deze structuur ook nog handig op te lossen door de c-pion naar c6 op te spelen. In het vervolg werd ergens een kwaliteit gewonnen en het eindspel gewonnen.

 

Dan uw verslaggever tegen Dick Kriens (1976/1933N)…. Het werd een typische Joey partij tegen iemand van dit niveau…. Gemakzuchtig, onnozel, Stockfish die gaat ratelen, de mens ziet dit (uiteraard, zelfs in de analyse) niet, en de FM pakt uiteindelijk het punt… Wit speelde de Saemisch (kijk ik vind het niet erg immers er staan toch tig partijen van mij in de database iedere serieuze speler kan zien dan ik Nimzo speel…) en daarin het zeldzame Dc2 en dan e2-e4. Strategisch natuurlijk een heel riskante opzet. Dit wisten meerdere mensen ons in de analyse ook te vertellen. Ja die pion op c4 is zwak! Gelukkig wist ik dit ook… had Kedem vorige week nog een prachtige partij zien winnen in deze variant. Bij mij ging het net wat minder overtuigend. En toch leek dit het eerste volle puntje te worden. Uw verslaggever zat al weer resultaat gericht te denken (‘B verliest, ik win dan is dat 1-1 ok). Daar was tbh ook een klein beetje aanleiding voor immers wit deed het diepzee denken van Maxim op niets lijken en kwam vlot in tijdnood. Bracht hij ook nog met e5?! een simpelweg foutief pionoffer. Dat is dan natuurlijk het moment om eens goed te kijken hoe een gewonnen stelling te bereiken. Ironisch genoeg speelde ik het goede f6 (er stond en loper op g5) niet omdat ik bang was voor een stukoffer Ld3… Ik dacht wel even op d5 te kunnen slaan gevolgd door Pb7-d6… Stutten, puntje oppakken… Maar nee wit begon opeens heel goed en snel te spelen en speelde het sterke f4! Vrijwel gedwongen… TOCH een stukoffer. Juist wat ik niet wilde… Het leek me allemaal net niet voldoende maar Stokvis weet op een tweetal momenten een win voor wit te ontdekken. Tevens ook nog een eeuwig schaak moment… Maar goed wit zat dus in tijdnood had keuze te over en deed net niet de goede een paar keer… Zwart kon de boel consolideren en had toen 2 stukken meer. KLAAR… Nee hoor. Uw verslaggever vond het nodig om nog een stuk weg te geven! (Wit Tf1,Df5,Tf6 Zwart Ld5,Pe6,f7,Tf8,Ke8,Da4) Zwart speelde het briljante De4 om de winst binnen te halen met dameruil in plaats van eerst Kd7-c6… Maar ja toen kwam er Txe6!! Wel heel simpel… Gelukkig won fxe6 nog steeds simpel.. (-3,5 in plaats van -6 aldus Stockfish). Een partij vol met fouten maar goed een puntje zullen we maar zeggen! Zo waren de matchpunten dus dik binnen!

 

Tot slot Louis hij haalde een halfje binnen op bord 1 tegen Pierre Jaspers (1979/1953N) Met wit speelde Louis een solide opening waarbij hij (volgens Jos in de auto) naliet om snel een hele fijne stelling te bereiken. Uiteindelijk kwam er een eindspel D+L voor beiden op het bord. De pionnen van de Oosterhouter op de damevleugel zagen er gevaarlijk uit maar de koning van zwart was ook open genoeg voor Louis om remise te maken. Zo als resultaat een hele dikke 6-2.

 

Dat mocht wel een keertje. We doen de degradatieplaats over aan de sympathieke Oosterhouters. Onthutsend genoeg wist Charlois 3 voor de derde keer te winnen. Ditmaal met 1800- gemiddeld. Het was weliswaar tegen Middelburg dat alles verloren heeft maar goed… Zo staan zij dus nog steeds voor ons. We staan qua matchpunten op een precaire 8e plaats. Qua bordpunten staan we 3e! Bizar maar waar. Gelukkig krijgen wij Middelburg ook nog. Met een zege daar zou het gepiept moeten zijn maar minimaal nog een extra matchpuntje zou geen kwaad kunnen. Tegen Bergen op Zoom om te beginnen in de volgende ronde.

Vervolgens werd nog gezellig gegeten bij een of andere nieuwe lokaliteit die ook in Goes gaat komen. Louis verzekerde ons dat het snel was (immers er moet nog in België gespeeld worden). Helaas bleek men geen ruimte te hebben voor 8 (!) Maar wel voor 5… Sven was er niet heel rouwig om en zo gingen wij naar huis. Ongetwijfeld staat er daarom ook nog geen uitslag online!