Goes verslaat angstgegner en speelt zich min of meer veilig

TABEL

Goes heeft goede zaken gedaan door te winnen van Bergen op Zoom, door de jaren heen een ware angstgegner voor de onzen. Er gaat eigenlijk altijd wel iets mis tegen dit team als het al niet is in de bezetting dan toch zeker op de borden. Volgens mij hebben we, toen zij zwaar verzwakt waren, eens een keer een benauwde 4-4 gehaald maar dat is het dan ook wel… De voortekenen waren alvast weer niet al te best want Jos moest verstek laten gaan: open dag van het ziekenhuis tot 4 uur. Niet zo handig gepland. Hij kwam nog wel even buurten na afloop. Toen zag het er al heel goed uit voor de thuisclub! Ondanks dat Bergen op Zoom met maarliefst 5 van haar 6 2000+ spelers kwam aanzetten was het begin toch echt voor ons:

 

Want Rinus zette ons om klokslag 2 uur op 1-0 door dhr. NOG te kloppen! Grandioos! Tja gevalletje miscommunicatie denk ik? In ieder geval kwam Bart van Kasteren niet op dagen… Hij zou blijkbaar nog komen maar we hebben hem niet gezien. Ook nog eens op een zwartbord deze meevaller. Kortom een hele fijne start!

 

Daarnaast waren de nodige stellingen ook al vlot in ons voordeel. Remco zat voor de gelegenheid op het eerste bord en trof daar Erwin Kalle (2058/2074N). Na een moderne schuifopening kon Remco snel d5 doordrukken. Wit ging voor spel met de paarden op de koningsvleugel maar overzag het mooie tactische shot Pg4! Die kon niet geslagen worden want dan stond de dame ingesloten. Desondanks werd het nog heel spannend omdat wit aan het offeren sloeg. We vonden in de analyse in ieder geval al iets dat wit eeuwig schaak had moeten geven. In de partij werd dit echter niet gevonden en kon Remco afwikkelen naar een gewonnen eindspel: 2-0

 

Louis kon een half punt toevoegen aan de score. Tegen Marcel van Herck (2081/2058N) mocht hij met wit waarschijnlijk het minst klagen. Mij leek wit wel goed te staan maar Louis vergat met f4 even zijn pionnetje te dekken. Hij dacht dit tactisch voor elkaar te hebben maar dat viel tegen… Effectief kostte dit dus de pion op e5 maar wit kreeg wel compensatie met het loperpaar. De zwarte stukken stonden wat krom. Uiteindelijk bleek dit genoeg voor eeuwig schaak.

 

De gasten deden echter ook wat terug. Maxim raakte de draad kwijt tegen Freek Schouten (2068/2063N). Vraag was of het zwarte centrum met pion d5 sterk of zwak was. Maxim ging er niet accuraat tegen in het verweer waardoor het heel duidelijk sterk was. Hij had in principe een redelijk gelijk eindspel kunnen bereiken. Nu werd het lastig. De stukken van wit stonden opeens op wel heel verdachte velden en verder was Maxim ook nog eens een pion kwijt geraakt. Weer een 0 dus.

 

Gelukkig hadden wij nog steeds de nodige goede stellingen ondermeer bij JoeyB en Sven. De stelling bij Erwin was verdacht te noemen. De stelling bij YT was vooral ingewikkeld maar in wederzijdse tijdnood keerde deze partij ten goede voor Goes. Arjon Severijnen (2133/2149N) ging hierin voor de aanval maar dat liep fout af. Na een Siciliaanse opening had wit constant een klein plusje met zijn gefianchetteerde lopers temeer omdat zwart niet zo makkelijk d5 door kon drukken. Desondanks was de zwarte stelling redelijk solide te noemen. Toch waren de mogelijkheden zondermeer voor Arjon die de handschoen dan ook oppakte en in tijdnood met een stukoffer kwam. Dit was echter foutief en werd makkelijk weerlegd door uw verslaggever. Een zet eerder vindt Stockfish wel een heel kansrijke mogelijkheid Lh3! (gevolgd door het gespeelde stukoffer Pf6 dus…) dan heeft wit een extra stuk in de aanval… Nu kon wit niet veel meer dan gelijk opgeven na de tijdnood met inmiddels 2 stukken minder…

 

Toch bleef het wel enigszins spannend want nu was het weer de beurt aan de gasten om wat terug te doen… De partij van Erwin tegen Tony Peleman (1915/2049N) zag er al de hele middag dubieus uit. Wit had de hele tijd een enorm ruimtevoordeel en spel richting de zwarte koning. Erwin kon eigenlijk alleen maar blijven staan en hopen dat hij het witte initiatief zou overleven. Niets doen is echter lastig en dus ging Erwin voor spel op de damevleugel. U raadt het al… Daar ging het open en zo kon wit langs die kant OOK binnen komen. Aanvallen van beide kanten bleken toch te veel voor Erwin die groot materiaal zou gaan verliezen of mat liep. Dit laatste liet hij dan maar toe… 3,5-2,5.

 

Zo liepen de gasten eigenlijk de hele middag achter de feiten aan… Gelukkig waren de resterende stellingen dus wel goed voor ons. Sven liet een pracht stelling tegen Edwin van Dongen (2064/1953N) wel verzanden tot remise. De opponent liet toe dat Sven een enorm ruimtevoordeel verkreeg. Uiteindelijk had hij soort van de ‘Nijlpaarden’ opstelling gekozen (dit natuurlijk in relatie tot de vraag welke bizarre schaaknamen voor openingen er zijn welke ik meen Yoran gisteren stelde… De meeste openingen zijn inderdaad genoemd naar schakers of steden/landen. De dammers hebben blijkbaar ‘een brandend skelet’ zoals we van David mochten horen aangezien een van de brave borsten dit in Oostkapelle uitkraamde vorig jaar. ‘KIJK EEN BRANDEND SKELET!’ Tja… ik heb dit overigens voor de grap even gegoogled en vind niets terug. Beetje obscuur spel dat dammen) Geen Brandend Skelet bij het schaken maar wellicht was dat beter geweest dan deze Hippo. Probleem voor Sven was weer dat hij teveel mooie mogelijkheden had. Volgens mij had hij met f4 nog wat meer moeten uitbreiden maar dat durfde hij niet aan. Sven ruilde in plaats daarvan allebei de torens en dacht een veel beter eindspel te hebben. Dat viel echter fors tegen en echt op winst spelen zat er opeens simpelweg niet meer in…

 

Resteerde JoeyB die, na een niet echt florissante opening, de touwtjes stevig in handen had tegen Hans Nunnikhoven (-/1824N). Ergens wist hij een kwaliteit buit te maken en het enige zwarte tegenspel was een licht verzwakte koningsstelling van wit. De paarden leken wat mogelijkheden te hebben maar B maakte alles onschadelijk en drong met zijn torens binnen op de 7e rij. Net toen het leek dat er misschien wel niet meer in zat dan ‘slechts’ een eindspel met kleine kwaliteit meer vond B een prachtige diepe matcombinatie om zijn optreden deze middag te bekronen! Mogelijk zal dit fragment later nog toegevoegd worden (alsmede de TABEL… het korps der intelligentsia van de netstand site heeft momenteel namen zonder tussenvoegsels als van, van de en le. HOE verzin je het? Zo mogen we genieten van Remco Braak, Joey Braak en natuurlijk Maxim Clercq! We wachten even tot onze vrienden van de NOSBO het o zo superieure oude systeem weer updaten!) Enfin B had dus genoeg aan een halfje maar met deze overtuigende overwinning kwam de eindstand op 5-3. Of 4-3…. Als je het zo bekijkt!

 

De gasten liepen de hele middag achter de feiten aan en al met al behaalde Goes een verdiende overwinning. Zo zijn we inmiddels echt uit de degradatiezone. Met 7 MP en 31,5BP staan we 5e. Technisch gezien nog niet veilig maar in de praktijk moet het wel heel raar lopen als we met 7MP (EN onze hoeveelheid BP) willen degraderen. Sterker nog in theorie is een podiumplaats nog mogelijk… Qua BP STAAN we ook op een 3e plaats! De volgende wedstrijd is de derby tegen het reeds gedegradeerde Middelburg. Met een overwinning daar kunnen we ons definitief veilig spelen en naar boven gaan kijken.