Middelburg - Goes

In de achtste ronde van de KNSB competitie heeft Goes met 1-7 gewonnen van Middelburg. Vooraf aan de wedstrijd leek een 0-8 tot de mogelijkheden te behoren: gezien het ratingverschil was er een verwachtte score van ongeveer 1,5-6,5.

Joey B zette ons snel op voorsprong. Van de partij zelf heb ik niet veel gezien, maar naar verluid heeft zijn tegenstander de 15 zetten nauwelijks gehaald. Een vlotte overrompeling met een genadig snel einde voor B, die nu een fraaie 5/8 kan overleggen.

De chronologische volgorde is me even ontschoten, maar ik meen dat de volgende score de 0-2 van Rinus was.

Rinus won op 7 met wit. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen. Nog geen 20 jaar geleden de onbetwiste nummer 1 van Goes, de oud-Big Bad Boss ( dixit JoeyG) zelf, nu weggestopt op bord 7. De uitkomst van deze partij laat zich dan ook raden.Hoe het gebeurde heb ik niet gezien, maar al vrij snel had wit een vol stuk meer. Dat bleek op de lange termijn teveel.

Op 6 speelde Maxim met zwart een gambiet. Aanvankelijk zag het er voor mij wat onduidelijk uit, maar naar verloop van tijd werd duidelijk dat wit er niet in slaagde zijn stukken op de koningsvleugel in beweging te krijgen. In plaats daarvan stuurde hij een dame en een trits pionnen af op de lang grokeerde koning van zwart. Dat was echter te weinig, zeker toen de witte koning in het centrum werd belegerd door een hele zwarte armada.

Ikzelf tekende voor het punt op 3: Tegenstander Sjaak Steijn probeerde ik met een aparte zetvolgorde in een variant buiten zijn repertoire te krijgen. Toen dat gelukt was won ik binnen enkele zetten een pion. Bij actief spel had het zwarte loperpaar daar nog wel enige compensatie moeten geven, maar toen mijn tegenstander zich ingroef en ik mijn stukken kon verbeteren was het nog slechts een kwestie van tijd.

Dat bleek het moment te zijn waarop de tegenstander van Louis, Maarten van Haaften, had gewacht om op te geven. Vlak voor de partij had ik hem kort uit de doeken gedaan hoe het nieuwe zwartrepertoire van Louis hem tot een beestachtige puntenmachine aan het maken is, waarbij zijn natuurlijke aanleg voor het spelen van de zwarte structuren zelfs een expert als JoeyG in verbazing heeft achtergelaten. Reeds meende ik de nerveuze blik te zien van een hertje in de koplampen.

Getracht werd nog het onheil af te wenden met niets minder dan het Roel van Duijn gambiet. Met voor mij ondoorgrondelijke manoeuvres ( koning in het midden laten, alle zwarte velden open laten liggen, h5, Th6 etc) werd een pion gewonnen, daarna door een blunder nog een. Toen ik weer naar links keek waren ze ingewisseld voor 2 kwaliteiten. In de analyse heb ik nog geprobeerd een vinger te krijgen tussen Louis’ welhaast surrealistische noviteiten, maar ik kon slechts beschaamd afdruipen.

Sven won van Koster aan 1: in een variant die volgens mij voor zwart nog werd aanbevolen door Euwe in zijn repertoireboek uit 1980, werden de respectievelijke damevleugels eerst leeggestofzuigd en daarna weer gevuld met aanvoer vanaf de koningsvleugel. Zwarts stukken stonden echter hoogst ongelukkig en voor de oud-Zeeuws kampioen en toekomstig inwoner van Breskens was het niet moeilijk meer de partij in zijn voordeel te beslechten.

Toen was het dus 0-6. De volgende die klaar was, was Remco met wit aan 5. Volgens seizoen naar verluid geen basisspeler meer op zaterdag vanwege een ontluikende carriere als voetbaltrainer. Feyenoord heeft Jaap Stam al vastgelegd, maar insiders zien Remco toch hoog op de lijstjes staan mocht dit niet de verwachte resultaten opleveren.Tot dan toe is de planning op een iets lager niveau opbouwen in de luwte. Zaterdag zag het er op het schaakbord in een Siciliaanse/Spaanse structuur voor mij in elk geval optisch lange tijd beter uit. Blijkbaar was dit onvoldoende, want de vrede werd getekend.

Geen 0-8 dus.

Toen was alleen nog de partij over waar het allemaal om ging.

En die ook een groot deel van de wedstrijd de enige nog lopende partij was.

Een partij waarbij, tot onze schande, noch ik, noch de overige 6 teamgenoten getuige zijn geweest van het einde, laf wedergekeerd naar huis, haard, familie en avondmaaltijd als wij waren.

In de ene hoek Joey Grochal, wiens bekendheid in Zeeuwse schaakkringen zo groot is dat zelfs het noemen van een van zijn vele aliassen, JG, JoeyG, Yours Truly, YT, of, sinds meer recent, FM Joey, voldoende is ervoor te zorgen dat men weet wie er bedoeld wordt.

Omdat de ruimte hier veel te kort is om zijn volledige palmares te boekstaven, beperk ik me hier tot het noemen van zijn meest recente wapenfeit: het winnen van het Zeeuws snelschaakkampioenschap voor niemand minder dan GM Vyatcheslav Ikkonikov, ondermeer oud-Open Nederlands kampioen.

In de andere hoek Marcel Nellen, volgens de internet database 45 jaar, rating 1867, volgens de ratingsite van Mark Huizer pas sinds 2011 actief. Een laatbloeier? een ongepolijste diamant? Nog word ik af en toe badend in het zweet wakker bij de herinnering aan Nellen-vd Kaap, avondcompetitie 2016, waarbij ik, in slaap gesust door enkele antipositioneel ogende zetten, desalniettemin tot mijn verbijstering moest constateren dat ik binnen 25 zetten op een ongenadige wijze werd matgepompt. Ook recente ontmoetingen Nellen-Stange ( ontsnapping met remise) en Nellen-Grochal ( ontsnapping met winst) schieten mij nog te binnen.

Nellen-Grochal. The Battle.

Laat ik zondere verdere plichtplegingen het woord geven aan uw doorgaans vaste verslaggever, die voor de gelegenheid van deze epische ontmoeting zijn verslaggeving heeft beperkt tot deze partij:

“Aangezien ik zelf, na een onnozele blunder, uren en uren aan het verdedigen was in een compleet verloren dame-eindspel om toch een halfje op het bord te krijgen (succesvol met enige hulp van de opponent) heb ik eigenlijk van alle andere partijen weinig tot niets meegekregen muv de snelle overwinning van B…. Kan dus ook weinig zinnigs schrijven.

Mijn opzet h5!? Was gewoon correct maar de engine doet na Lg5 gewoon h4!! en offert de kwaliteit met -1,3 ofzo ondanks dat er geen onmiddellijke winst is… Daarna constant een kleine plus tot aan de debiele blunder e5?? Overigens vindt de engine nog Dd1+ Kg2 Pxh2!! Met gelijkspel… dat is niet in me opgekomen. Punt is dat de koning niet kan slaan vanwege Th8…. Daarna troosteloos eindspel dat op het hoogtepunt ook +11 was en eigenlijk nergens remise was… Pas na Db2?? Kon ik remise maken. De h6 pion slaan verliest De4+ schaak blijven geven maakt remise…. Punt is ook dat de K niet naar f1 kan omdat Db2 dan valt... Daarna na Dd6 dacht ik dat het pionneneindspel remise was maar ja als hij op het juist moment natuurlijk ook met de d-pion gaat lopen is er d8D en promoveert de g-pion met schaak en winst (niet gelijk want dan komt mijn K in het vierkant van de g-pion, na g6-b3 moet wit d7 doen!). D+g6 tegen D+b5 is ook 1-0 blijkbaar… In plaats daarvan haalde Marcel zonder nadenken een dame op g8 en was het gewoon remise met allebei een pionnetje over…”

Joey in actie tegen Marcel:

En zo werd het dus 1-7.

De laatste ronde tegen Sliedrecht kunnen we nog bordpunten-kampioen worden.

Jos

 

Koster-Stange 0-1

Nellen-Grochal ½

Steijn-v/d Kaap 0-1

Van Haaften-Nieuwenhuijse 0-1

Van Sluijs-R van de Braak ½

Wolters-le Clercq 0-1

Lauer-Burgerhoff 0-1

V Kalsbeek-J van de Braak 0-1