Goes 1 sluit seizoen af in stijl

Het eerste heeft een buitengewoon matig seizoen in stijl afgesloten: Nadat de tegenstander op onbegrijpelijke wijze de nodige punten cadeau was gedaan vocht de ploeg zich nog terug naar een respectabele uitslag. Dat somt het hele seizoen eigenlijk wel mooi op… Voor de gelegenheid waren we compleet en op papier gewoon favoriet. Weliswaar stond de opponent qua MP voor ons maar op rating en op BP stonden wij gewoon ‘voor’. (Enkele) tegenstanders kwamen op het arrogante en irritante af binnen zetten wat de indruk gaf dat we tegen een zootje boeren of zo aan het spelen waren… Sommige spelers gingen hier duidelijk iets minder mee om dan anderen…

Uw verslaggever moet alles na de slotronde in de Belgische eerste klasse maar heel snel vergeten. Terwijl de online blitz vorm al maanden krankzinnig slecht is ging het met lange partijen nog goed. Nu lijkt dat ook ‘bijgetrokken’ te zijn… Na een kansloze nederlaag tegen Roos, een gelukkige remise tegen Nellen en een waardeloze overwinning op Erwin in de interne volgde nu een dramatische nederlaag tegen ene Niels Mijnster (2064/2089N). Zoals gezegd haalden de tegenstanders wel bijna het bloed onder de nagels vandaan maar dat kan natuurlijk ook gewoon versterkt zijn door het resultaat. Voor wat betreft deze partij is een vergelijk met Barcelona wel op zijn plaats. Veel en veel beter dan de tegenstander. Veel meer kwaliteit (265 ratingpunten) en dan op zo een bizarre wijze verliezen omdat je gevarenradar thuis is gelaten (zie die hoekschop). Een tweede conclusie die YT kon trekken (er was genoeg tijd) is dat de bewuste openingsvariant de kast in kan… Dramatische score tegen deze variant van deze opening. Denk niet dat de structuren mij liggen simpelweg… De eerste significante fout was om de tegenstanders dame op een irritant veld h5 zomaar toe te laten… Vervolgens werd in het midden van een variant van plan veranderd… Gedachte was om dan maar af te wikkelen naar een iets minder eindspel maar het botte spel van de tegenstander gaf al aan dat die daar helemaal geen trek in had… Bizar was dat er een pion van wit op d4 stond en een loper van zwart op f6 en een paard op c6. Drie zetten later was dxc5 gespeeld alsook Lxc3 en Pe7?? Zo was veld d4 plots vrij voor een heuse rooklift die volkomen overzien was. Hiermee was het eigenlijk al gebeurd. YT gaf dan ook nog maar zomaar de dame cadeau om het geheel net wat erger te maken. Volkomen en totaal onnodig… Van de rest van de wedstrijd heb ik weinig mee gekregen want uw verslaggever is een paar uur gaan afkoelen in het nabijgelegen poelbos… Parallellen met de slotronde 2 jaar geleden dringen zich op als ook met de eerste match van dit seizoen (in België) toen al even pijnlijk verloren werd tegen een veel zwakkere speler. YT kwam daarop alleen maar sterker terug dus daar moet aan vastgehouden worden. Geluk bij een ongeluk is dat de afronding gunstig uit valt en ik op 2312,6 uit kom (=13). Nog altijd +13 dit seizoen maar het had gewoon 2342 kunnen zijn dus… Nu zijn er een paar maanden om te herstellen. Er zijn nu bijna 3 maanden zonder rated games (als je geen toernooien speelt tenminste). Er is natuurlijk nog wel het Zeeuws Kampioenschap (met ongetwijfeld Marcel Nellen als grote favoriet?!)… Enfin de rest van de match:
Toen YT terug kwam (er werd afgesloten met een etentje en bowlen anders was ik natuurlijk nooit teruggekomen…) was de match al bijna klaar… Alleen Sven was nog bezig om de 4-4 op de bordjes te krijgen (en dat leek wel te gaan lukken)

Van de rest weet ik logischerwijs wat minder. Hoe pijnlijk ook naast Barcelona ging ook Ajax (Jos) op bizarre wijze onderuit. Ook hier een veel hoger niveau dan de opponent uit de grote stad en met mooi en frivool openingsspel een grandioze stelling bereikt. Wim Pool (2042/1962N) had weinig in te brengen. Toen YT nog aanwezig was, was dit punt min of meer al geteld. Maar…. De betere speler liep het onheil over zich af en liet de alles op niets aanval van Sliedrecht uitdraaien op winst. Schijnbaar blunderde Jos simpelweg mat in veel betere stelling. Hij was al lang vertrokken toen ik terugkwam…

Gelukkig toonde Goes dus wel veerkracht zoals wel vaker dit seizoen. Louis offerde een stuk tegen William Gijsen (2037/2020N) voor een paar pionnen en een sterk paard op e6. Dat had YT ook nog gezien… Mijn voorzichtige conclusie: bij lange na niet genoeg, geen goed offer. U raadt het al… Louis won blijkbaar in grootse stijl. Geen idee of het ook allemaal correct was maar het punt telt.

Maxim heeft zich ook mooi hersteld van een hele matige fase. Tegenstander Jorik Klein (1855/1830N) werd overtuigend weggespeeld. Fijn was ook dat de opponent dit keer degene was die in tijdnood kwam.

De gebroeders van de Braak noteerden halfjes. In een scherpe partij tegen Teunis van Rooijen (1951/1940N) koos B eieren voor zijn geld.

Dat gold ook voor Remco tegen Robert van Rekom (1998/2030N). Hier weinig van meegekregen maar ook hier werden blijkbaar geen risico’s genomen.

De stelling van Rinus tegen Arjan van der Leij (2039/2019N) zag er al vlot best wel verdacht uit met een witte controle van het centrum en kansrijk spel op de damevleugel… Dat bleek uiteindelijk dus te veel.

Zodoende dus 3-4 toen YT terugkwam… Sven won echter overtuigend van Floris Verweij (2031/1934N). Deze partij duurde dus wel tot na de tijdcontrole… Langzaam maar zeker outplayde Sven de opponent wiens stukken wat op een kluitje kwamen op de koningsvleugel. Uiteindelijk leverde een tactiekje hier wit dan ook een pion op en een compleet gewonnen eindspel.

Zodoende nog een gelijkspelletje. Het eerste eindigt uiteindelijk op plaats 4 met 10MP en 42,5Bp. Vergelijkbaar met vorig jaar nota bene… Eigenlijk was heel het kalenderjaar 2018 dramatisch en ging het in 2019 weer naar behoren voor het team. Als we een heel jaar op niveau spelen moeten we gewoon een keer kampioen worden. Persoonlijk speel ik liever toch tegen wat betere spelers… Daar zitten zoveel voordelen aan (zoals je fatsoenlijk kunnen voorbereiden omdat spelers partijen in de base hebben van na 2014…) Qua bordpunten waren we dit jaar 2e, het moet volgend jaar maar eens gebeuren.

T

Goes

2022

Sliedrecht

1978

4

4

1.

FM Joey Grochal

2321

Niels Mijnster

2089

0

1

2.

Sven Stange

2146

Floris Verweij

1934

1

0

3.

Jos van der Kaap

2202

Wim Pool

1962

0

1

4.

Louis Nieuwenhuijse

1942

William Gijsen

2020

1

0

5.

Remco van de Braak

1919

Robert van Rekom

2030

½

½

6.

Maxim le Clercq

1907

Jorik Klein

1830

1

0

7.

Rinus Burgerhoff

1884

Arjan van der Leij

2019

0

1

8.

Joey van de Braak

1851

Teunis den Rooijen

1940

½

½