Goes B verslaat Goes B

Goes A is het seizoen begonnen met een overwinning. Tegen het eigen B-team ging dat zoals te doen gebruikelijk niet zonder moeite: 3-1. Het waren de uit Goes-B geleende spelers die Goes B de das omdeden (!)

De teams kampten dus met personele problemen in deze ronde... Goes B miste Hans, want die is op vakantie, terwijl Goes A wel compleet was... Totdat zowel Jos als Sven in de week voordien afhaakten. Na het afhaken van Jos geprobeerd om dit op te vullen met andere eerste teamspelers maar niet geheel verrassend was dat geen mogelijkheid... Toen Sven een dag van tevoren ook niet meer bleek te kunnen dan toch maar Goes B 'leeggeroofd'. Zo bleek Goes A 1/2 effectief tegen Goes C te spelen... Op papier nog altijd grote verschillen dus dat zou wel goed moeten komen. Dat bleek dus toch nog niet zo eenvoudig...

Louis Nieuwenhuijse 1956 - David de Feijter (w) 1819 0-1

Louis was weer eens van de partij en verloor aan bord 2 van David. Daar had ik stiekem wel een beetje rekening meegehouden immers David heeft de hele zomer behoorlijk wat gespeeld terwijl Louis al maanden geen langere partijen had gespeeld. Gevoegd met zijn tijdnood in het 60+30 tempo en de zwarte stukken ging het niet makkelijk worden. David kreeg een mooi loperpaar en een duidelijke plus. Uiteindelijk stond er toch vooral ook 0:00 op de klok en stond het B-team voor.

Rinus Burgerhoff 1877 (w) - Niels de Feijter 1711 1-0

Deze partij liep eigenlijk wel soepel voor de speler van Goes B (en dus het A-team...). Rinus had de hele partij een prettig voordeel en breidde dat langzaam maar zeker uit. Hij kon e4-e5 doordrukken en een paard op d6 zetten onder meer. Dat werd de tweede Feijter toch wat te veel.

Joey Grochal 2304 (w) - Mark Paul 1729 1-0

Uw verslaggever zat onwaarschijnlijk te knoeien tegen Mark maar had het geluk dat zwart het gegeven cadeau teruggaf zodat er nog net gewonnen kon worden... De opening ging toch soepel, zwart speelde het slapjes en wit kreeg simpel een duidelijke plus. Dat werd uiteindelijk ook gewoon een gezonde pluspion in een stelling met DPT voor beiden. Het was vooral belangrijk om de controle niet te verliezen... De zwarte koning was in principe ook nog onveiliger dan de witte dus wat kon er mis gaan? Nou YT had een lange variant gezien die best gevaarlijk kon worden. Gelukkig werkte het allemaal net voor wit... Mark deed in plaats daarvan een mindere waarna de witspeler relaxte en zo maar 2, 3 idiote zetten op rij deed... In de analyse werd zo een simpele win gevonden... In de partij gaf ik mijn pluspion weg en kreeg zwart bovendien een vrijpion op de a-lijn. Vervolgens NOG een brainfart waardoor de torens geruild werden.. Mat was het niet.. Nu stond zwart eerder beter... Sterker nog hij had gewoon door zijn paard te laten slaan eeuwig schaak kunnen gaan maken... Dat kon wit moeilijk vermijden.. Mark zag het echter niet en ging in plaats daarvan voor de winst... Nu had WIT met stuk meer eeuwig schaak moeten gaan geven als zwart gewoon met de a-pion was doorgelopen... Mark wilde echter zijn paard niet kwijt en dat was ongelukkig. Nu kon wit het paard pennen en nog naar D3p vs D2p toe. Met f2/g2/g3 vs g7/h6 totaal remise natuurlijk maar goed dat ging de schijver dezes nog wel melken.. Zo lang werd het evenwel niet want na een wit f3 liet Mark De4 met verplichte dameruil en een gewonnen pionneneindspel toe...

Erwin Kloosterman 1874 - Jari Groen 1647 (w) 1-0

En zo moest Erwin, de speler van Goes B dus, de winst binnen halen. Dat moest wel gaan lukken. Erwin ging eens een keer niet voor zijn gebruikelijke opening. Zo werd een eventuele voorbereiding van Jari vermeden... (?) Weet niet of dat er mee te maken had... Jari leek mij wel goed uit de opening te komen maar stukje bij beetje kwam Erwin toch beter in het spel. Zo moest Jari uiteindelijk met de e4 pion op d5 terug slaan. Zijn spel op de koningsvleugel in het DL vs DP eindspel ging heel traag zijn... Toch maakten we in de analyse nog wel remise voor wit door maar gewoon met de b-pion te gaan rennen. In de partij overzag / vergat Jari simpel dat pion g3 zowel door Dame als Paard aangevallen stond en met een K op g2 is het dan handig het ding nogmaals te dekken. Dat gebeurde niet... Onmiddelijke opgave dus.

Zodoende dus een 3-1 overwinning. De gebruikelijk score maar niet met de gebruikelijke namen wellicht.