Goes A ruim langs HWP A

Na een overwinning op Goes B werd ook de volgende subtopper ruim verslagen. Tegen HWP werd bijna met de maximale score gewonnen.

Het is altijd weer even afwachten waar de (Zeeuws)Vlamingen mee op komen dagen. Deze keer bestond de ploeg uit Deleyn, De Zwart, van Rij en de zeer verrassende Debuck. Wist niet dat die uberhaupt bij HWP speelde. Een heel stuk sterker dan normaal dus... Wij misten onze Zeeuws-Vlaming (tegenwoordig dan) Sven en Hans had zichzelf blijkbaar opgesteld op bord 4 als vervanger.

Zo duidelijk was het allemaal niet gelijk. Met 4 borden weet je het natuurlijk nooit en HWP had gewoon ook een FM en 3 spelers van ~1950-2000 opgesteld. Hans had een scherpe Benoni op het bord waarbij ik bang was dat hij in een of andere Belgenmop was getrapt maar het bleek mee te vallen. Dusdanig zelfs dat Hans nadat de stofwolken waren opgetrokken gewoon een kwaliteit voorstond met totaal gewonnen stelling. Jos ondertussen ging, gezien het feit dat hij zo gaar als een garnaal was, niet geheel onverstandig voor den Spaanschen Ruilvariant. Na afloop nog even op de telefoon van Jos gekeken en zowaar volgde hij tot een zet of 15-16 nog de grootmeesterkeuzes van figuren als Naiditsch. Het onstane toreneindspel was iets prettiger voor wit die als enige kon winnen normaliter. Dat is natuurlijk ideaal in een teamwedstrijd. Ondertussen hadden de zwartborden minder prettige openingen. YT zette de knoeimodus aan tegen FM Deleyn en kwam in een onprettige stelling uit. Louis had vooral groot ruimtegebrek. Tegenstander Gert van Rij had de vrije hand en kon langzaam aan een aanval werken.

Uiteindelijk was het toch YT die de score opende... Een nare stelling uit de opening dus maar wel tegenspel tegen punt f2 kunnen creeeren. Zodoende alle stukken wat in het spel gekregen en dat had dan tot een ongeveer gelijk eindspel moeten leiden. De Belgisch Kampioen van 1976 en 1979 besloot om onduidelijke redenen niet mijn pion op b4 te slaan en zo kwam zijn toren op b5 ineens in de knoei... Er ontstond een stelling met ongelijke lopers waarbij (andermaal) de zwarte aanval tegen punt f2 sterker was. Dat leidde uiteindelijk tot een TL vs TL eindspel met ongelijke lopers en pluspion. Bovendien zat Gunter al aardig in tijdnood... Er werd een vrijpion op de a-lijn gecreerd en die kon het witte kamp niet meer stoppen: 1-0 voor Goes.

Hans won logischerwijs dus ook. Valere speelde nogal lang door in een stelling met kwaliteit en pion minder... Wit had verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijn en die konden gewoonweg niet afgestopt worden! 2-0.

Geloof dat Louis ongeveer tegelijkertijd klaar was tegen van Rij. Hij leek onder de voet gelopen te worden op de koningsvleugel maar het viel mee/tegen... Wit had wel een pluspion maar zwart kon een machtig paard op f4 installeren en plots leken er in het witte kamp ook de nodige zwaktes te zitten. Weet niet of Gert op de hoogte was van de matchsituatie maar Louis ging natuurlijk akkoord met remise.

Jos tot slot haalde met goede techniek het punt binnen in het toreneindspel 5 vs 4 waarbij zwart ook een dubbele c-pion had (logischerwijs). Jos merkte nog op dat ik het vast gek vond dat hij zo langzaam speelde... True inmiddels stond er een theoretisch gewonnen eindspel op het bord wat ook a tempo gespeeld had kunnen worden maar goed Jos had de tijd en bracht met zijn laatste pion het punt binnen.

3,5-0,5 en al 2 pittige tegenstanders gehad. Het gaat niet slecht met het A-team dus.