Goes nipt ten onder tegen Landau op steroids

Na een uiterst pijnlijke nederlaag in de eerste ronde kunnen de kampioensambities na ronde 2 daadwerkelijk de ijskast in. Tegen titelconcurrent (?) Landau werd nipt met 4,5-3,5 verloren. Daardoor staan we nu zelfs helemaal onderaan, maar dat stonden we vorig jaar ook na 2 ronden natuurlijk... De vorige ronde was Landau nog met een (nauwelijks derde klasse waardig) team opgekomen met net boven de 1900 gemiddeld. Nu, in deze thuiswedstrijd, waren de drie zwaktste spelers van team 1 vervangen door 3 spelers met elos van 2100-2200. Dat maakt natuurlijk nogal uit. Het ratinggemiddelde vloog daarmee naar bijna 2100 gemiddeld. In de Belgische hoogste afdeling is het heel gebruikelijk om met uiterst variabele samenstellingen te opereren. In de Nederlandse 3e klasse is het toch opmerkelijk te noemen. We gaan de komende ronden zien welke opstelling de 'outlayer' was. In ieder geval waren wij, ook nu, zeker niet kansloos. Een wedstrijd die de hele middag rond de 4-4 lag viel net verkeerd voor de Zeeuwen van boven de Westerschelde. Voor de gelegenheid speelde Erwin mee in team 1. Team 2 was ook aanwezig om tegen Landau 2 te spelen, ook daar viel een wedstrijd die rond de 4-4 lag net verkeerd...

De wedstrijd begon met een paar redelijk vlotte remises. Sven 'neutraliseerde' FM Christophe Gregoir (2182)  met zwart moeiteloos. Probleemloos gelijkspel uit de opening met zwart en een vlot remiseaanbod wat wit na enig denken aannam.

Helaas bewerkstelligde Landau aan bord 1 precies hetzelfde. Uw verslaggever bereikte maar weinig tegen Nouri Zouaghi (2154). Een klein plusje met het loperpaar en wat snellere ontwikkeling maar zwart was solid. Grote accuratesse was vereist geweest maar zoals het ging kon zwart, die vol op remise speelde, alles afruilen. Om niet in het nadeel te geraken moest YT naar een stelling met DL vs DL met ongelijke lopers toe. Geen echte aanvalsdoelen en dus remise en 4 ratingpunten door de drain. De dramatische reeks die aan het eind van vorig seizoen werd ingezet in de 3e klasse zet zich voort.

Ondertussen had Erwin al verloren van de derde Gentse versterking Gert-Jan Verhaeren (2086). Geen idee hoe het ging maar Erwin had een offday en zat al heen snel in 'a hairy situation'. De eerste voorsprong van de middag was een feit voor de thuisploeg.

Gelukkig kon Louis iets terug doen door Bas van Doren (2029) te verschalken. Bas had een sterke zomer gehad en was ruim door de 2000 gegaan maar daar trok Louis zich niets van aan. Met een fraaie combinatie wist hij een kwaliteit buit te maken en niet veel later was het punt binnen.

2-2 dus en de wedstrijd kon alle kanten op al leek het toch iets meer richting Landau te gaan. Dat bleek want Jos ging tegen onder aan 3 tegen FM Helmut Froeyman (2264). De tegenstander heeft natuurlijk de naam een notoire plugger te zijn maar Jos, met zijn totale absentie uit de bases, zal toch gedacht hebben veilig te zijn. Jos had zich WEL voorbereid op de tegenstander en beiden hadden de stelling die rond zet 15 op het bord kwam blijkbaar op het bord gehad de morgen voordien... Of nou ja op het bord. Bij Jos betrof het, in bed,  een telefoonschermpje met chesstempo database. Ik vermoed dat dit de voor de tegenstander, die blijkbaar op iemand anders dit had voorbereid, niet het geval was. Wij vragen ons nog steeds af WIE in vredesnaam? Maxim? Maar die speelt al tijden geen e4 meer... Maar goed Jos kwam in de problemen in een stelling met LL v PP. Er kwam uiteindelijk een heel vervelend toreneindspel op het bord. Jos: 'de meeste toreneindspelen met minuspion zijn nog remise waarom is deze dan verloren?' Nou zwart had actievere toren en koning. Wit een zwakke pion op d5 en zwart kon een outward passed pawn creeeren. Voor iemand van het kaliber Froeyman was dat meer dan voldoende om het punt binnen te halen.

Zo zaten we in de problemen... 3 partijen resterend en er moest iemand winnen (en niemand verliezen). De wedstrijd werd beslist door de nederlaag van Maxim tegen Arthur Hugaert (2207). Blijkbaar is diens FIDE-rating inmiddels toch naar een wat meer fatsoenlijke waarde gestegen want YT vroeg zich altijd af waarom hij in vredesnaam zo een lage rating had. Maxim gaf uitstekend partij met zwart met een thematisch pionoffer en uitstekende compensatie. Maxim wist zelfs een kwaliteit te winnen maar de stelling was razend ingewikkeld met een onveilige koning van zwart en kansen voor beiden. Het ging mis toen Maxim voor een verkeerd plan ging. Er waren wat dingen overzien en nu had wit, met kwaliteit minder, een fantastische stelling. Tot overmaat van ramp moest Maxim zijn zwartveldige loper opgeven waarna wit de full control had in Maxim's tijdnood. Het was al eerder misgegaan aldus Stockfish op de telefoon van Jos (met dat slechte plan dus) maar ook de L houden had +2 voor wit opgeleverd. Zoals het nu ging werd de zwarte koning uitgerookt en kon de Belgische opponent afwikkelen naar een eindspel met een stuk meer.

Zodoende was het 4-2 en moesten JoeyB en Rinus gaan winnen. Bij Joey lukte dat nog wel tegen de tweede Nederlander (en nederlaag dus) van de thuisploeg Janco Dees (1922). In een ingewikkelde stelling met een lange keten voor beiden in het midden probeerde zwart het op de damevleugel en wit op de koningsvleugel. Voor beiden gevaarlijk maar B was toch sneller, de witte toren was ingesloten op a2... Hij kon met de dame vervolgens binnen dringen en de aanval overnemen op de koningsvleugel. De afwerking ging nog even onhandig maar het was wel voldoende voor de winst.

Omdat Rinus niet aan eeuwig schaak kon ontsnappen tegen Wim Versporten (1960) ging de match toch verloren. Rinus kwam fantastisch uit de opening maar ergens ging het volledig mis en leek hij mij volledig verloren te staan. Vervolgens kwam wit echter weer volledig terug in de partij met een stelling met kansen voor beiden tot gevolg. Denk dat Rinus pion g4 niet had mogen prijsgeven. Zoals het nu ging was de witte koning een veel te groot probleem voor wit om op de winst te kunnen spelen. Zwart wist de stand ook en ging voor zetherhaling en matchwinst.

Een jammerlijke nederlaag tegen een team dat, in deze samenstelling, niet zou misstaan in de 2e klasse. Het had ook anders kunnen vallen. De Goese 'topspelers' underperformden met 1 uit 3 terwijl de rest het met 50% dus wel aardig deed. De Belgen van Landau scoorden 4,5 uit 6. De 2 Nederlanders verloren. Uw verslaggever had een veel hogere rating dan de opponent, op de 7 overige borden had de thuisploeg overal meer rating.

Het seizoen is 'voorbij'. Het is nu alleen nog zaak niet te degraderen. Op papier hebben we de 2 sterkste teams al wel gehad.