Invallers bezorgen Goes 1 de winst

TABEL

Na 2 speelronden stond het eerste, op papier toch een van de sterkere teams in de 3e klasse G, troosteloos onderaan. Souburg ondertussen had beide wedstrijden weten te winnen. Voeg daarbij dat wij maar liefst 3 invallers nodig hadden voor deze match en dan kun je denken dat het lastig gaat worden voor de Bevelanders maar zie schaken is natuurlijk nooit zo eenvoudig en onze invallers bezorgen ons de winst tegen de Walchenaars. Overigens mag u raden welke van onze invallers er niet waren voor de volgende redenen: 'verbouwing thuis' 'verbouwing van Agrimarkt naar Jumbo' en 'moet oppassen op de kinderen'. Maar goed met Erwin, Hans en Wim hadden we 3 spelers die zeker op de lagere borden in de 3e klasse natuurlijk goed mee kunnen. Zodoende was het dus bepaald geen uitgemaakte zaak op deze zaterdag in november:

De eerste klap was toch voor Souburg want Rinus (geofferd naar eigen zeggen) redde het niet tegen Jeroen Hekhuis met zwart. De stukken van Rinus stonden wat opgevouwen en dat kon Jeroen met de break c5 aantonen. Desondanks kreeg Rinus toch nog uitstekende tegenkansen tegen de witte koning en naar eigen zeggen miste hij ergens de winst...

Gelukkig konden we wat terugdoen door de eerste invaller Wim. Die speelde een puike positionele partij tegen Roeland Alders. Nadat de Souburger de opening wat krom had gespeeld kwam hij er totaal niet meer aan te pas.

Bij Louis en Robin bleef het volgens mij remise. De stelling van Louis leek me wat verdacht maar in de analyse was het juist zwart die in de ene na de andere variant won of beter stond. In de partij bleef alles redelijk in balans blijkbaar.

De tweede invaller Erwin won ook. Tegen Corne Boogaard leek hij mij simpelweg een pion achter te staan op een gegeven moment maar blijkbaar was het niet zo simpel... Toen ik een tijdje later nog eens kwam kijken had Erwin een stuk gewonnen en even later de partij.

Helaas werd het geen 3 uit 3 voor de invallers: Teamcaptain Hans ging eraf tegen Roel Schroevers. Zijn Dc7? was een lelijke miskleun waarna de stelling van zwart niet best was. Blijkbaar deed hij er nog een slechtere zet bovenop en was de stelling hopeloos. Hans ging nog even door maar met een Paard tegen 2 Torens achter en geen aanval was het toch gebeurd.

Uw verslaggever bleef op remise steken tegen Rene Tiggelman. Van de keer eens een iets andere opening, had geen zit om te pluggen en had dit nog voorbereid in het exotische Montenegro. Het had een gelijk eindspel moeten worden maar Rene maakte een fout met Tfd1? Dit had zwart een kwaliteit op moeten leveren (maar wel met hele sterke loper voor wit) maar YT returned the favor met een miskleun waarop er enkel een gelijk dame-eindspel over bleef waarin voor beiden weinig eer te behalen viel.

En daarop was het dus 3-3. Met 2 totaal gewonnen stelling voor Goes resterend. Onze invallers scoorden dus 2 uit 3 (historisch gezien toch vaak onder de 50%) maar het waren toch basis-spelers Maxim en Remco die de matchpunten binnen brachten. Maxim had tegen Rogier van Gemert al vlot meer ruimte maar een onmiddellijke genadeklap zat er niet. Maxim bleef echter goede zetjes doen en won ergens een pion met goede stelling. Na de wederzijdse tijdnood was het wel duidelijk dat hier het punt ook naar Goes zou gaan.

Tot slot Remco tegen Henrik Westerweele. Naar verluid stond hij in de opening wat minder (?) maar de resterende stelling na de tijdcontrole was hopeloos voor zwart. Meer materiaal, een veiligere koning. Opgeefbaar. Henke had hier duidelijk geen zin en ging uiteindelijk zelfs nog door in een eindspel met stuk en paar pionnen minder. Logischerwijs geen wondertje en zo kwam de eerste matchwinst van het seizoen tot stand!

Het werd tijd na die dramatische seizoensstart natuurlijk. Toch staan we met 2MP nog gedeeld laatste (met 5 andere ploegen). Meer overwinningen nodig duidelijk.