Goes A en Goes C 'voldoen aan opdracht'

TABEL

In het duel tussen het eerste en derde team in de avondcompetitie lag de uitslag vooraf toch al een beetje vast. Het was alleen nog even de vraag of het A-team met de maximale score ging winnen. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Vooraf waren er de nodige personele problemen... Jos en Sven konden alvast niet. Gelukkig was JoeyB eens van de partij van de keer. Verder... waar beter kun je spelers vinden voor een wedstrijd tussen Goes A en Goes C als bij Goes C?! Immers Goes B moest ook spelen blijkbaar... Het zou tenslotte lullig zijn als Goes C Goes A punten zou afsnoepen waardoor ze het kampioenschap mis zouden lopen. Zo merkten enkele spelers van Goes C overigens op. Maar goed er werd natuurlijk wel gewoon geschaakt en Professor Elo deed braaf zijn werk:

David werd 'weggekaapt' van bord 1 van Goes C en kwam uit op bord 4 van Goes A. Hij mocht het opnemen tegen Marlies. Die viel in de opening al voor een standaardtruc (Le6? d4 valt Lc5 aan gevolgd door d5 met paardvork). YT zat zich al af te vragen of Marlies wellicht Le6 ging doen en hier in ging trappen voordat ze de zet deed... Dat deed ze dus ook. MAAR.... David zag het niet?! Coulant voor het eigen team? JoeyB vroeg zich ook al af waarom hij in vredesnaam niet gewoon een stuk won met zo een bekende wending... Geen probleem echter want een paar zetten later had hij alsnog een extra stuk te pakken. Even later waren dit er 2 en weer even later stond Goes A op voorsprong.

De andere partijen gingen net iets minder makkelijk. JoeyB won van Joop die ook weer eens van de partij was. Alle voortekenen leken er te zijn voor een heksenketel maar Joop speelde Db3?! waarna de partij zich voortzette in een veel rustiger vaarwater. In de analyse met B achteraf vond JoeyG Dxd4!? met de mogelijkheid Lxf7 e5-e6+ en een hoop ellende met een toren op h8 en een wit paard op f3. De beste variant leek op een gelijk eindspel uit te draaien. Zoals het ging was alles dus rustiger. Joop deed het onhandig met Dc3?! waardoor hij ook Pbd2 moest doen en B d6-d5 kon spelen met een prettige Franse structuur tot gevolg. Punt d4 viel amper te verdedigen. Zoals Joey het speelde won wit pion a7 terug maar ook deze stelling was goed voor zwart. Zeker toen Joop een paardzetje overzag en een toren moest inboeten. 2-0.

Uw verslaggever was weer wat langer bezig tegen Niels (de enige vaste speler van het team dus volgens mij) maar won ook eenvoudig. Via via kwamen we uit in een Nimzo waarvan de speler van het derde avondteam duidelijk heel wat minder wist dan YT. Zwart kreeg de c-lijn in handen voor de torens met een prettige plus. Toch viel het allemaal objectief nog enigszins mee. Niels kwam echter ook in tijdnood terwijl ik eigenlijk pas 1x serieus had nagedacht en meer dan een half uur meer op de klok had. Zo kon zwart de zwakke pion op a4 winnen en zo verbonden vrijpionnen op b- en a creeeren. De dames gingen eraf en een gewonnen eindspel resteerde. Daarin gaf Niels ook nog een stuk weg waarna het gelijk klaar was.

Louis tot slot had het met Rob met afstand het moeilijkst. De gehele tijd leek de stelling mij in balans. Terwijl de Joey's de partij van B aan het bekijken waren wist Louis er in de uitvluggerfase nog een vol punt uit te slepen toen Rob een dubbele aanval met materiaalverlies overzag.

Zo hebben beide teams aan de 'opdracht' voldaan. Goes A nog altijd 100% in aanloop naar de bekende tweestrijd met Souburg. Goes C heeft (veel) matchpunten nodig om aan degradatie te ontsnappen.