Goes maakt reuzesprong richting handhaving tegen Drie Torens: 5,5-2,5

8.

Rien de Böck

Frank Schouten

Goes heeft een reuzensprong gemaakt richting handhaving door te stunten tegen het sterke De Drie Torens uit Tilburg. De Tilburgers misten de sterke Dennis Brokken maar desondanks hadden de bezoekers nog altijd een veel hoger ratinggemiddelde dan wij. De verwachtingen waren niet geweldig hoog na de 4-0 bekernederlaag eerder in het seizoen maar aan de andere kant weten we inmiddels ook dat alles mogelijk is na de overwinning op Landau. Zoals gewoonlijk waren we weer compleet, geen stompzinnige ziektegevallen dit keer en een sterke selectie. Iets na 1 uur konden we beginnen in ons oude vertrouwde zaaltje achter in het Sportpunt, zelfs de kapstok ontbrak weer! Gelukkig werd dit snel opgelost en konden we beginnen:

De match begon eigenlijk wel goed voor Goes. Rien de Bock is dit jaar sterk op dreef met een 3,5/4 en kreeg nu op bord 8 een invaller tegen zich. Daar wist Rien wel raad mee! Tegen het Frans werd alle theorie ontweken. Er ontspon zich al snel een tactische strijd waarbij zwart zijn stukken ietwat ongelukkig posteerde op de damevleugel. Rien wist hiervan netjes te profiteren en won materiaal en de partij. Aangezien Maxim al een snelle remise had gespeeld met wit in een Pirc kwamen we zodoende op 1,5-0,5 voor. Teamcaptain Hans was niet veel langer bezig, hij deelde met zwart het punt. De slotstelling neeg inderdaad erg naar remise. Op de overige borden was er wel zware strijd. Bij Louis leek het eigenlijk vrij snel mis te gaan, hij verloor een kwaliteit. Louis had echter wel het loperpaar en beiden hadden nog 7 of 8 pionnen dus er was nog een hele hoop spel. Gelukkig wist Goes ook kwaliteiten buit te maken. Beide Joey’s wisten er eentje te winnen waardoor we er eigenlijk best wel goed voor stonden. De matchpunten kwamen vervolgens nog iets dichter bij door nog 2 remises. Remco kreeg Sveshnikov tegen met wit. Geen idee of zijn opponent het wist maar meer dan remise wordt het doorgaans niet. Wellicht was dit ook het doel van Remco’s tegenstander. Er kwam uiteindelijk een stelling met ongelijke lopers en nog wat zware stukken op het bord die remise werd gegeven. Bij Rinus werd het ook remise. Rinus kreeg een Stonewall Dutch tegen en speelde dus op veld e5. Ik heb door mijn eigen partij nogal wat gemist maar opeens stond er een eindspel van L+L+3p tegen L+P +4p op het bord. Rinus tegenstander ging ondanks de (op dat moment vrij nutteloze) pluspion akkoord met remise. Gezien de matchstand leek mij dit nogal vreemd maar goed we klagen niet natuurlijk. Bij JoeyB was ondertussen de vlam in de pan geslagen, B had Dame en Toren maar zijn opponent de gevaarlijke combinatie Dame en Paard en ook nog een pluspion, geenszins duidelijk. Er waren ook nog eens 2 gevaarlijke vrijpionnen op e en d maar de e-pion wist JoeyB in tijdnood fraai onklaar te maken door goed te berekenen (volgens mij) dat het pionneneindspel zou winnen voor hem wanneer wit voor een totale afwikkeling zou gaan. Op zet 40 maakte B het zich toch nog moeilijk door Dg5 te overzien na Dg4+ waardoor pion f4 (paard op e4 stond gepend en pion h6 dekte de dame) viel en het eindspel toch weer erg lastig werd. Gelukkig ging het bij Louis weer de betere kant op. Hij stond wel een kwal achter maar had  vrijpionnen ondersteund door zijn koning terwijl de witte monarch op de koningsvleugel vruchteloos trachtte de zwarte pionnen te elimineren. Bij mijn partij was er een eindspel ontstaan wat niet te verliezen was met een kwal meer. De stelling was echter erg gesloten dus voor het volle pond moest nog gewerkt worden. Gelukkig kwam het allemaal goed. Louis liet maar weer eens zien dat hij na de opening en het vroege middenspel vaak pas gevaarlijk wordt en won gewoon de partij. Matchpunt binnen en de Joey’s gingen normaliter niet verliezen. Ik sloeg zelfs een remiseaanbod af (niet te verliezen en B ging ook niet verliezen) want de bordpunten kunnen ook belangrijk worden natuurlijk. Uiteindelijk eindigde de partij van JoeyB in zetherhaling waardoor de matchpunten binnen waren. Uw verslaggever ging er nog eens goed voor zitten en haalde na 6 uur en 96 zetten het punt binnen.

5,5-2,5 voor Goes en 5 matchpunten in de competitie. Voorlopig staan we gewoon in de middenmoot! De duels met de toppers Terneuzen en HWP 2 volgen nog maar als we tegen Moerkapelle een matchpunt halen zijn we er normaal gesproken wel.  5 matchpunten zou zelfs al genoeg kunnen zijn maar dat is allerminst zeker dus we gaan gewoon proberen de lijn door te trekken!