Vreemde wedstrijd eindigt in gelijkspel

Klasse 3F; Ronde: 7; 2011-03-12

8.

Rien de Böck

Wim Vroegindeweij

Na een vreemd middagje heeft Goes een punt overgehouden aan het duel met degradatiekandidaat Moerkapelle. Er werd van de keer begonnen om 12 uur omdat David en Niels die in Goes 2 speelden eerder weg moesten. We konden gelukkig weer terecht in ons oude lokaal in het Sportpunt en mochten dit keer de voltallige 32 schakers begroeten want ook Goes 2 was voltallig! Goes 1 was gelukkig andermaal compleet, ook Remco kon er gelukkig ook bij zijn ondanks een vervelende situatie thuis. Moerkapelle was natuurlijk gebrand op een resultaat want deze ploeg stond onderaan met 0 matchpunten. Dan zou je kunnen denken ‘kansloze degradant, wordt een makkelijke overwinning’ maar de Moerkapellenaars waren dit jaar meerdermalen ongelukkig en verloren al 4 maal schlemielig met 3,5-4,5. Zoals te doen gebruikelijk had onze opponent gemiddeld weer meer rating maar daar kijken we maar niet meer na, als we zo blijven scoren wordt dat de komende periode vanzelf teruggedraaid! De spannende wedstrijd verliep als volgt:

Goes begon sterk aan de wedstrijd en er leek geen vuiltje aan de lucht na een paar uur spelen voor ons. Maxim en Rien zetten ons op een mooie 2-0 voorsprong. Maxim speelde waarschijnlijk de beste partij van de dag. In de doorschuif Caro-Kann met wit speelde Maxim energiek met een dubbelpion-offer. Zijn opponent kon niet rokeren en dit werd afgestraft door Maxim. Na  fors materiaalverlies gaf de eerste Vroegindeweij (er waren er 3!) er de brui aan. Rien kreeg ook een Vroegindeweij te bekampen. Bij Rien leek het eigenlijk een stuk minder vlot te gaan, hij leek een klein plusje te hebben. Groot was dan ook mijn verbazing toen Rien ineens gewonnen bleek te hebben, er ging schijnbaar tactisch iets mis bij Moerkapelle wat Rien op 6,5/7 brengt! Hierna zaten we op rozen want op eigenlijk alle borden stonden we wel goed. Nou ja JoeyB stond niet zo goed maar die schwindelt daar zich eigenlijk altijd wel uit is dan de gedachte. Helaas was daar ditmaal geen sprake van, JoeyB miste wat dingetjes in een ingewikkelde partij (de opening verliep mede door het rare Ph6 niet best) en verloor dus helaas. Gelukkig stonden Louis, Rinus en uw verslaggever allen beter tot gewonnen. Hans en Remco gingen normaliter ook niet verliezen. Helaas liep het allemaal veel minder goed voor Goes. Eerst miste uw verslaggever na een uitstekend opgezette partij tot 3 maal toe de tactische winst (zat te slapen?!) waardoor mijn opponent middels een kwaliteitsoffer weer kansen kreeg. Vervolgens bleek  nogmaals dat stellingen met ongelijke lopers met zware stukken nooit zo maar remise zijn. De opponent van Hans zette een koningsaanval op, Hans was te laat met zijn verdediging en moest een kwaliteit geven. Bij Louis was het allemaal nog wat erger, hij had een pion gewonnen en dus mooie winstkansen in het eindspel toen hij een simpel tactiekje volledig over het hoofd zag en ineens in een eindspel van T+3 vs P+4 terecht kwam op dezelfde vleugel. Remise zou je zeggen maar zwart had een dubbele e-pion en het paard was op reis in damevleugelland, knollen zijn traag dus dat beloofde niet veel goeds… Remco had ondertussen inderdaad remise gedaan (behalve de h-lijn was alles dichtgebouwd met pionnen) wat de score op 2,5-1,5 bracht. Helaas verloor Hans het eindspel met kwaliteit minder wel degelijk waardoor de bezoekers langszij kwamen. Rinus stond geweldig met mooie witte pionnen op e5 en e6 die de zwarte stelling in tweeën kliefden. Deze pionnen konden echter niet gehandhaafd worden waarna een remisetoreneindspel resteerde, dit werd het ook ondanks dat beide spelers het lang probeerden. Louis probeerde het ook lang maar het verwachte wonder (na alle eerdere eindspelwonderen van Louis) bleef dit keer toch echt uit. Zo stond het dus 3-4 voor Moerkapelle en was het eerste matchpunt al gaan vliegen! Fijn voor de bezoekers die gezien het seizoen natuurlijk recht hadden op een matchpunt .Tegelijkertijd had Goes dat natuurlijk ook gezien de openingsfase van de match. Uw verslaggever rechtte derhalve zijn rug en wist Jesse van Elteren te kloppen. De partij had tactisch veel eerder beslist kunnen worden maar het werd uiteindelijk pas beslist in het diepe eindspel. Mijn tegenstander dacht ten onrechte dat (zwart e6, wit e5, zwart toren, wit Ld6) remise was. Hij was niet bekend met dit theoretische eindspel (zie elementen van de schaakstrategie deel 1 pagina 96) uw verslaggever gelukkig wel. Ook wanneer niet op dit eindspel ingegaan was stond ik volgens Rybka nog veel beter maar dat was bepaald niet het gevoel dat ik had tijdens de partij, ik had het nog maar moeten winnen… Het theoretische eindspel werd in ieder geval makkelijk gewonnen waardoor er uiteindelijke een terechte 4-4 op de bordjes stond.

Er had veel meer ingezeten maar uiteindelijk mogen we blij zijn met het matchpunt. Dankzij dit resultaat zijn we nu definitief gehandhaafd! Een prachtige prestatie voor ons jonge, laaggerate team!

Het bewuste eindspel:

Het hele idee is dat zwart doormiddel van tempodwang, dubbele aanvallen en matdreigingen de witte koning naar de c- of g-lijn kan dwingen want dan zijn alle pionneneindspelen gewonnen. Ik wist wat ik moest doen maar niet de concrete zetvolgordes. In de partij ging het als volgt:

52.Kf3 Kf5 53.Lb8 Tc3+ 54.Ke2 Ke4 55.Kf2 Tf3+ 56.Ke2 Tb3 57.Ld6 Tb2+ 58.Kd1 Ke3 59.Lc5+ [59.Lc7 Td2+ 60.Ke1 (60.Kc1 Td5) 60...Tc2 61.Lb6+ Ke4 62.Kf1 62...Kxe5; 59.Kc1 Td2; 59.Le7 Kd3 60.Kc1 (60.Ke1 Te2+) 60...Te2 61.Lf6 Td2 62.Lg5 (62.Lg7 Ke2) 62...Tc2+ 63.Kb1 (63.Kd1 Tg2) ] 59...Kd3 60.Ke1 [60.Kc1 Tc2+] 60...Te2+ 0–1

Natuurlijk is Lc5 een blunder maar alle overige zetten verloren ook...