Simpele zege Goes 1 bij start jubileumseizoen

6V. Sleuyter1490H. Welten18210 1
7R. Schoot1420E. Kloosterman18090,5 0,5
8M. van Hecke1564J. vd. Braak17440 1

Net als vorig seizoen werd er ‘afgetrapt’ tegen Terneuzen 2, een laagvlieger in de hoofdklasse. Normaliter dus een simpele overwinning voor Goes temeer omdat we helemaal compleet waren. In tegenstelling tot vorig jaar vond de match nu in Terneuzen plaats. Bovendien waren de Zeeuws-Vlamingen nu wel compleet. Met een ratingoverwicht van meer dan 300 punten mocht een simpele overwinning verwacht worden en dit werd het ook: 6,5-1,5.

De uitslag kwam als volgt tot stand:

Louis, die toch al een tijdje in goede vorm steekt, kreeg als beloning hiervoor de op papier zwakste speler Sostar met een rating van 1289. Dhr. Sostar raakte na 3. Lc4 in de Petroff al zodanig in de war dat hij de bok 3…Le7? produceerde. Even later werd er netjes geofferd op f7 en weer even later konden de stukken in het doosje. Simpel punt voor Louis dus. Ook Joop ,terug van weggeweest in Goes 1, begon het seizoen met een simpele zege. De Scandinaviër tegen Eric Roose leek nog in evenwicht toen Roose nadat Joop op d5 sloeg het nodig vond om met de c-pion terug te nemen in plaats van met paard of e-pion. Een simpele dubbele aanval Db5 (Ke8 en Lb4) deed het punt bij Joop belanden. Snel 2-0 dus voor Goes en niets aan de hand dus. Zo hier en daar hadden er wel wat dingen mis kunnen gaan zo ging JoeyB aan 8 over tot een speculatieve aanval (volkomen incorrect zo bleek na de partij toen Fritz op Joey’s laptop er bij kwam…) maar gelukkig zag zijn opponent het niet allemaal zo helder en kon JoeyB zodoende toch de overwinning binnenhalen. Rinus had ongetwijfeld de zwaarste taak aan 4 met zwart tegen jeugdtalent Renzo Ducarmon. Er ontstond een uitermate thematische en gelijkopgaande strijd vanuit de Franse Doorschuifvariant. Rinus offerde zoals dat hoort een kwal op f3 om het witte centrum te ontmantelen. De strijd leek lang en zwaar te worden totdat Duckie een combinatie miste die hem een stuk koste. Het jeugdtalent wist zich zelfs nu nog goed te weren maar dergelijke posities zijn toch echt wel aan Rinus toevertrouwd. Weer een punt voor Goes dus. Hans speelde met zwart een spannende partij tegen Vincent Sleuyter. Op het juiste moment offerde Hans een kwal. Even later wist Hans ook het punt binnen te halen. Had Hans de kwal niet geofferd dan was het heel erg lastig geworden. 5-0 dus alweer. Erwin Kloosterman ,onze teamcaptain, begon het seizoen wat matig met een remise tegen Schoot (1420). Erwin leek zijn opponent met kleine middelen weg te zetten maar had een afruil verkeerd beoordeeld en kwam opeens terecht in een remise-eindspel. Jammer en onnodig maar tegen Terneuzen 2 konden we het gelukkig lijden. In de zelfde categorie jammer en onnodig vielen ook de topborden. Uw verslaggever speelde nu wel tegen Kees Freeke (vorig jaar NOG vanwege rug) en kreeg prompt een lange theoretische variant in het Spaans op het bord (van Matthieu uiteraard). Totaal geen voordeel, veel tijd verbruikt… niet echt gunstig. Na de tijdcontrole stond ik toch ineens een gezonde pluspion voor, niets aan de hand dus. Helaas miste ik in het vervolg zo een 8x de ‘winst (van +1,5 naar +3,5 gaan zeg maar). Tja… de laatste keer was op zet 73… erg frustrerend. Vooral wanneer je de winst wel ziet als je gezet hebt even de zetten denkt te herhalen (daar was ie nogal happig op) en vervolgens toch een andere zet tegen krijgt. Ook Remco was niet op dreef. Naar eigen zeggen sliep hij tussen uur 3 en 5… Tegenstander Quinten Volleman kreeg dan ook een gewonnen eindspel op het bord en kon geforceerd P+L bereiken. Dit kende hij schijnbaar niet en dus koos hij voor een andere optie wat Remco in de gelegenheid stelde om naar remise af te wikkelen.6,5-1,5. Een simpele overwinning al werden er wel 3 domme halfjes gemorst. Dit had ook zomaar 8-0 kunnen zijn maar goed de matchpunten zijn binnen en dat is het belangrijkste.