Gepruts loopt een keer niet goed af: 4-4

Het eerste heeft het eerste puntverlies van het seizoen geleden. Tegen HWP 4 werd het slechts 4-4 en daar konden beide teams eigenlijk niet tevreden mee zijn. Goes wist een hele zooi plusremises te halen maar het won allemaal net niet. Enkel Louis (tegen van de Wynkele) en van der Zalm (tegen Rien) wonnen. Alle andere partijen werden dus remise. Goes was weer eens compleet omdat Maxim terug was uit Noord-Ierland. Dan kon er toch niet veel mis gaan zou je denken? Nu, HWP was gedurende de winterstop ook de transfermarkt op geweest en had Chris Ghysels gevonden om in team 4 te spelen. Hiernaast was Marnix van der Zalm er nu bij voor HWP. Scheelt toch ten opzichte van Ensari en Wegman. Al met al was het gewoon een 'boutwedstrijd' om Remco's woorden te gebruiken. Toch hadden we ook best nog kunnen winnen:

 

Net als bij de bekerontmoeting eindigde de confrontatie tussen Rinus en Henk de Ridder (1796) in remise. Weer zo een Tarrasch. Dit keer liep het nog beter dan de vorige keer. Rinus leek aanvalskansen te hebben maar uiteindelijk had Rinus toch net te weinig. Er kwam een gelijk eindspel op het bord en dus remise.

Het volgende resultaat was een mooi resultaat voor ons want Louis won van Herman van de Wynkele (1911). Daar zag het totaal niet naar uit. Louis verloor een pion na een goede combinatie van wit. Daar kreeg Louis wel een mooi sterk paard op e5 voor terug. Maar goed... Zelf was ik ook bezig en ineens had Louis gewonnen. Klaarblijkelijk kon Louis een foutief wit offer netjes afstraffen.

Het volgende resultaat was een grote teleurstelling. Uw verslaggever liet (voor de verandering) een prachtige stelling remise lopen door een achterlijke zet. Tegen Chris Ghysels (2114) domineerde zwart in hetzelfde systeem als wat Tom Piceu ooit tegen mij speelde. Met mooi spel werd het witte spel ontkracht en kwam zwart uiteindelijk met f5-e4 aanzetten. Met 1 domme actie werd het voordeel weggegooid. 1 venijnig zetje van wit in de combinatie(die al in tijdnood kwam) was even gemist en plots kwam wit gewoon een pion voor (waarbij zwart wel wat compensatie had...). Mijn tegenstander zag echter een combinatie die tot eeuwig schaak leidde en ging daar dan maar voor. Ik had niet veel keus...

Niet veel later was het eveneens remise bij Remco. Tegen Rudi Pauwels (1711) ging het eveneens mis. Remco had een solide plus na een Chebanenko. Dat hield hij ook vast maar na een onoplettendheid zat er blijkbaar eveneens een niet te vermijden zetherhaling in. Weer een tegenvaller. Te meer daar het op andere borden er niet even rooskleurig uit zag.

Maxim was dan weer niet degene die in verliesgevaar verkeerde. De teruggekeerde wist evenwel niet veel te bereiken met wit tegen Miguel Van de Vaerd (1861). In een interessante Siciliaan hield men elkaar in evenwicht. Eerst gingen alle lichte stukken er af en daarna ook nog de dames. Remise.

Toen was het toch echt tijd voor de bezoekers om de stand gelijk te trekken. Marnix van der Zalm (2026) weerde een aanval van Rien netjes af. Rien gooide er een pion tegenaan in een Pirc systeem met snel f5. Marnix kon alles afweren waarop Rien de dame gaf voor toren en paard. De aanval sloeg niet echt door en Marnix nam deze over met winst van een volle toren en de partij tot gevolg.

Nog 2 partijen over... Hans stond helaas verloren dus Joey moest maar gaan winnen. Het gebeurde allebei niet. Hans wist de boel tegen Emile Cardon (1773) nog net te redden. Hans werkte zichzelf nog lelijk in de nesten door weer eens voor een vage zijvariant te kiezen in de Botwinnik. Indien je de theorie niet wilt leren kun je beter eerder afwijken dan iets als Df3? Cardon reageerde goed en kreeg een mooi loperpaar + nog een pion. Hans had wel de bekende vrijpion op h2. Hans wist uiteindelijk nog een eindspel met gelijke lopers en minuspion te bereiken. De pionnen leken ook nog eens ongunstig te staan voor wit. Zwart liet evenwel een vrijpion op h5 toe en dat was toch iets van tegenspel... In de analyse viel het nog vies tegen een winst voor zwarte vinden, ik denk dat het met correct spel gewonnen moest zijn maar zwart kwam totaal niet in de buurt. Een gelukkige ontsnapping. De enige minusremise dus.

Tot slot Joey van de Braak tegen Adri den Hamer (1844). In totaal hadden we dus aan 7 borden de hogere rating... Joey kwam best een eindje tegen de nestor maar net niet ver genoeg. Er kwam een eindspel met elk een stuk van alles op het bord met een sterke zwartveldige loper op d4 voor B en een mindere witveldige voor wit. Het was zeer lastig om de duidelijke plus uit te breiden. B dacht dan maar de zware stukken te ruilen. Het resterende eindspel was gewoon remise maar B had de opdracht gekregen te winnen. Ging ie daarin nog bijna te ver. Hij verloor simpelweg pion a4 en zo had wit een vrijpion extra op a3 met elk nog drie pionnen op de koningsvleugel. Dan maar remise aan bieden dacht de jongste Braak. Tot mijn enorme verbazing ging de voomalig Zeeuws Kampioen akkoord. Bleek dat Adri de avond te voren een toren had weggeven met nog twee minuten op de klok. Nu had hij echter nog 12 minuten... + 30 SECONDEN PER ZET. Toen ik dat na de partij tegen Adri vertelde verzuchtte hij dat hij 'een beetje dom geweest was'. 

Al met al een teleurstellende match die we zowel hadden kunnen winnen als verliezen.