Goes A blijft op titelkoers tegen DEZ: 1-3

De verre uitwedstrijd op de schaakzolder van Denk en Zet te Scherpenisse is winnend afgesloten. Op Tholen werd het 1-3 voor de titelpretendenten. Daar zag het ook al heel snel naar uit maar een hoop gestuntel leek roet in het eten te gooien. Zelfs de mogelijkheid van een nederlaag doemde op. In de uitvluggerfase rechtten de Goesenaren de rug en haalden de benodigde punten binnen.

Uw verslaggever wist zo medio half februari de eerste externe partij van het seizoen te winnen na louter remises in de Hoofdklas, Avondcompetitie, Bekercompetitie en Interclubs. Tegen Dig de Graaf (1943) ging het uiterst soepel. Er was netjes voorbereid op een partij Alina l'Ami - Dig de Graaf en zoals verwacht koos Dig nu ook weer een zelfde inferieur plan als in die partij. Wit kreeg heel fijn spel wat Dig per abuis deed besluiten om Pd7? te spelen. Na Le7 stond de toren op f8 ineens ingesloten. Nu heeft yours truly een hele zooi gewonnen / veel betere stellingen al remise laten lopen (niet in het minst tegen Ronald de Pooter) maar daar kon nu geen moment sprake van zijn. Met uitstekend spel werd het voordeel uitgebreid. In de beslissende fase van zet 22 tot 31 werd zelfs (op 1 miniem 'foutje' na ) steeds de Houdini zet gespeeld! Toen Dig nog een stuk moest geven voor een vrijpion en een toren tegen 2 pionnen achter kwam gaf hij maar op.

Erwin leek tegen Bart Hertog (1698) snel op weg naar een zelfde resultaat. Wit wilde ten kostte van alles zijn loperpaar behouden en gaf simpel een pion weg zonder compensatie. Punt binnen toch? Erwin ging in het vervolg een hele zooi stukken ruilen. Alleen de laatste toren had hij wel even op het bord moeten houden want het ongelijke loper eindspel met pluspion was gewoon remise. Een half punt weggegooid dus. Erwin ging er nog vol voor maar hij kon geen wonderen verrichten. Een zeer onnodig gemist halfje en dus problemen want op 2 en 3 ging het niet best. (Erwin's partij was dan wel de laatste die klaar was maar de laatste minuten gingen nergens over)

Louis kwam tegen Sebastiaan Koedoot (1800) evenals vorig jaar fors in de problemen. Toen 1.b3 nu iets van een Colle waarbij zwart een vervelende structuur had. Verder stond de koning ook nog eens op f8. Koedoot won een pion en had de controle. Louis had een open h-lijn maar kon er niet veel mee. Hierna echter werd Koedoot uitermate vrijgevig. Eerst gaf hij zijn pluspion weg waarna zwart al ok stond. Even later werd een paard weggeblunderd waardoor Louis volledig gewonnen kwam te staan. Tot besluit werd er ook nog een toren in de aanbieding gedaan. Mazzeltje.

Rinus ging tegen Rick van de Breevaart (1765) eveneens langs de rand van de afgrond. Hij kreeg het Hollands te bestrijden wat eigenlijk gelijk is aan Rinus zijn eigen systeem met zwart zonder b6 Lb7. Rinus stond prettig maar een onhandigheidje kostte een pion. Zwart greep de controle waarop Rinus in tijdnood de boel ging compliceren. Aanvankelijk kwijtte de Denk en Zetter zich goed van zijn taak maar de druk kwam er toch op en zo liet hij bijna mat in 1 toe. Dit kon nog net voorkomen worden maar Rinus leefde weer. In de slotstelling ging zwart voor een zetherhaling terwijl hij ook redelijk geforceerd een gewonnene eindspel leek te kunnen bereiken. Had niet uitgemaakt maar het halve puntje extra was toch wel lekker! Zo konden we met de matchpunten en 3 bordpunten op zak weer huiswaarts keren.