Goes wint

Mooi zo! Ook zonder yours truly en debater Maxim werd met 4,5-3,5 gewonnen. Remco doet verslag:

Goes wint

Even denken, een pakkende titel die de waarheid eer aan doet. “Goes met sprankelend spel naar overtuigende zege”, nee…. “Goes voegt soepel 2 matchpunten toe aan het totaal”, nee..  “Goes wint” dan maar? Laten we het daar maar op houden, Goes wint maar daarmee is dan ook alles gezegd.

Voor de 3e keer dit jaar heeft het 1e met 4,5-3,5 gewonnen en voor de 2e keer was dat het geval tegen ZSC. Met deze uitslag kregen de sympathieke Schouwenaren / Tholenaren misschien te weinig. De match begon erg voorspoedig. JoeyG speelt een toernooi in Frankrijk dus de auto-indeling vormde geen probleem voor deze verre uitwedstrijd. Maxim was ook verhinderd, Rob en Joop waren de invallers. De reis verliep rustig op een bijna botsing met een (overigens niet lelijke) blonde dame op de snelweg na, de meeste decibellen bleven achter in Frankrijk dus iedereen kon rustig wakker worden.

Eenmaal aangekomen in Scherpenisse namen we snel plaats achter de borden. De onderlinge elo-verschillen per bord leken niet heel groot dus een spannende wedstrijd lag in het vooruitzicht. Het 1e resultaat kwam zoals wel vaker dit jaar van Rinus. Zelf dacht ik dat er remise was gespeeld maar Rinus bleek na een rustige opening 2 pionnen te hebben meegesnoept wat voldoende was voor de zege. Het 2e resultaat kwam van JoeyB, helaas wist hij de 0 te houden. Tegenstander Sebastiaan Koedoot had enkele witte stukken op de 6e en 7e rij van zwart geposteerd en maakte het vervolg keurig af. Kort daarna mocht ik zelf voor 2-1 zorgen. Ik had mezelf voorgenomen nooit meer koningsgambiet te spelen maar de verleiding bleek te groot. Niet wit maar zwart leek aanvalskansen te krijgen. Een interessant stukoffer van zwart werd koelbloedig opgevangen. Na een dressuurkuur in Anky van Grunsven stijl van beide witte paarden werd het nodige materiaal gesnoept. Toen de witte cavalerie verzadigd was vond zwart het welletjes.

Gezien de stellingen op de overige borden was ik niet gerust op een goed resultaat. Mijn 1e biertje tijdens de analyse was nog niet leeg toen bleek dat de overige 5 partijen al waren afgelopen. Joop moest zijn koning omleggen in een pionneneindspel waar de zwarte pluspion te machtig bleek. Rob maakte zijn debuut in het 1e maar kon geen punt pakken helaas. Na een wildwest partij stond een materiaalverhouding van dame + 4 à 5 vrijpionnen voor Rob tegen Toren, paard en loper + veel vrijpionnen op het bord. De DEZ’er wist een matnet in de stelling te brengen. Louis speelde remise op het 1e bord. Van deze partij heb ik weinig gezien. Vanaf de zijlijn leek het me een correcte, grootmeesterlijke (saaie?) remise. Hans zorgde met een op het oog gestroomlijnde partij voor een 3,5-3,5 tussenstand.

De partij van Rien was cruciaal voor de uitslag. In een Siciliaanse draak werd de drakenloper al snel geruild (bekend motief), de witte dame belandde hierbij vervelend op g7 (minder bekend motief). De zwarte koning bleef noodgedwongen in het centrum geflankeerd door dames, torens en ander zwaar spul. De zwarte stelling vertoonde grotere gaten dan een door de muizen aangegeten zwitserse Gruyere. Het witte paard op c3 loerde naar matbeelden op d6 en f6. Tegenstander de Graaf dacht tijd te hebben zijn torens te verdubbelen. Na het enige antwoord van zwart bleek het arme beestje op c3 plots gepend te staan. Stukwinst voor Rien met een 4,5-3,5 uitslag als resultaat. Dit had zomaar andersom kunnen / moeten zijn. Goes overtuigt niet dit jaar maar we liggen nog op titelkoers. De volgende mogen we uit tegen Oostburg.

Uitslag;

H. Aangeenbrug – L. Nieuwenhuijse rem