Goes op rozen in avondcompetitie

Door een 2,5-1,5 overwinning op concurrent Zierikzee + de 3-1 overwinning van Goes B op de andere concurrent Middelburg zijn we al een heel eind op weg naar titelprolongatie.

Doorgaans kunnen wedstrijden in de avondcompetitie alle kanten op en dat gold toch ook wel een klein beetje voor de match tegen Zierikzee al hadden wij de hele match het voordeel. Louis was afwezig en dus trad JoeyB aan aan bord 3. Zierikzee deed een HWP-tje: omdat er een vaste speler afwezig is een veel sterkere invaller opstellen. Desondanks waren wij nog steeds duidelijk favoriet.

We speelden vrijwel de hele match met een bijna zeker punt in de tas aangezien JoeyB met zwart vlot een stuk won tegen Martin Krijger (1735). B had van mij wellicht de Taimanov afgekeken maar was toch wat minder bekend met de systeempjes. Krijger nam een foutieve / provocerende opstelling aan. B mist dan de ervaring om te weten dat zwart even een paar nuttige zetjes moet doen en daarna alsnog (minimaal) kan equaliseren. Hij ging gelijk voor de afstraffing maar wit offert gewoon een pion en krijgt met het loperpaar en de zwarte velden meer dan voldoende compensatie. Dat is evenwel niet wat er gebeurde... Plots was wit gewoon een stuk kwijt! Geen idee hoe dat gebeurde. B stond even later zelfs 2 kwaliteiten voor (torens tegen lopers met beiden een dame). Enkel de koning moest nog even een veilig heenkomen zoeken en dan konden we dus het punt bijschrijven.

Aan de andere borden was het minder duidelijk. Aan bord 1 speelde uw verslaggever dus weer met zwart tegen Hans Aangeenbrug (1893). In de hoofdklas was een goed getimed remiseanbod / noodrem noodzakelijk maar nu domineerde zwart juist vanuit de opening. Al heel snel een plusje en voordeel op de klok. Uiteraard vervalt uw verslaggever dan weer in oude fouten en blijft te snel spelen. Niet de juiste methode gekozen en zo kwam er een tweesnijdende Nimzo stelling op het bord waarbij zwart een vrijpion probeert te maken op de damevleugel terwijl wit met zijn loperpaar een aanval probeert op te zetten. Onduidelijk dus.

Bij Rinus en Kedem Gutkind (1905) was het ook onduidelijk. Ook hier niet direct problemen voor zwart. Rinus ging voor een snel f4 tegen het Konings-Indisch. Kedem ging voor het snel spelen van c5 en een paard op d4 zetten. De vraag is dan of het paard nuttig is of dat wit er (bv op de koningsvleugel) omheen kan spelen. Een stelling met wederzijdse kansen dus hier.

Tot slot Erwin die het met wit opnam tegen Sjaak Spiegels (1742). Hier zagen we de Wolga. Erwin ging voor het systeem waarin Lxf1 wordt toegestaan. Geen snel g3 Kg2 of h3 Kg1-h2 maar desondanks hield Erwin gewoon zijn pion vast. Zwart kreeg compensatie, ondermeer met een paard op d3 maar ook weer niet meer dan dat. Kortom het kon alle kanten op. Degenen die de minste fouten maken met het versnelde tempo winnen basically.

Martin maakte in ieder geval te veel fouten en zo kon JoeyB inderdaad een voorsprong op de bordjes brengen. Aan bord 1 werden ook fouten (blunders) over en weer gemaakt. Zwart was veel te aarzelend om het spel op de damevleugel te starten en koos er bovendien niet voor om simpel een stelling met klein plusje maar hoge remisekansen te pakken. Nu kwamen de lopers echt tot leven. Zwart bezweek onder de druk en blunderde. Hans vergat echter een winnende tussenzet te spelen en zo kwam ik weg met een bloedneus. Stuk verloren voor 2 pionnen maar met de open koning, de gepende lopers en een vrijpion op c2 was het zwart die soort van op winst kon spelen. Dat werkte allemaal net niet waarna er maar naar remise werd afgewikkeld. Met beiden nog een toren (en een nutteloze pion op g7 voor zwart) was er weinig eer meer te behalen. Remise dus. Dat was genoeg want Rinus had net van Kedem gewonnen.

Zoals gezegd kon deze partij alle kanten op. Kedem kreeg een mooie aanval maar deze sloeg niet door waarna Rinus gewoon een volle pion cadeau kreeg. Niet veel later was het klaar.

Maakte het niet meer uit dat Erwin op raadselachtige wijze verloor. Hij kreeg volgens mij een materiaalverhouding met P+3p vs T maar even later waren al zijn pluspionnen mysterieus verdwenen en kon Spiegels de Schouwse eer nog redden.

Weer een minieme overwinning maar die tellen ook. Souburg lijkt nu, net als vorig jaar, op 3 MP de naaste concurrent. We moeten nog tegen Middelburg, DZD en HWP. Laten we vooral hopen dat de vaste spelers van HWP gewoon kunnen... Bij de andere teams moet je daar juist niet op hopen natuurlijk, maar goed we hebben alles gewoon in eigen hand.