Goes nog altijd op kampioenskoers

Door een simpele zege tegen WZV (1,5-6,5) liggen we nog steeds op koers voor promotie.

 U mag wel blij zijn dat deze berichtgeving niet per postduif komt maar gewoon via de betrouwbare paden van het internet. Zo kunt u vlak na de wedstrijd al vernemen dat het dit keer daadwerkelijk een wedstrijd was. Daar in het clubgebouw van de Snelvliegers daar mochten wij het dit keer wel opnemen tegen een volledig team. Uiteraard kwam onze overwinning nooit in gevaar (de 8-0 was veel dichter bij dan een 4-4) maar goed de opponent was wel netjes compleet. De algehele conclusie van de meerderdheid van de 16 schakers was toch dat het veel te lekker weer was om te schaken. Het zonnetje scheen lekker op het gras alwaar de scouting club knopen aan het leggen en boten aan het optuigen was. Daar mochten bepaalde spelers ook vrijwel de gehele middag van genieten. Genieten was het ook op de heenreis die weer een aantal enerverende momenten kende. Zo miste uw verslaggever een afslag en gingen we toen maar over een landweg richting Oostburg (op aanwijzing van de TomTom). Verder ging alles goed en zo waren we al voor 1 uur present om een flinke stap richting de titel te zetten.

 

We speelden dus in het clublokaal van postduivenvereniging De Snelvliegers... En dat hebben we geweten! Zaterdag 29 maart was de start van het vliegseizoen en zo waren er de nodige mensen in het clublokaal. Die hadden bepaald geen oog voor de schakers. Ondanks herhaaldelijk vragen om stilte bleef men gewoon doorpraten zo ongeveer het eerste kwartier van de match. De 'beste' was een sigaren rokende oudere meneer die ons misschien niet eens gezien heeft... Gelukkig krasten ze allemaal op maar sommige spelers hadden daar al geen profijt meer van! Gedurende de middag was de voornaamste vraag hoe dat postduif vliegen nou eigenlijk werkte. Zo wisten Maxim en yours truly zich er van te overtuigen dat die beesten naar alle vliegplaatsen gereden worden om daar de omgeving te verkennen en vervolgens heen en weer te vliegen van Oostburg naar pak em beet Bordeaux en weer terug. Sean Leydekkers merkte op dat die beesten ALLEEN terug vliegen. Ja... dat is dan ook weer zo. De 'sport' houdt dus het volgende in: Op vrijdagavond komen de heren (met 24 leden, meer dan de schaakclub?!) naar de club om de duiven te 'korven'. Daarna worden ze in een trailer gegooid en naar een plaats in Frankrijk gereden. Daar worden ze dan los gelaten. Op zaterdag zitten de heren bier drinkend en sigaren rokend te wachten tot de duiven arriveren. En dan zeggen sommige mensen dat schaken geen actieve sport is! Gedurende de middag vatte ik nog het plan op om Postduif vliegen Olympisch te maken maar veel steun kreeg ik natuurlijk niet! Persoonlijk vond ik Maxim's idee wel wat: Je prikt een plaats op de kaart. Laat die beesten los en dan ga je 'a la ballonnetjes los laten voor kinderen' kijken welke het dichtst in de buurt is gevonden. Vooral de havikken zullen het eens zijn met dit idee! Alle duiven op een stokje. Laten we maar gaan schaken. Heel boeiend was het niet, zeker niet op bord 1:

Uw verslaggever kreeg weer eens met een Leenhouts te maken, Vader Piet Leenhouts (1307) dit keer. Mijn 100% score tegen de familie in lange partijen kwam geen moment in gevaar dus het offer op bord 1 bracht niet meer op dan verwacht voor de thuisploeg. In een minuut of 20 en 10 zetjes was het klaar. Wit stond al zeer fijn toen zwart geheel overzag dat een 2x aangevallen en 1x verdedigde pion niet geslagen kon worden vanwege aftrekschaak damewinst. Piet dacht wel dat de pion vergiftigd zou zijn maar wist niet waarom. Dame kwijt en 1-0 dus.

Daarna was het wachten en punten tellen. Rinus was de tweede die een vol punt mocht aantekenen. Gezien het ratingverschil met Henry Filkweert (1004) ook niet echt een verrassing. Al vlotjes werden 2 pionnen gewonnen en daar kwam ook nog een stuk bij. Geen moeite ook hier.

Zo zaten we al gebakken al begonnen we de heenwedstrijd natuurlijk met 3-0 voor. De 'opdracht' van de schrijver dezes om zo dicht mogelijk bij 8-0 te komen was duidelijk. Daarbij was 6,5-1,5 het absolute minimum. JoeyB had 6-2 voorspeld... Die 8-0 ging er niet komen want Louis deelde het punt met Jan Damen (1802) Wit had hier een klein plusje totdat Louis d5-d4 kon doorspelen en kon equaliseren. Toch nog wat irritante zetjes voor wit en zo hield wit een plusje. Louis besloot maar eens remise aan te bieden. Wit kon een eindspel met het loperpaar bereiken wat zeer prettig was maar wit geloofde het wel (ook gezien het weer ongetwijfeld). 

Dan maar weer een vol punt. Hans wist ook weer eens een vol punt te halen. Tegen Ariaan Oosters (1578) profiteerde hij van een misrekening van wit.  Ariaan stond eigenlijk wel mooi met een paard op e5. In de analyse moesten we echt even een plan voor zwart zoeken. Dat werd ook gevonden met een stelling met wederzijdse kansen tot gevolg (iets prettiger voor zwart). De thuisspeler misrekende zich echter en verloor gewoon een sleutelpion. Even later was het een kwaliteit geworden wat Hans moeiteloos omzette in een punt.

Volgens mij was Remco degene die de matchwinst binnen bracht. Tegen Sean Leijdekkers (1477) ontstond een interessante stelling. Remco besloot de koningsstelling van zwart open te breken maar moest wel dameruil toe stan. Het eindspel met torens en loper vs paard voor Remco was heel fijn voor zwart te noemen. Wit kon een paard aardig neer zetten maar verder ook helemaal niets. Het einde heb ik gemist maar gezien de mooie stelling was het winst punt geen verrassing. Hoe het zo snel ging is me ontgaan. Matchpunten binnen. Nu voor de bordpunten.

Ondertussen hadden Louis en Rinus een tafel buiten gezet om te vluggeren. Ook uw verslaggever en Jan Damen storten zich nog in het snelschaak gebeuren. Geheel in lijn met de naam van de postduiven vereniging waren we in sneltrein vaart onderweg naar een monsterscore.  

JoeyB voegde evenwel slechts een halfje toe. Hij had in Olaf van der Sloot (1941) dan ook een hoger gerate tegenstander. Toch was het B die aan het pushen was. Na een opening met Pf3 had zwart wat pion zetten rond de koning gedaan. Wit zocht een naar weg naar binnen terwijl zwart ook op zoek was naar tegenspel. Dat bleek allemaal net voldoende na het nodige ruilen. Beide koningen stonden nogal open dus volgens mij is het remise geworden door eeuwig schaak. Een ok resultaat voor B die wellicht wel had willen winnen gezien het verloop van de partij. 5-1. Resteerden 2 toreneindspelen.

Maxim ging absoluut niet winnen tegen Johan de Meester (1788). Er werd in de opening een zetje gemist maar het was 'zonder erg'. Maxim bereikte een betere stelling met loperpaar. Dat werd opgeven voor pionwinst. Maxim dacht eerst nog even een toren te ontwikkelen in plaats van de pion te slaan. Die werd vervolgens gewoon gedekt... Leek mij dat wit in het vervolg zelfs iets betere kansen had. Het vervolg was gewoon dood remise. Alleen dat werd het niet omdat de Meester een mooi helpmatje in de stelling vlocht. De Koning ging naar f4 terwijl de zwarte toren op de 3e rij stond. Er kwam Kf6 en h6-g5 met mat (gezien de pion op f5) viel opeens niet meer te verhinderen... Een mazzeltje.

Bij Rien werd het dan wel echt remise tegen Gerard de Winter (1734) Rien had constant een dikke plus in een Panov. Er was dan wel een isolani maar wit had mooi en dreigend stukken spel. Zwart hield alles gewoon bij een en bereikte een remise toreneindspel met beiden 2 torens en 4 pionnen. Toen Rien de partij invoerde in zijn mobiel bleek zwart een prachtige winst door middel van een torenoffer gemist te hebben. Rien kon gewoon een toren met schaak slaan maar vervolgens ging het mis met de eigen koning. Beiden zagen dit niet en zo werd het remise.

Eindstand 1,5-6,5. Een beetje zoals verwacht misschien. Zo rond kwart over 5 konden we weer naar huis. Er moesten daarvoor nog wel een hoop wilde loslopende kippen vermeden worden die gewoon op straat liepen. Het was leuk in Oostburg.

We blijven dus op titelkoers. Landau 2 heeft echter ook gewonnen met 5,5-2,5 van SKS 2. Ziet er naar uit dat het dus aan gaat komen op de laatste wedstrijd. Hoe meer bordpunten voor hoe beter natuurlijk want als Landau 2 met iets als 7-1 moet gaan winnen dan weet iedereen wel dat dat niet gaat gebeuren en zijn we effectief kampioen. SKS 2 is onze volgende tegenstander.