Schandalige overwinning Goes

Op bizarre wijze heeft Goes A vanavond gewonnen in Sas van Gent. In een idiote wedstrijd hadden wij , toen de rook was opgetrokken en de feestvierders beneden eindelijk eens stil waren, uiteindelijk 2,5 punt verzameld. Vraag niet hoe.

Zo voor deze wedstrijd vonden meer dubieze ontwikkelingen plaats. HWP op donderdag zult u denken? Nu wel, men kon niet op vrijdag en ook de maandag schikte niet dus werd het donderdag. De uitnodiging was minder dan een week te voren verstuurd echter. Normaal geen probleem maar wanneer je van speeldag veranderd is dat natuurlijk niet bepaald handig te noemen en ook niet heel netjes. Tevens begon men om 20.30 uur terwijl uitdrukkelijk in de regelementen staat (die had ik in Oostburg in alle rust eens kunnen doorlezen want ja ik had toch zat tijd) dat het begintijdstip 20.00 uur dient te zijn. Met om 20.30 uur beginnen heb ik persoonlijk niet zo een problemen maar de eerste wijziging was vervelender, zeker voor Hans en Erwin. Hans moest een team maken terwijl Erwin op donderdag simpelweg niet kon. Uiteindelijk besloot Hans zelf dan maar in het strijdperk te treden. Hans was hier, gezien zijjn spel ook op maandag, niet heel blij mee maar ja... JoeyB kon niet en Remco, Rien en Maxim zijn door de week niet direct beschikbaar. Enfin, schaken dus. De opstelling van HWP viel nog mee. Zo was Hans Groffen er niet bij en gaf Maarten Rademakers er de voorkeur aan om in de statie te volleyballen gevolgd door luidruchtig 'feestvieren' beneden (al was het voornamelijk de kerel die lang zal ie leven door een microfoon oreerde..) Aan bord 1 de laatste twee oud Zeeuws kampioenen tegen elkaar:

Met wit kreeg uw verslaggever alle hoeken van het bord te zien tegen Kees Nieuwelink (2133). Zoals te doen gebruikelijk speelde ik als een randdebiel in dit tempo (al  hield Kees het na afloop bij 'als een krant'). Zoals verwacht ging Kees voor het Hollands. Ik had deze variant in Cappelle ook al tegen GM Lagarde gespeeld en daar was ik met stevig voordeel uit de opening gekomen (om het daarna te verkloten natuurlijk). Kees ging voor een plan met Kh8 en Dc7 (ipv De7 mainline) wat ik totaal niet kende. Wit ging wellicht iets te vlot voor de opmars e4 en zag geheel een paardinvasie op d3 over het hoofd. Ik mag dit toch weer steken op een zeer slechte tijdsindeling met dit tempo. Kees verkeeg zijn geliefde loperpaar, had een betere pionnenstructuur en ook nog eens beter stukkenspel. In hogere (en wellicht lagere) zin verloren dus. Er werd een pion gewonnen en toen nog een. Er werden dames en een toren geruild. Wit had niets in te brengen. Terwijl beneden de irritante kerel maar door bleef bleren ging yours truly nog even mat in 1 dreigen (waarom ook niet) Onder oorverdovend geouwehoer trapte Kees hier in terwijl hij het notabene gewoon gezien had en wat anders wilde doen. Zo mogelijk nog zuurder dan de mobielnul op het PKS. Soms zit het mee, soms zit het tegen (tot zover de dooddoeners). Zelfs met dit 'mazzeltje' zag het er nog beroerd uit.

Louis werd eveneens weggespeeld tegen Herman van de Wynkele (1911). In de ZSB-competitie werd geprofiteerd van een ernstige fout van wit, nu ging alles vlekkeloos. Er werden 2 stukken tegen een toren en 2 pionnen gewonnen door wit. Zwart had totaal geen activiteit en wit wist met matdreigingen winnend de boel open te breken. Louis stond machteloos tegen de actieve witte stukken en vrijpion. Hier geen wondertje en dus een kansloze 0.

Op bord 3 dan Hans tegen John Gommers (1916). Ik zie hier nu dat men bij HWP in de verkeerde bordvolgorde is gaan zitten want in augustus had Herman ook al een hogere rating (peildatum). Mocht het mis zijn gegaan hadden we hier dus nog een 'zaak' kunnen maken denk ik?! Laten we het er maar niet meer over hebben. Hans had het ook lastig tegen zijn ervaren tegenstander. Geen zin in Noteboom zoals in de ZSB en dus 1. e4 voor Hans. John ging met de sneltrein Franse zetten op het bord gooien (was Dxb2! niet gewoon mogelijk na Lxh6?! trouwens, leek me toch wel simpel) en kwam al vlot ietsje beter te staan. Gelukkig vond Hans een tactiekje en wist daardoor een gelijk lopereindspel te bereiken dat net aan remise was. Zwart moest echter ook gewoon zetjes herhalen want als de witte koning er bij kon komen had Hans nog op winst kunnen gaan spelen. Halfje dus en het kwam aan op Rinus.

Tot slot Rinus tegen Adri den Hamer (1844). Hier een rustige opening waarbij wit niet te ver naar voren durfde met de pionnen. Rinus kwam snel comfortabel te staan. Er was een hoop spanning zowel op als naas het bord. Uiteindelijk kwamen de pionnen in botsing. Rinus blunderde door met de verkeerde pion een pion terug te slaan. Dit kostte gewoon heel simpel een pion. Het restant moest simpel winnen voor wit. Adri kwam echter in de knoei met de tijd en gaf uiteindelijk zelfs 2 pionnen terug. Rinus buitte zijn pluspion uiteindelijk wel uit. Wit moest een stuk geven voor de vrijpion en met T+P+p tegen T+p op dezelfde vleugel had Rinus weinig moeite meer.

Een knotsgekke wedstrijd daar in de Statie. Feit is dat we wel een stap dichter bij de titel zijn.