Scheldeschaak - Goes 2

 

  Scheldeschaak 1657   Goes 2 1673 4-4
1 Jan Damen 1882 - Hans Welten 1837 0-1
2 Johan de Meester 1713 - Joey van de Braak 1844 1-0
3 Peter de Putter 1725 - David de Feijter 1692 1-0
4 Henry Flikweert 1492 - Niels de Feijter 1697 0-1
5 Bart de Vogelaere 1747 - Mark Paul 1720 0.5-0.5
6 Kees Freeke 1671 - Eliza de Jong 1630 0-1
7 Gerard de Winter 1596 - Jo Tholenaar 1654 0.5-0.5
8 Sven de Putter 1426 - Jari Groen 1306 1-0

Jari kon eindelijk zijn voorbereide variant spelen tegen Sven, maar helaas ging de thuisspeler niet in op de voorbereide variant. Lange tijd ging het gelijk op, maar uiteindelijk speelde Jari een onnauwkeurige torenzet. De dame van Sven kwam de stelling binnen en dit was het begin van het einde: 1-0 voor de thuisploeg

Van de partij van Jo hebben we niet veel gezien. Ik geloof dat hij ergens een remise aanbod afsloeg, maar uiteindelijk werden de punten toch gedeeld.

Eliza kwam in een scherpe opening terecht. Ze stond maar liefst drie pionnen voor, maar moest dat wel bekopen met een berg ontwikkelingsachterstand. Het kon twee kanten opgaan: ofwel ze werd genadeloos van het bord gehakt ofwel ze zou de aanval overleven en met materiaalvoorsprong de partij makkelijk beeindigen. Het werd uiteindelijk het tweede. De aanval liep dood, de dames werden afgeruild en toen Eliza ook nog een toren kon winnen met een paardvork werd opgegeven.

Joey had zijn dag niet. Onze tweedebordspeler offerde een kwaliteit, maar kreeg hier niet genoeg voor terug. Zijn eigen aanval kwam niet genoeg van de grond en zijn tegenstander leek goed speel te hebben op de damevleugel. Uiteindelijk ging deze partij verloren. 2.5-1.5

Niels wist met een trucje een stuk te winnen. Uiteindelijk had Niels een L+P+pionnen vs P+pionnen, wel stonden de loper en het paard van de uitspeler vrij inactief. Niels won ergens een pion en al de rest van de houtjes werden afgeruild. De oudste Feijter broer kon de koning van de thuisspeler blokkeren waarna promotie onafwendbaar was. 2.5-2.5

David leek wel okee uit de opening te komen met een pion meer. Fritz dacht hier anders over, zelfs met pion minder was de stelling beter voor wit. Maar dit bleek uiteindelijk voor de partij niet van belang. David pakte een vergiftigde pion en verloor met een simpele dubbele aanval een stuk tegen een pion. David speelde nog even door, maar het was duidelijk dat hij zou verliezen. Uiteindelijk gebeurde dit dan ook: 3.5-2.5.

Mark moest vroeg thuis zijn, maar rondde toch als een van de laatste spelers zijn partij af. Een van beide spelers had een remiseaanbod gedaan, maar de ander ging hier niet op in. In een toreneindspel leek Mark iets actiever te staan. Het ging echter mis toen Mark het probeerde te forceren. De zwarte vrijpion kwam akelig dicht in de buurt van het promotieveld en onze speler moest uiteindelijk zijn toren offeren om dit te voorkomen. Hiermee was het nog niet uit, Marks eigen pionnen waren nu aan een opmars bezig. Dit bleek uiteindelijk genoeg voor remise.

Hans was, zoals gebruikelijk, als laatste klaar. De helft van het team had ons al in de steek gelaten toen Hans nog in tijdnood peentjes aan het zweten was achter het bord. Hans had een toren en een pion tegen twee stukken geruild. De h-lijn was open, maar Hans kon precies zijn stukken zo neerzetten dat de matdreiging geweerd werd. Later kwam Hans een stuk voor te staan (hoe weet ik niet, wij waren toen buiten aan het voetballen met dat mooie weer). Uiteindelijk wist Hans het matchpunt te veroveren door mat te zetten met paard en dame.