Goes 2 wint brons

De laatste ronde speelden we 'thuis' tegen Souburg in Middelburg. Zoals altijd een gezamelijke slotronde, waarschijnlijk de laatste gezien de hervormingen het volgende seizoen.
Het hoogst haalbare was de derde plek en lager dan de vijfde plek waar we stonden kon het niet meer worden.

  Goes 2 1744   Souburg 2 1754 6-2
1 Erwin Kloosterman 1819 - Paul van Rooijen 1923 1-0
2 Joey van de Braak 1852 - Max Toetenel 1878 1-0
3 Hans Welten 1823 - Jean-Pierre van Gemert 1781 0-1
4 Niels de Feijter 1706 - Laura Tiggelman 1562 1-0
5 Mark Paul 1728 - Roel Schroevers 1808 0.5-0.5
6 David de Feijter 1718 - Eric van Driel 1763 1-0
7 Jo Tholenaar 1634 - Carl Schoor 1737 1-0
8 Eliza de Jong 1664 - Martin de Bock 1577 0.5-0.5

Erwin over zijn partij:
Zoals vooraf gezegd had ik er niet veel zin in tegen Paul van Rooijen. Voor mij altijd een lastige en zeer standvastige tegenstander waar ik volgens mij nog nooit van heb gewonnen.

Maar ja er moest wel geschaakt worden. Een Franse partij met het Alapin-Diemer gambiet. Klik hier voor de partij. 

Zeker met het 5. f3 van Paul ben ik er de persoon wel naar om me te laten bewijzen dat het offeren van een pion voldoende compensatie geeft.

Lekker lang manoeuvreren om te kijken of het pionnetje behouden kan worden en dit verder uit te bouwen naar een betere/gewonnen stelling. Lang manoeuvreren werd het niet maar daarover later meer.

In plaats van mijn 7. Pbd7 had ik ook kunnen vervolgen met 0-0 of gelijk met Pd5.

9. b6 was optisch (en volgens de computer) misschien niet de beste zet (computer geeft 0-0 maar dan komt waarschijnlijk alsnog b6). b6 was wel een zet waarmee de volgende zet van Paul als grote blunder mag worden beschouwd. 10. Pe5 leidt namelijk tot stukverlies en daarmee feitelijk het einde van de partij. Het paard op e3 wat net de loper had geslagen mag niet worden teruggeslagen door de dame omdat deze anders door de zwarte loper wordt gepend (met ondersteuning van de pion op b6). Vervolgens werd het stuk een toren voor. Met lange rokade werd de zwarte koning veiliggesteld en hoewel het op zet 19 materieel ongeveer gelijk stond, leidt de slotzet tot een passend einde met een mat in 3 maar dit liet Paul zich niet meer bewijzen.

Al met al dus geen lange partij meer een partij die eigenlijk op zet 10 al over was maar nog extra 10 zetten werd gerekt.

Joey speelde dit keer op het tweede bord. Zijn tegenstander speelde misschien wat passief, het was in ieder geval Joey die het initiatief had. Hij begon een koningsaanval en de zwarte stukken stonden niet goed genoeg om dit goed tegen te houden. Onze speler moest even rekenen, maar vond uiteindelijk een combinatie met damewinst.

Hans had het lastig op het derde bord. Zoals gebruikelijk was onze teamcaptain als laatste klaar, helaas zonder punten. Ik geloof dat Hans ergens een kwaliteit moest geven om nog een beetje spel te houden. Helaas was dit niet genoeg.

Niels zette druk op de damevleugel en kreeg aan die kant overwicht. Nadat Laura een zet gemist had kreeg Niels een goed paard en won de Goesenaar minstens een pion. De Souburgse koos ervoor om een kwaliteit te geven met wat tegenkansen. Dit bleek niet genoeg, Niels pareerde en bleef met het materiaaloverwicht zitten. Uiteindelijk werd de partij beslist op de vlag.

Mark had vooruit gespeeld dus daar hebben we niets van gezien. Behalve het resultaat dan: remise tegen de hoger gerate Roel Schroevers.

Davids tegenstander wilde wat experimenteren en er kwam een opening op het bord waarin een dame tegen drie lichte stukken geruild werd. Tenminste, als je het goed doet. Want niet veel later won David twee stukken terug en was de partij in dertien zetten afgelopen.

Jo had geloof ik ergens een stuk gewonnen, het zag er dus al vroeg goed uit. Dit was wel aan onze super senior besteed, hij liet zijn tegenstander niet meer gaan en pakte het punt.

Bij Eliza bleef de balans de hele partij gehandhaafd. Onze speelster probeerde vanalles maar de partij eindigde uiteindelijk toch in puntendeling.

Met deze ruime overwinning sprongen we nog twee plekken omhoog op de ranglijst. Uiteindelijk zijn we derde geworden, niet slecht voor een promovendus.