Zes remises en drie nederlagen

Goes 2 heeft deze zaterdag 15 september de eerste ronde in de KNSB competitie gespeeld tegen De Zwarte Dame. Het werd 5-3 voor DZD, maar er had meer ingezeten.

In eerste instantie vielen Remco en Eliza uit, waardoor we ook Erwin kwijt waren. Gelukkig konden Joris en Yoran konden invallen. Nu bleek dat Sven ook uitviel. Hierdoor schoof Niels door naar Goes 1. Een niet zo lekker begin van deze belangrijke wedstrijd.

Als eerste was volgens mij Yoran klaar. Hij verloor een pion op b2 en later ook een stuk. Dat stuk was wel een ingegraven loper. De tegenstander kon het wel afmaken.

David kreeg snel een remiseaanbod. Hij was nog een beetje ziekjes, dus het was wel fijn dat het niet zo lang duurde.

Mark speelde met zwart een Russische partij met de Driepaardenvariant. Ook dit werd redelijk vlot remise.

De precieze volgorde weet ik niet meer, maar daarna waren bijna alle partijen heel snel klaar.

Jeroen stond tegen de veel hoger gerate tegenstander eerst 2 pionnen achter, won er een terug maar raakte toen op de een of andere manier een stuk kwijt. Of het met opzet (dat stuk) was weet ik niet, maar het werd eeuwig schaak. Wat ook opmerkelijk was dat Jeroens tegenstander een kwartier te laat kwam.

De tegenstander van Joris speelde koningsgambiet maar dit werd niet aangenomen. Wit kwam snel goed te staan, en dacht het voordeel te verzilveren met een loperoffer. Dit was (blijkbaar) geen goed offer. Een hele tijd later werd het ook hier, remise; ditmaal in een toreneindspel.

Jari had weer wat probleempjes met de tijd. Er werden wat matige zetten gespeeld, maar toch stond hij ietjse beter aan het eind, maar het viel wel te keepen voor wit.

Jo stond in het begin heel erg goed in mijn ogen, de zwarte koning van zijn tegenstander kon (door zijn eigen stukken) geen kant op. Er stond een dame op gericht, en een paard dat altijd schaak kon geven. Dit gebeurde ook, en de enige optie was voor zwart paarden ruilen. Hierdoor kwam er wel een witte pion op d6. Zwart wist zich er uit te wurmen en een lange tijd later stond er een zwarte pion op d2. Deze promoveerde en zwart won, de wedstrijd was verloren.

Van Hans heb ik niet zo veel gezien, hij was als gebruikelijk weer als laatste bezig. Ook dit werd remise. Het werd 6 keer remise, 2 keer heeft Goes zich gewonnen moeten geven. De totale wedstrijd werd verloren met 5-3. Het was geen schande om te verliezen, de verwachte uitslag was 5,81-2,19.

De Zwarte Dame 1730 - Goes 2 1537 5 - 3
1 Willy Meulblok 1894 - Hans Welten 1810 1/2 - 1/2