Eerste matchpunt Goes 2

Zaterdag speelde het tweede team tegen ZSC, het team dat het vorig seizoen een niveautje hoger geprobeerd heeft. Op papier hadden de gasten de beste kansen, maar het moet altijd maar blijken hoe dat in de praktijk uitpakt.

Jo kwam wat pionnen achter, maar wist toch het punt naar zich toe te trekken. Hoe dit precies gebeurde heb ik gemist, maar het punt was in ieder geval welkom.

Bij Yoran werden alle lichte stukken afgeruild en bleef alleen het zware geschut over. Yoran had 300 ratingpunten achterstand en dit bleek toch wat veel. Het punt ging bij deze partij dan ook naar de gasten.

David kwam in een wat onorthodoxe opening een pion achter te staan. Gelukkig was er wel sprake van enige compensatie, de actieve zwarte stukken outnumberden de witte. Dit bleek uiteindelijk genoeg voor remise.

Jari hield het op bord 6 lange tijd goed uit tegen een Joost van Eenennaam. In een eindspel met voor beide spelers D+pionnen koos Jari ervoor om de dames af te ruilen. Dat had hij achteraf gezien beter niet kunnen doen, het pionneneindspel wat restte was niet meer te houden.

Gelukkig wist Hans (met een vreemde wending) wel een vol punt te scoren. Onze teamcaptain stond (veel?) minder toen er een onregelmatigheid optrad. Hans' tegenstander Martin had een schaakje over het hoofd gezien en wilde een damezet doen die de schaak niet ophief. Hij dacht daarna de dame te moeten zetten (die was immers aangeraakt) en dat daarbij de dame verloren ging. Hierop gaf Martin zich gewonnen. De dame had alleen geen reglementaire zetten (ivm een penning), het opgeven was dus niet nodig geweest.

Niels kwam niet verder dan remise tegen Olaf. Voor de stand de stand was dat niet handig, Mark stond verloren en bij Erwin zag het er ook niet naar uit dat hij ging winnen. Maar er was gewoon niets meer te beginnen in de gesloten stelling waar de partij op was uitgedraaid.

Bij Mark ging het daarna inderdaad mis. De hele partij stond onze speler materiaal achter en het lukte maar niet om dat in te lopen. Op verschillende momenten kon Mark een pion terugwinnen, maar dan zouden er weer wat stukken de doos in gaan. De beter kansen lagen in het laten schieten van het materiele en het spelen op de koningsaanval.
Mark kreeg nog even een vervelend loperpaar dat samen met de dame de koning van zijn opponent lastigviel, maar helaas was dat niet genoeg: 4-3 voor de gasten.

Dan rest ons alleen de partij van Erwin. Hoe dat verliep? Lees het hier!

  Goes 2 1655   ZSC 1709 4-4
1 Hans Welten 1810 - Martin Krijger 1660 1-0
2 Erwin Kloosterman 1836 - Sjaak Spiegels 1840 1-0
3 David de Feijter 1732 - Sebastiaan Koedoot 1718 0.5-0.5
4 Mark Paul 1739 - Kees van den Nieuwendijk 1760 0-1
5 Niels de Feijter 1720 - Olaf van der Sloot 1858 0.5-0.5
6 Jari Groen 1400 - Joost van Eenennaam 1657 0-1
7 Jo Tholenaar 1646 - Ben Snethorst 1531 1-0
8 Yoran Wisse 1354 - Rick van de Breevaart 1649 0-1