Goes 2 - Scheldeschaak

Zaterdag heeft Goes 2 het in de vierde klasse KNSB opgenomen tegen Scheldeschaak. De vorige twee wedstrijden tussen onze teams eindigden beide in gelijkspel, we zijn dus redelijk aan elkaar gewaagd. Daarnaast zijn beide teams op dit moment in de onderste regionen te vinden, we strijden allebei voor handhaving. Het beloofde dus een interessante wedstrijd te worden. Helaas konden Erwin en Eliza niet meedoen, Joris en Jeroen vielen in.

Goes 2 1613 - Scheldeschaak 1630 4-4
1 Niels de Feijter 1713 - Jan Damen 1891 1-0
2 David de Feijter 1788 - Peter de Putter 1611 0.5-0.5
3 Hans Welten 1833 - Johan de Meester 1730 0.5-0.5
4 Jari Groen 1500 - Henry Flikweert 1517 0.5-0.5
5 Jo Tholenaar 1637 - Barish Valipoor 1467 1-0
6 Mark Paul 1738 - Sven de Putter 1654 0.5-0.5
7 Joris Verburg 1370 - Gerard de Winter 1560 0-1
8 Jeroen Frijhoff 1321 - Cees Freeke 1608 0-1

Bij Jeroen ging het mis toen een van zijn paarden opeens ingesloten werd. Hij verloor een stuk tegen een pion en kwam dit verlies niet meer te boven: 1 punt voor de gasten.

Op bord 5 ging het gelukkig beter. Er werden wat pionnen geofferd en hierdoor kwam Jo's koning wat in de problemen. Gelukkig hield onze speler het hoofd koel en langzaam verdween de dreiging rondom het staatshoofd van de Goese speler. De materiaalvoorsprong werd hierbij behouden, uiteindelijk wist Jo te winnen.

Onze voorzitter had het lastig op het zevende bord. Zijn zwarte stukken werden weggejaagd uit het centrum en wit nam het initiatief. Joris verloor langzaam aan pionnen, toen de vierde pion zou vallen hield hij het voor gezien. 2-1 voor de gasten.

Mark zag in de opening een verrassende zet op het bord komen. Vanwege mogelijke leeuwen en beren op de weg koos onze speler voor een variant waarbij veel stukken afgeruild werden. De veilige keuze, maar ook eentje die het lastig maakte om nog voor de winst te spelen. Mark probeerde nog vanalles, maar het lukte hem niet om er nog doorheen te komen. De punten werden dan ook gedeeld.

Ook David speelde gelijk. Onze bord 2 speler (voor deze gelegenheid) liet een paard van zijn tegenstander op een lastig veld komen, hierdoor kon hij weinig meer beginnen op zijn damevleugel. Toen de dames geruild werden zat er weinig meer in en werd remise overeengekomen.

Jari speelde een prima partij op het vierde bord. Hij kreeg het centrum in handen en stond in mijn ogen iets gunstiger dan zijn tegenstander. Helaas stootte hij iets te vroeg op met zijn pionnen waardoor zijn winstkansen vervlogen. Remise mocht in eerste instantie niet van de teamcaptain gezien de stand van het team, daarom werd toch doorgespeeld. Uiteindelijk verschoof de balans op een ander bord waardoor remise toch mocht, ook Jari scoorde deze dag een half punt.

Niels speelde voor deze keer op het hoogste bord. Door een ongelukkige zet van zijn tegenstander kreeg hij initiatief op de damevleugel. Eerst won hij een pion, later werd dat een kwaliteit. De aanval ging verder en er kwam nog een pion bij de materiele vorsprong. Hierna pakte Niels een pion met een wat giftige bijsmaak, de pionwinst kostte een kwaliteit. Wel werden hierbij de dames afgeruild, er bleef een eindspel over met T + 6p voor Niels en T + 3p voor zijn tegenstander. De opponent zag wel in dat dit niet meer ging lukken en legde de koning om.

Hans kwam een beetje in de knel op het derde bord, gelukkig liep het met een sisser af. Zijn tegenstander ging vol vertrouwen voor dameruil, waarschijnlijk was het beter geweest om de dames juist op het bord te houden. Onze teamcaptain kwam uiteindelijk in een toreneindspel terecht met een pion minder, dit bleek voldoende voor remise.

De score kwam hiermee op 4-4, het was dus voor de derde opeenvolgende keer gelijkspel tegen het combinatieteam van d'overkant. Er zijn nog drie ronden in deze competitie, we treffen nog De Pion 2, Souburg 2 en Bergen op Zoom 2. De wedstrijd tegen De Pion 2 (koploper in deze klasse) wordt sowieso lastig, het teamgemiddelde van dit team lag de vorige ronde meer dan 300 punten hoger dan dat van ons team. Ons seizoen zal dus voornamelijk afhangen van de wedstrijden tegen de andere twee teams.