Een euforische overwinning

Verslag: Hans Welten

De voorlaatste ronde was aangebroken. Een cruciale ronde tussen de voorlaatste (wij met 4 matchpunten) en de rode lantaarn drager, Bergen op Zoom 2 (met 3 matchpunten). Temeer cruciaal omdat in de laatste ronde kampioen De Pion 2 nog zal volgen. Ik had Bergen op Zoom 2 aan het begin van de competitie ook sterker ingeschat dan alle Zeeuwse teams, dus er is daar dit seizoen wel wat misgegaan. Het lot van tweede teams is wel zichtbaar bij beide teams. Bergen op Zoom 2 had zelfs al meer invallers (15 partijen) gebruikt dan Goes 2 (11 partijen). Nu waren zij echter compleet, bij ons was Joop de enige invaller voor Eliza. Met 5 matchpunten stonden ZSC 1, Landau 2, Souburg 2 en ScheldeSchaak 1 boven ons. Nog 6 teams dus die gevaar lopen op de 2 degradatieplekken te belanden. De opdracht was duidelijk: winnen, in de laatste ronde zullen we naar verwachting, zoals iedereen, verliezen van de kampioen.

  Bergen op Zoom 2 1739   Goes 2 1723 3-5
1 Abdulhamid Hussein   - Erwin Kloosterman 1866 0.5-0.5
2 Oliver de Hert 1879 - Hans Welten 1833 0.5-0.5
3 René Punt 1822 - David de Feijter 1788 0-1
4 Bas van de Putte 1733 - Niels de Feijter 1713 0.5-0.5
5 Ronny Liekens 1739 - Mark Paul 1738 0.5-0.5
6 Rene Paardekam 1701 - Joop van Ruler 1710 1-0
7 Adry Goris-Schouwstra 1597 - Jo Tholenaar 1637 0-1
8 Henry Groenveld 1704 - Jari Groen 1500 0-1

Na de openingsperikelen viel er nog niet zoveel te zeggen. Jo en Jari stonden goed, de rest was onduidelijk. Het beloofde een spannende match te worden.

Mark kwam nooit helemaal tot goed spel. Even leek het erop dat hij een kansje had, maar dat was optisch bedrog. Hij moest zich verdedigen tegen de oprukkende zwarte stukken en pionnen. Maar blijkbaar was dat toch goed te doen, want het eerste resultaat van de match werd een remise (½-½).

Jo had al snel ruimtevoordeel en later volgens mij twee pionnen voorsprong. Hoe het eindigde weet ik niet, plotseling had Jo gewonnen (½-1½).

Hans speelde een degelijke evenwichtige partij. Meestal had wit licht voordeel, soms Hans. Eén kans op wat meer voordeel (+0,4 volgens de computer) had ik niet eens gezien. Daarna verkreeg wit een vrijpion met alle zware stukken op het bord. De stelling bleef echter onder controle. En gelet op de stand en de overige partijen hoefde ik niet te winnen. Nadat ik een krachtige zet deed werd mijn remisevoorstel geaccepteerd (1-2).

Vervolgens duurde het een hele tijd voordat de volgende beslissing kwam. De tijd van de salonremises en snelle beslissingen was voorbij. De tijd van de eindspelen was gekomen.

David had een pion gewonnen en ging met die voorsprong het eindspel in. Bij goed spel was het remise, maar de thuisspeler koos voor het verkeerde plan. David kon opstomen met zijn e-pion, wat zijn tegenstander uiteindelijk zijn loper kostte. Hierop moest Davids paard in volle galop terug naar de andere kant van het bord om een vrijpion tegen te houden. Gelukkig had onze speler het goed uitgerekend en was de cavalerie precies op tijd (1-3).

Niels kwam eerst een kwaliteit voor te staan, maar moest deze later terugofferen tegen een pion toen zijn koningsstelling onveilig werd. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel met een verre vrijpion aan de rand van het bord. Langzaam probeerde hij op te stomen, maar hij kwam niet verder en zijn tegenstander begon aan de andere zijde wat te proberen. Ik dacht dat Niels nog op winst zat te spelen, maar plotseling was het remise (1½-3½). (Niels: computer gaf me gelijk, beoordeling was 0,00 :) )

Joop had zoals zo vaak een wilde partij. Hij had een pion verloren, zijn koning stond volledig onverdedigd zonder zelfs pionnen ter verdediging. Maar hij loerde wel op een kans met een gedekte pion op g3, een loper op b7 met een open diagonaal en een toren die naar de tweede rij ging terwijl de witte koning nog op g1 stond. Hij was echter te laat, want zijn koning werd in de open stelling door twee torens en een paard mat gezet (2½-3½).

Erwin stond aanvankelijk prima met wat ruimte voordeel. Hij had de kans niet gegrepen om de zwartveldige loper af te ruilen. Daar kreeg hij later spijt van. Erwin kwam een kwaliteit voor. Maar zijn leefruimte werd steeds kleiner door massaal oprukkende pionnen. Uiteindelijk kon hij die alleen stoppen door een toren te geven. Vervolgens moest de volgende toren worden gegeven tegen loper en pion. De laatste zwarte pion ging verloren door een onhandigheid van zwart. Er resteerde alsnog een verloren eindspel van twee witte pionnen tegen een zwarte toren. De witte pionnen stonden nog veel te ver weg van het promotieveld, maar de koning van Erwin stond wel gunstig. Jari wilde komen kijken, maar ik stuurde hem terug naar zijn bord met de woorden “Erwin staat verloren, jij moet winnen”. Dat zullen we nog wel eens zien, dacht Erwin. En hoe hij het deed weet ik niet, hij verloor een pion, maar de andere kwam op de zevende rij en werd goed ondersteund door de koning met de zwarte koning nog steeds te ver weg. Remise dus (3-4).

Alle druk dus op de jongste speler in het gebouw. Jari stond al vrij snel een pion voor en dicteerde het spel vanuit de damevleugel. Hij had zelfs een enorm tijdvoordeel. Geduldig als een pensionado bouwde hij zijn voordeel uit. Secuur spelend kwam hij alsnog in tijdnood, maar inmiddels weet hij door ervaring hier ook goed mee om te gaan. Hij had twee verbonden vrijpionnen in het centrum gekregen ondersteund door koning en loper waar wit slechts een paard tegenover kon stellen. Zo’n paard is altijd nog even opletten en ook wit kreeg een vrijpion. Jari zag alle paard-dreigingen en via een loperschaak zou een pion gaan promoveren. Wit gaf hierna echter op (3-5).

De euforie was groot, wat een geweldig gespeelde match. Het was sowieso een Zeeuws feestje in Bergen op Zoom, want ook Souburg (gelijk tegen BSV 1) en HWP 4 (winst tegen BSV 3) speelden daar. Kijk maar eens op de website van Souburg hoe goed ze daar zijn weggekomen met een even onverwacht als prachtig mat van Roeland Alders.

Na de mooie winst tegen Landau opnieuw een overwinning. Zal dit samen met de gelukkige gelijke spelen tegen ZSC en ScheldeSchaak voldoende zijn voor lijfsbehoud? Daar ging ik wel van uit, maar gaandeweg de avond kwamen de andere soms verrassende uitslagen binnen. Eerst ScheldeSchaak 1 tegen Souburg 2: 4-4. Oeps, nu komen ze beiden ook op 6 matchpunten. Souburg 2 heeft meer bordpunten, ScheldeSchaak 1 heeft 2 bordpunten minder. ZSC had ook 5 matchpunten en speelde tegen nummer 3 De Raadsheer en in de laatste ronde moeten ze nog tegen nummer 2 De Baronie. Toen kwam de dreun: ZSC 1 – De Raadsheer 1: 7-1 !! Wat is daar gebeurd? Lees het op de website van Zierikzee. De uitslag van de laatste relevante partij kampioen De Pion 2 – Landau 2 liet lang op zich wachten. Toch ook geen verrassing daar? Nee, net niet: 4½-3½.

Bergen op Zoom 2 is nu gedegradeerd. Als we ervan uitgaan dat we, net als iedereen, verliezen van kampioen De Pion 2, dan zijn we afhankelijk van de resultaten in de laatste ronde van twee andere teams. Van ScheldeSchaak 1 (uit tegen De Raadsheer), zij staan gelijk in matchpunten, maar hebben 2 bordpunten minder. En van Landau 2 (thuis tegen De Zwarte Dame 1), zij hebben een matchpunt minder, maar staan in bordpunten al boven ons.