Goes 2 verslaat Middelburg 2

Zaterdag was de gezamelijke eindronde van de zeeuwse zaterdagklasses. Goes 2 kon alleen nog kampioen worden wanneer SVWZV verloor en wij zelf wel wisten te winnen. Zouden wij verliezen, dan kon Landau 3 nog de tweede plek claimen door ons voorbij te gaan.

 Goes 2
1637
 Middelburg 2
1455
4-0
1
Hans Welten
1845
-
Henrik Geertse
1550
1-0
2
Niels de Feijter
1702
-
Jos de Jager
1476
1-0
3
David de Feijter
1601
-
Tjitte de Boer
1505
1-0
4
Joris Verburg
1398
-
Jeroen Frijhoff
1288
1-0

 
Joris was volgens mij als eerste klaar van de hele zaal. De Goese vierdebordspeler ontwikkelde zijn stukken beter en begon met een pionnenstorm op de rokkadestelling van zijn tegenstander. In de analyse vonden we nog wat hardnekkiger verdedigingen (waar Joris overigens ook goed bleef staan), maar die werden in de partij niet gespeeld. Joris ging nu minstens een stuk en een pion winnen, zijn tegenstander zag het niet meer zitten en legde de koning om.

Niels had inmiddels een klein plusje behaald met een erg sterk paard op c4 en een half open a-lijn. Het zou echter niet zo ver komen dat de Goesenaar hiervan kon gaan profiteren, Niels' Middelburgse tegenstander gaf opeens mat in 2 weg. 2-0 voor Goes.

David koos ervoor (net als Joris overigens) om niet te rokeren. Gelukkig voor David overzag zijn tegenstander een mogelijkheid om een pion te winnen en met de dame gevaarlijk te doen rond de koning. In de partij was het juist David die een pion wist te winnen. De stukken werden vervolgens één voor één afgeruild, waarna een gewonnen eindspel overbleef. 3-0 voor Goes.

Waar Joris (bijna?) als eerste klaar was deed Hans een poging om als laatste klaar te zijn. Gelukkig had Joris een boek meegenomen om de tijd een beetje te vullen. Voor mijn gevoel kwam Hans goed uit de opening, hij had veel ruimte voordeel en meer actieve stukken. Op een gegeven moment ruilde Hans een toren en een pion tegen twee stukken, Hans' tegenstander kreeg hier wel wat activiteit en een vrijpion voor terug. Onze eerstebord speler wist wat af te ruilen waarna er T+5p vs P+L+4p overbleef. Er werd remise aangeboden, maar Hans wees dit van de hand. Langzaam wist Hans het voordeel van zijn twee stukken te benutten om pionnen te winnen, uiteindelijk werd het T vs P+L+2p. Op het einde was er nog een vervelend pat valletje, maar deze wist Hans ook te ontwijken. 4-0 voor Goes!

Helaas heeft dit weinig invloed gehad op de ranglijst, want ook SVWZV wist met 4-0 te winnen. Landau 3 verloor zelfs nog, dus we hadden deze winst ook niet nodig om hen voor te blijven. De tweede plek die we behaalden geeft ons het recht op een promotie/degradatie duel met Middelburg 1, die rode lantaarn drager geworden is in de Hoofdklasse.