Goes 2 - De Pion 2

Zaterdag was de laatste wedstrijd van het seizoen voor Goes 2. Nadat al onze opponenten de vorige ronde zo goed gescoord hadden moesten we nog uitkijken dat we niet gingen degraderen. Zowel Scheldeschaak (2 bordpunten achter ons) als Landau 2 (1 matchpunt achter en 1.5 bordpunt meer) konden ons nog voorbij. Gezien de zware tegenstander die we in de laatste ronde troffen werd gekozen voor een tactische opstelling. Het doel was zoveel mogelijk bordpunten verzamelen, hopelijk zou dat genoeg zijn om in deze klasse te blijven.

Goes 2 1658   De Pion 2 1833 3.5-4.5
1 Joris Verburg 1401 - Ivo Kok 2149 0-1
2 Jeroen Frijhoff 1349 - Ngo Hin Cheng 2021 0-1
3 Jo Tholenaar 1660 - Carlo Rens 1923 0-1
4 Jari Groen 1596 - Erik van Elven 1860 1-0
5 Niels de Feijter 1718 - Eric van Loon 1887 0-1
6 David de Feijter 1814 - Frank Lambregts 1831 0.5-0.5
7 Hans Welten 1846 - Marieke van Essen 1553 1-0
8 Erwin Kloosterman 1882 - Anthony Snijders 1443 1-0

Joris werd opgeofferd op het hoogste bord. Ik heb niet veel meegekregen van zijn partij, maar het niveau verschil was hier gewoon te groot: 0-1

Jeroen hield het op bord 2 lang uit tegen ook een veel hoger gerate opponent. Maar ook daar gingen de punten uiteindelijk naar de gasten: 0-2

Van de partij van Jo heb ik ook niet zo heel veel meegekregen. Van de omstanders begreep ik dat hij een tijd lang best goed stond. Maar later ging het mis, uiteindelijk werd Jo midden op het bord mat gezet. 0-3

Erwin speelde voor de gelegenheid op het onderste bord. Al snel kwam onze speler een stuk voor te staan toen hij een loper kon insluiten. Dit voordeel liet onze penningmeester niet meer los. 1-3

Jari speelde ook op een iets hoger bord dan normaal. Op bord 4 speelde hij een mooie partij met een mooie uitslag. Gelijk de hoogst gerate speler die Jari ooit versloeg. Benieuwd hoe de partij ging? Kijk dan hier. 2-3

Niels kwam al in het begin van zijn partij in de knoei. De zwarte koning bleef onveilig staan en dit werd uiteindelijk fataal. 2-4

Ook bij Hans verliep de partij voorspoedig. Hij won wat pionnen en later nog een kwaliteit. Toen een vrijpion stoomde door naar de zevende rij en de toren binnenkwam om die pion te gaan ondersteunen werd opgegeven. 3-4

David was als laatste klaar. Hij stond in het begin wel goed, maar ruilde te snel af en kwam daarna langzaam iets minder te staan. Hij zag een combinatie met een paardvork over het hoofd waarna hij een kwaliteit en een pion achter kwam te staan. David ging in de tegenaanval en ging met eeuwig schaak dreigen op de achterste rijen. Om hier uit te komen gaf zijn tegenstander een kwaliteit terug tegen een pion. David kwam nu in een toreneindspel met twee pionnen achter, gelukkig voor hem had zijn tegenstander alleen geisoleerde pionnen. Zwart offerde een pion om door te kunnen stomen met een andere pion, maar had niet helemaal goed gerekend. De witte stukken waren net op tijd om de vergevorderde vrijpion te stoppen. Uiteindelijk ging ook die pion er af waarna er alleen een randpion overbleef. David wist zijn koning in de hoek te manoeuvreren, dat was genoeg voor remise.

Uiteindelijk dus nog 3.5 bordpunten gescoord, niet slecht tegen de kampioen. Maar was het genoeg voor handhaving? Vooral de wedstrijden van Scheldeschaak en Landau 2 waren voor ons belangrijk. Het duurde lang voordat deze uitslagen ingevuld werden, zeker Jari wilde erg graag weten of het gelukt was om degradatie te voorkomen. En toen was daar het verlossende bericht: Scheldeschaak verloor met 5.5-2.5 van de Raadsheer, ze bleven dus 3 bordpunten achter ons. Handhaving! Dat Landau 2 ons nog wel voorbij ging (4-4 tegen DZD) kon ons niet meer deren.