Hans houdt het spannend

Vrijdag 23 februari begon Goes 2 aan de kwartfinale tegen Terneuzen 1. Het werd een bloedstollende wedstrijd die pas op 24 februari beslist werd.

Goes 2 bestond uit de meervoudig bekroonde combinatie van Erwin, Hans, Niels en David. In 2017 lukte het niet, maar de 2 jaren ervoor won dit team de beker. Dit jaar zal het lastiger worden aangezien er ook KNSB-spelers mee mogen doen.

  Goes 2 1761   Terneuzen 1 1720 2-2
1 Erwin Kloosterman 1816 - Jaap Dekker 1857 0-1
2 Hans Welten 1837 - Martijn Dobbelaar 1628 1-0
3 David de Feijter 1692 - Peter de Putter 1725 0-1
4 Niels de Feijter 1697 - Kees Freeke 1671 1-0


Niels speelde op het laatste bord (met wit) tegen Kees Freeke. De eerste 6 zetten van Niels werden gekopieerd, daarna begon het echte werk. Freeke probeerde in het centrum door te breken, maar het was Niels die iets beter stond nadat de stofwolken waren opgetrokken. Zwart offerde een toren en een stuk voor een koningsaanval, maar deze sloeg niet door. De witte koning wandelde naar veiligheid van g1 naar b3. Toen de dames gedwongen afgeruild werden werd de zwarte koning omgelegd.

Erwin leek dezelfde opening tegen zich te krijgen als eerder dit seizoen tegen Mark: een open a/b-lijn en meer ontwikkeling voor wit en een pion meer voor zwart.
Helaas viel het dit keer de andere kant op. Erwin probeerde er nog iets van te maken met een konings-aanval, maar het mocht niet baten. 1-1.

David mocht het dit keer op bord 3 proberen. Lange tijd ging de partij gelijk op. Toen de zandlopers leeg begonnen te raken, kwam David beter te staan.
De Goesenaar wist een pion te winnen en had ook meer activiteit met zijn lichte stukken. Helaas sloeg toen het noodlot toe en ging met een penning een paard verloren.
2-1 voor de gasten.


Hans had zich duidelijk vergist in de datum (het 4 op 1 rij toernooi is pas 2 maart). Op een gegeven moment had Hans maar liefst 6 stukken op de 4e rij.
Onze tweedebordspeler kwam een pion voor te staan, maar verkeerde al enige tijd in tijdnood. Uiteindelijk werd het een eindspel met D vs D+p.
Volgens de computer een gewonnen stelling, maar zie deze maar eens te winnen in tijdnood. Hans wist de pion op de zevende rij te krijgen, maar daarna kreeg hij het lastig. Hans zag niet direct de winst, maar moest wel telkens binnen 30 seconden zetten. Na 50 zetten zonder geslagen stukken vond de Terneuzenaar het wel welletjes en claimde de remise. Echter waren er binnen de 50 zetten nog wel pionzetten gedaan. De claim werd afgewezen en Hans kreeg er 2 minuten bij. Dit gaf hem waarschijnlijk net genoeg lucht om een goed plan te bedenken. Uiteindelijk promoveerde de pion en niet lang daarna was het punt binnen.
Inmiddels was 24 februari al aangebroken en verkondigden de gasten verheugd dat ze konden profiteren van een tol-vrije zaterdag.


De reguliere partijen eindigden in 2-2, er moest dus gesnelschaakt worden. Goes moest minstens 2.5 punt scoren, want bij 2-2 zou het 4e bord bij de reguliere partijen weggestreept worden (de overwinning van Niels).

Niels mazzelde doordat Freeke zijn toren te vroeg losliet. Dit leverde een toren en de winst op.
Erwin leek ergens een toren en een stuk tegen een dame geruild te hebben. Uiteindelijk werd onze penningmeester midden op het bord mat gezet.
David stond een pion voor, en wist toen met een aftrekschaakje een toren te winnen. 2-1: het zou weer op de partij van Hans aankomen.
Bij Hans stond er inmiddels weer een theoretisch eindspel op het bord. De spelers hadden ongelijke lopers en beiden een pion. Geen van beiden kon nog doorbreken, waarna remise overeen werd gekomen.