Goes wint de beker!

TABEL

Voor de 4e keer in 5 jaar heeft Goes de ZSB Beker gewonnen! Alleen vorig jaar ging het mis (tegen Middelburg). Toen mochten echter de KNSB-spelers niet mee doen. Door de veranderingen in de KNSB-competitie opzet was besloten dat dat dit jaar wel het geval was. Gevolg dus dat Goes groot favoriet was in de finale met enorme ratingverschillen tegen Hoofdklasser Middelburg. Desondanks werd het best een spannende finale, maar de op papier sterkere ploeg won toch.

We kwamen toch redelijk vlot op voorsprong door Jos die met wit Aart Kogeler (1774) van het bord zette. Jos had al snel een prettige stelling. De zwarte dame raakte wat in de knel. Aart dacht alles tactisch op te lossen maar was even vergeten dat Jos zijn dame kon offeren en een stuk mee kon nemen alvorens de zwarte dame te slaan. Stuk kwijt voor de Middelburger dus en gelijk opgegeven.

Veel minder verging het Rinus tegen Paul Koster (1712). Rinus beging een grote fout en had ineens een enorme koningsaanval op zijn dak met allerlei penningen en een ongelukkige loper op g3. Deze kans liet Paul zich niet ontnemen.

Gelukkig won uw verslaggever wel regelmatig van Maarten Westerweele (1859). Uw verslaggever, voor de verandering eens met zwart in de beker haha, kreeg zoals verwacht een Alapin tegen maar de voorbereide variant met g3 zoals Maarten het eerder speelde werd het niet. Ik besloot voor een variant met vlotte dameruil en een klein plusje voor wit te gaan. Dan heb je ieder geval geen last van koningsaanval en dat ruimtevoordeeltje van wit kan geen kwaad. Alle kans om de tegenstander te outplayen. Ook Wesley So speelde het so met zwart tot zet 14 dus dan zal het wel goed zijn! Maarten gaf in ieder geval volkomen overbodig zijn lichtveldige loper (en loperpaar) op en stond al vlot wat minder. Er dook uiteindelijke een witte vrijpion op d6 op maar deze viel ten prooi aan de 'ophaaldienst'. Maarten zat met het tempo 60+30 natuurlijk ook al met de klok in de knoop en ging voor een beetje schwindelen. Zwart wikkelde simpel af naar een gewonnen eindspel met pluspion. Met bijna geen tijd meer maakte de Middelburger er nota bene zelf een pionneneindspel van dat met een houtje minder simpelweg verloren was. En ook gelijk opgegeven werd...

Toen kwam het dus aan op Sven die het best lastig had tegen Marcel Nellen (1770). Sven ging voor een zelfde variant met zwart als YT tegen Sven zelf op het PKS een week eerder. Zwart stond dan ook vlot heel erg lekker en maakte zelfs een kleine kwaliteit buit in de complicaties. Daarop werd Sven gemakzuchtig en dacht wel even zijn loper van d6 via e7 naar f6 om te kunnen spelen. Dat liet echter zomaar Pe5 toe en plots kwamen alle witte stukken tot leven. Het was opeens Marcel die op winst speelde. Sven bleef koel echter en, mede door tijdsdruk, vond Marcel niet meer dan een puntendeling.

En zo won Goes andermaal de beker!