Goes makkelijk door in de beker

TABEL

Goes heeft met de maximale score afgerekend met Middelburg in de eerste ronde van de KNSB-beker. Dat geen van de Goesenaren echt overtuigden maakte gezien het grote niveauverschil aan de borden niet zoveel uit. Het spannendst deze dag was wellicht nog het ronddolen door Middelburg terwijl Jos de GPS op zijn telefoon aan de praat probeerde te krijgen. Denk dat we nog steeds aan het zoeken geweest waren zo zonder telefoon! Of nou ja dan had de TomTom nog aangezet kunnen worden in Zeeland... Op de terugweg werd het overigens zonder telefoon geprobeerd waarop YT bij de HZ wist te geraken... Maar goed we kwamen thuis! Voor wat betreft de wedstrijd had YT uiteraard zwart (afschaffen dat loten in de beker!)...

Uw verslaggever zette Goes op voorsprong na een weinig overtuigende overwinning op Marcel Nellen (1782/1856N). Marcel speelde een sideline in het Dame-Indisch waarop zwart sjabloon reageerde maar dat was hier helemaal niet zo goed. Met dynamisch spel bereikte wit een mooie stelling waarin zwart al aardig moest uitkijken. Wit ruilde echter onnodig een pionnetje en plots was het ergste gevaar wel weer geleden. Nu had zwart simpelweg een betere structuur. De zwarte koning had uiteindelijk hoogst waarschijnlijk te open moeten zijn om te kunnen winnen maar wit liet zomaar dameruil toe waarna het paard veel sterker bleek dan de witte loper zeker toen Marcel met f3? een trucje toe liet dat gelijk tot een gewonnen stelling leidde.

Rinus wist ook te winnen. Tegen Aart Kogeler (1690/1764N) ging het echter evenmin soepel. In de analyse zag ik een wilde stelling op het bord met kansen voor beiden en even later een gelijk eindspel. In de partij gaf Kogeler een pion weg wat hem zo onthutste dat hij een zet later er maar een volle toren bij deed.

Sven haalde het punt ook niet heel overtuigend binnen. Tegen Paul Koster (1754/1824N) haalde hij uiteindelijk op TIJD het punt binnen! Ja met 100' + 10'' kun je pardoes door je tijd gaan?! Nu stond Sven wel heel fijn in een dubbeltoreneindspel met pluspion maar er was zeker nog de nodige techniek vereist geweest getuige ook het feit dat de heren de stelling vluchtig uitspeelden en in een remisestelling kwamen...

Jos tot slot had een bijzondere dag. Heel fijn voelde hij zich al niet en hij had dan ook liever niet meegedaan. Wonderwel kwam tegen tegenstander Maarten Westerweele (1856/1852N) precies op het bord wat Jos even tevoren bij Goes op de club had voorbereid! YT wist nog te melden dat de kans dat Jos precies dit op het bord ging krijgen nihil was. Echter speelt Maarten altijd hetzelfde en dus is het makkelijk voorbereiden! En zo had wit binnen no time een heerlijke stelling. Typisch dan ook dat Jos het langst bezig was... Er resteerde een dame-eindspel met 2 pluspionnen voor wit waarvan een dubbelpion op de e-lijn. Jos durfde niet zo goed een vrijpion te maken op de damevleugel uit angst voor zwarte winst van de a-pion en tegenspel.. Zo ging wit manoeuvreren om eerst wit maar eens constant onder de 30 seconden op de klok te krijgen. Dat lukte... Hierop werd uiteindelijk een afruil naar 4 vs 2 gevonden op dezelfde vleugel. Het plan g4-g5-g6 leek zich op te dringen met een volledig veilige koning op g2 inmiddels maar Jos ging eerst voor weer wat schaakjes. En zie... Met weinig tijd overzag Maarten een geniepig wit zetje waardoor het ruilen van f7 en e4 beantwoord werd met Df3 en dameruil omdat zwart Kc6? had gedaan ipv het nodige Ke8.

Hierop konden we dus de betoverde doolhof genaamd Middelburg weer in die ons dus uitspuwde bij het kanaal (waarop YT eigenwijs rechts ging omdat hij dacht dat dat sneller was...)

Maar goed het werd 'gewoon' 4-0 voor de gasten en in de tweede ronde wacht nu een thuiswedstrijd tegen de Pion.