Bekersensatie in Goes

Het is natuurlijk niet te vergelijken met een overwinning van IJsselmeervogels tegen Ajax, maar zullen we dan zeggen Jong PSV tegen PSV?! Maar ook dat doet denk ik geen recht omdat de gemiddelde leeftijd van Goes 3 als ik het goed inschat toch wel wat hoger lag dan die van Goes 2.

Feit blijft dat van te voren de kansen van Goes 3 tegen Goes 2 groter waren dan die van Goes 4 tegen Goes 1 maar nog steeds niet al te groot. Helaas moest ook Jo vanwege ziekte op laatste moment afzeggen, waarna ik als teamleider Goes 3 ineens op zoek moest naar een 3e bordspeler. Hans probeerde al direct de voorsprong vast te leggen door op een bye te zinspelen, maar gelukkig was Joris dan eventueel wel te porren voor een invalbeurt. Tot een op een rustig avondje rekende Matthias op het podium verscheen. Net zo makkelijk werd Joris weer aan de kant geschoven (met goede bedoelingen hoor Joris!) en werd de last-minute-invaller Matthias tegenover David geplaatst.

Aan bord 1 had ik nogal een ingewikkelde Franse Doorschuiverd dus vooral in de 2e fase weinig meegekregen van andere borden, maar toch een kleine samenvatting.

Vooral aan bord 4 werd de stelling al snel benauwd voor Niels, die nog net redding kon brengen met b4. Jammer was dat hij een zet later gewoon b5 speelde, en toen na een zwart Da5 met hernieuwde penning van het paard op c3. Volgens mij was dat allemaal beslissend en kwam Niels mede door een nauwkeurig spelende Yoran prima en vakkundig aan de kant geschoven. Yoran heeft wel eens van die momenten en vrijdag was er dus één van! Nu speel ik vaak in zelfde team als Niels maar was voor deze ene keer was het ook wel grappig hem met de nederlaag te complimenteren.

Dan zag ik wel dat Rob tegen Hans in de problemen aan het komen was, en een kwaliteit achter kwam. Hans gaf die in een later tijdstip terug om te voorkomen dat een pion in samenwerking met een loper gevaarlijk werd. Daarna bleef een gevaarlijke vrijpion over en uiteindelijk was het volle punt voor Hans.

Dan Matthias, heb eigenlijk alleen gezien dat hij met wit een aanval op de koningsvleugel opende en dat die aardig doorsloeg. De koning van David sloeg op de vlucht maar geloof dat ik ergens zelfs iets van ‘ mat’ hoorde maar daar ben ik niet zeker meer van.

2-1 voor Goes en het snelschaken was in ieder geval verzekerd, maar intussen had Erwin zijn lange tijd overwegende stelling niet weten te verzilveren, won wel een pion op de damevleugel, maar aan de ander kant kon wit met Dg6 en allerlei dreigingen gevaarlijk doorbreken. Erwins koning kwam zwaar in de problemen en was ten dode opgeschreven. Omdat ik al een makkelijk eeuwig schaak kon afdwingen deed ik dat in mijn laatste klok-minuten, maar achteraf misschien wel wat laf. Had volgens mij in een paar zetten winst kunnen afdwingen maar goed de winst haalden we binnen met 2,5 – 1,5.

Als het bij de loting nu ook nog eens lukt om Goes 2 aan Middelburg/Zierikzee/HWP/Terneuzen dan zijn we klaar voor een leuke halve finale en wie weet eindstrijd tegen Goes 1 😊

Mark Paul