Goes 1 wint wedstrijd van Goes 4 in beker

Hier nog een verslagje van de kwarfinale uit de ZSB-beker tusssen Goes 1 en 4. Moet eerlijk zeggen dat ik het verslag schrijven even vergeten was, gezien het enorme niveauverschil kon van een echte wedstrijd dan ook geen sprake zijn...

De mannen (en dame) van Goes 4 hadden het in de eerste ronde fantastisch gedaan door het veel sterkere Terneuzen 2 te kloppen maar tegen Goes 1 was het niveauverschil bizar groot... Dusdanig groot dat competitieleider Joris Verburg in de interne spelers van dit niveauverschil doorgaans niet tegen elkaar indeelt, tenzij er geen andere mogelijkheden zijn of een der spelers wel heel hoog op de ranglijst is opgestoomd... Zelf had hij alvast geen zin om mee te spelen in deze match. Gelukkig waren er wel de nodige anderen die zin hadden om het tegen de eerste team spelers op te nemen.

Nergens was het niveauverschil zo groot als bij de partij tussen YT en Ron Blok. 1308 punten! Is er ooit wel eens een dusdanig ratingverschil genoteerd in het Zeeuwse Schaak? De uitslag laat zich raden. Ron (met wit uiteraard want ik heb altijd zwart in de beker...) deed wat rare dingen in de opening maar desondanks was zijn stelling nog speelbaar. YT speelde Pe8 om het paard via c7/e6 bijvoorbeeld naar d4 te brengen. Bijkomend punt was dat Lg7 nu een vrije diagonaal had. Dat was Ron even vergeten toen hij Ld2-e3 speelde en een vol paard op c3 weggaf. Tot overmaat van ramp waren de witte torens ook nog eens gepositioneerd op a1 en e1. Ron ging nog bijna door tot mat...

Louis zat aan bord 4 en won daar overtuigend van Marlies Kloos. Er kwam via via iets van een Ragozin op het bord. Marlies stond niet slecht maar vergat even op c3 te pakken en raakte pardoes een centrumpion kwijt. Ze dacht met haar koning een veilig heenkomen te vinden op de damevleugel maar die koning werd daar juist snel gemat.

Het interessantste treffen vond zondermeer plaats aan bord 2 tussen Jos en Jari. Jos bereikte met de boerenkoolopening eigenlijk niet zo veel. Jari speelde goede manoeuvres en had met een Pf8 de koningsvleugel kunnen beveiligen en vervolgens beter kunnen staan op de damevleugel. Jos gaf Jari echter een lesje in praktisch schaak. Een aantal keer deed hij misschien niet objectief de beste maar wel de ingewikkelde... Jari besteedde te veel tijd hieraan en kwam dus in tijdnood. Hierin ging hij snel de fout in en zo kon Jos een winnende aanval opzetten.

De partij tussen Rinus en Jeroen was ook niet super makkelijk voor het eerste team. Jeroen met wit ging niet voor de gebruikelijke varianten. Met een mooie truc wist hij wel een volledig gelijke stelling te bereiken. Ook hier ging het onder tijdsdruk minder met de speler van Goes 4 en zo kon ook Rinus winnend toeslaan.

Zodoende een 4-0 voor Goes 1, niemand had anders verwacht.