Prijzenloos seizoen Goes 1/A

Nadat de titeljacht in de KNSB-competitie al heel snel spaak liep en we in extremis van Souburg A verloren resteerde alleen nog de 'troostprijs' de beker. Althans zo zien ze dat bij voetbal! Wij wilden deze prijs nog echter wel graag gewoon winnen en daarvoor moest in de halve finale van HWP gewonnen worden. Tegen deze club is het altijd maar weer de vraag wat er uit de grote grabbelton aan spelers gehaald wordt: zelf weten ze het waarschijnlijk niet eens. Ondanks een zwakke opstelling de eerste ronde verwachtten we toch wel een degelijke opstelling. Het bleek op papier een redelijk gelijke match te worden.

Uw verslaggever was toch nogal verrast door het meedoen van FM Adrian Roos (2311N/2290), een speler waartegen ik historisch gezien geen topscore heb. Zo waar bleek ik eens wit te hebben in de beker maar veel plezier had YT er niet van. Werd besloten terug te grijpen op mijn oude repertoire en de Belg ging voor een variant waarin ik een paar jaar geleden nog wel eens van Warre de Waele gewonnen had. Wel een riskante opzet echter en wit ging dan ook vrij vlot in de fout met het onhandige c5?! en cxb6?! Nochtans wist ik toch nog dat c5 niet zo goed was maar deed het toch... Even later had YT gewoon een c-pion moeten uitschakelen met een duidelijke min maar niet meer dan dat... In plaats daarvan werd onbegrijpelijk c5 toegelaten (voor zwart was het wel goed...) waardoor de stelling open ging met een hele moeilijke positie voor YT... In het vervolg speelde zwart het (volgens mij) foutloos uit. Een slechte partij en een pijnlijke nederlaag met een lastige stand...

Toch waren er wel kansen. Sven stond ieder geval veel beter... Rinus kwam tegen Johan de Zwart (1993N/1989) wat in de problemen... In een eindspel met T en ongelijke lopers had wit een pluspion. Maar... de witte koning kwam bijna in een matnet uit. Rinus ging zijn pion sowieso terug winnen met veel betere stelling. Groot was dan ook mijn verbazing toen Rinus even later torenruil toe loet en dus onmiddellijk remise! Heel onnodig temeer omdat Sven's geweldige stelling heel wat minder geweldig was geworden.

Sven bleef dus ook op remise steken tegen WFM Nele Vanhuyse (2071N/1972)... De zwartspeelster had niet door waar haar stukken heen moesten in het Konings-Indisch waardoor wit de vrije hand had op de damevleugel. Net als in een Belgische partij een tijdje eerder ging Sven niet voor de onmiddelijke kill maar voor een heel fijn eindspel. Na afloop werden binnen no time wins gewonnen en ook de engine op de terugweg geeft +4,5... Frappant was dat Sven juist NALIET om het winnende c5 te spelen... Zo kwam de Belgische nog een veel minder eindspel maar effectief had ze maar 1 lelijke zwakte op d6 en een grafloper... Die winnen / binnen komen duurde echter even en zo was zwart op tijd met counterplay tegen het witte punt f3. Zo moest Sven wel remise maken....

Jos tot slot moest dus gaan winnen van FM Gunter Deleyn (2179N/2169) maar dat zat er echt niet in... Wit had constant een plusje en breidde dit langzaam uit. De zwarte stukken stonden krom en het was wachten op de genadestoot. Met weinig tijd won wit uiteindelijk slechts een pion maar het eindspel T/P was heel erg goed voor wit. Jos besloot praktisch te zijn (ook gezien de tijd) en remise aan te bieden in de hoop dat wit na enig denken door zou gaan om zo nog kansen te krijgen met de klok. Wit nam het aanbod na enig denken echter aan en zo waren we uitgeschakeld.

Het was de wedstrijd van c5... YT had dit niet moeten spelen EN niet moeten toe laten. Adrian speelde het wel. Sven had het moeten spelen en deed het niet... En zo verloren we dus.