Goes stunt in Beker

Het Goese bekerteam heeft in Roosendaal tegen het op papier sterkere de Pion met 3-1 gewonnen.

Voor de gelegenheid kwamen we uit met YT, Jos, Maxim en Rinus. Maxim kwam natuurlijk met de trein dus hij was wat te laat maar gelukkig waren ze in Roosendaal niet heel moeilijk. Op papier was de thuisploeg zeker favoriet met 3 FMs in de gelederen met enkel YT aan Goese kant. Aan 4 borden zit een verrassing er natuurlijk wel in en dat bleek ook... Alle 4 de potjes duurden overigens een hele tijd (met het bekertempo 100m+10s).

Fijn was dat Maxim in de opening aan bord 3 al een stuk cadeau kreeg van FM Stefan Colijn (2365)... Het bord is toch lang. De captain van de tegenstander dacht een pionnetje mee te graaien maar had het 'lange zetje' Da4+ gevolgd door Dxh4 gemist. In het vervolg liet Maxim zich het hoofd van niet op hol brengen en ondermeer met het mooie zetje c6 werd het punt binnen gebracht. Toen zwart, inmiddels al een toren achter, nog meer materiaal ging verliezen vond hij het wel welletjes. De partij ingestuurd door Maxim: https://www.chesspastebin.com/2019/10/11/maxim-le-clercq-stefan-colijn-by-maxim/ (Snap het uitroepteken voor Ph4 overigens niet)

Dat is lekker. Inmiddels waren alle overige partijen al ver gevorderd. Bij Jos ging het mis in de opening tegen Mark Smits dus dat leek 1-1 te worden maar Rinus leek stand te houden tegen Eerens en dan moest YT de winnende binnen brengen tegen Alik Tikranian. Rinus haalde inderdaad netjes remise tegen Pim Eerens (2068). Hij stond de hele tijd iets minder maar wist een paard-eindspel te bereiken dat binnen de remisemarge was.

Uw verslaggever haalde de winst binnen door FM Alik Tikranian (2306) te verslaan. De hele partij had YT een prettig ruimtevoordeel en kon een soort wurgschaak spelen. De koningsvleugel ging dicht en wit kon toch binnen dringen op de damevleugel ondermeer met Pa8! als zet... Dit leverde een dame v toren/paard op. Zwart bleef om ruimte verlegen zitten en zo kon ik uiteindelijk nog een tweede front open op de koningsvleugel wat de beslissing bracht.

Hierop bood FM Mark Smits (2132) gelijk remise aan tegen Jos. Jos had geexperimenteerd maar daarbij toevallig een opening gespeeld die de tegenstander volgens mij ook speelt (?). Jos was wat te gemakzuchtig en leek onder de voet gelopen te worden op de koningsvleugel. De tegenstander deed het niet helemaal handig en kreeg zo 'slechts' een totaal gewonnen eindspel. Jos bleef na zijn matige start stug verdedigen en na nog een paar mindere van wit bleek het eindspel met 2 pionnen minder plots binnen de remisemarge te zijn. Vesting hier dus wel...

Zo bekerden we uiteindelijk nog behoorlijk overtuigend door ook. De volgende ronde is tegen de Combinatie uit Asten. Hiervan hebben we een paar jaar geleden in de KNSB nog gewonnen. Op papier een mindere tegenstander dan de Pion. (althans als enkele spelers op hun lijst inderdaad niet competitie spelen voor de club)