Grochal nog steeds aan kop bij PKS

Met nog 1 speeldag te gaan staat uw verslaggever nog steeds gedeeld aan kop. Matthieu Freeke heeft net als uw verslaggever 5,5/6 gehaald, het onderlinge duel werd in Middelburg remise, alle overige partijen werden gewonnen. De andere Goesenaren zullen na 3 speeldagen gemengde gevoelens hebben. JoeyB, Maxim en Rien draaien allen mee in de middenmoot terwijl Ron zijn 1,5/6 behaalde door een bye en een oneven. De 3e speeldag werd in ieder geval afgewerkt in Zuiddorpe. Uiteraard behoeft deze vermaarde plaats geen verdere introductie in tegenstelling tot Middelburg en Souburg. Voor hen die de trots van Zeeuws-Vlaanderen toch niet kennen hier een linkje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiddorpe . Zuiddorpe dus en er werd gespeeld in dorpshuys het kaaike. Een sfeervolle locatie. Na een goede heenreis die enkel spannend werd doordat Ron Blok wat te laat was bij het station arriveerden we op tijd in the center of the World. Ondanks dat Zuiddorpe niet al bij de uitgang van de tunnel stond aangegeven (schande!) kwamen we toch op tijd aan. Na bij de ingang getrakteerd te zijn op de zo een 20 gezichten van de leden van de Zuiddorpse jeugdraad (populatie = 956 beetje overkill lijkt me) kon er begonnen worden. De matches van ronde 5:

 

Uw verslaggever zat aan bord 1 tegen Gert van Rij van de organiserende club HWP. Gert had een supporter mee want zijn vrouw bleek achter de bar te staan. De partij werd een Dame-Indiër waarbij ik op zet 6 reeds voor een zijvariant koos. Bewust want ik wilde niet de topical 5. Qc2 pionoffervariant ingaan deze ken ik niet zo heel goed… Gert ook niet zo bleek later maar toch. Er ontstond een stelling waarin Gert wat meer ruimte had en hangende pionnen op d4 en c4. Beetje drukken dus om ze uit een te blazen. Dit lukte niet zo heel goed maar ik wist wel een wat beter eindspel te bereiken. Dit moest wel remise zijn maar Gert deed een paar mindere en belande in een toreneindspel met minpion. Dit bleek nog heel lastig en was misschien nog wel remise maar andermaal wist van Rij niet de beste verdediging te vinden terwijl ik nu wel alles fijntjes speelde waardoor ik uiteindelijk in het eindspel K+p tegen K het punt kon laten aantekenen, hiervoor moest nog wel een sleutelveld veroverd worden maar dit bleek geen probleem! JoeyB had meer problemen want hij moest tegen FMMF (FM Matthieu Freeke). B had Sveshnikov voorbereid en dit bleek ook wel want er stonden zo 17 zetten op het bord. Helaas voor B had hij volgens Matthieu een hele slechte variant voorbereid en dit werd snel duidelijk. B miste het tegenspel in het centrum terwijl Matthieu gewoon met zijn prachtige paard kon freewheelen. Geen initiatief en zwakke witte velden leken B fataal te gaan worden maar uiteindelijk werd het een blunder die een dame kostte. Ron mocht tegen Alex Jonkheer en ging een poosje alleraardigst mee. Zoals wel vaker mist Ron dan toch net iets belangrijks en dit bleek ook deze keer het geval. Alex profiteerde dankbaar en scoorde het punt. Rien en Maxim mochten tegen elkaar, een fijn duel dus. Maxim verraste met de Caro-Kann waarop Rien voor 3. f3 besloot te gaan. Rien vergat vervolgens echter dat hij ook nog stukken had en deed te veel pionzetten. De stukken van Maxim hapten de te ver opgekomen pionnen van Rien van het bord en toen Rien ook nog eens iets miste was hij voor zet 20 al de pineut. Een fijne ronde dus voor Maxim en niet voor Rien. Gelukkig was er nog een kans in ronde 6.

 

Na een pauze waarin wij maar besloten om niet het bruisende centrum van Zuiddorpe in te gaan kon er begonnen worden aan ronde 6. Voor uw verslaggever bracht dit niet de verwachte opponent Henrik Westerweele met 3 punten maar Alex die er ook 3 had vergaard. Ik had wit dus het Frans mocht verwacht worden en dit werd het dan ook. Verrassing was hierbij wel dat Alex opteerde voor de Klassieke Variant in plaats van de Winawer. De joviale Middelburger koos ervoor om een soort van stofzuigervariant te spelen en ruilde zoveel mogelijk stukken af. Hij vergat daarbij wel de zwakke broeder van het Frans, de witveldige loper. Na een opmars van mijn h-pion had Alex de koningsvleugelstructuur d5-e6-f7-g6-h7. Met een loper op b7 niet echt fijn. Ik kreeg mooie torens op b4 en b3 en kon de zwaktes op de damevleugel bloot leggen. Dit resulteerde in pionwinst en mede door mijn veel betere loper en complete controle over veld d4 niet veel later ook in het punt. Maxim had het minder getroffen want hij had voor de 2e maal op een dag zwart. Hier was torodeboro natuurlijk niet echt blij mee, zeker niet als je dan ook nog tegen Henrik Westerweele moet. Henke koos voor de Morra waarop Maxim mocht demonstreren dat hij de theorie wel aardig beheerst in tegenstelling tot een zekere andere Goesenaar. Desondanks pakte de opening beter uit voor de Souburger, die een drukstelling had. Maxim ging nog een poos mee maar het punt ging toch echt naar Walcheren. Ook JoeyB besloot de dag na een zege met een nederlaag. Maxim mocht tegen mijn tegenstander uit de ochtendronde Gert van Rij. B had duidelijk geen zin en besloot tot 1.g4!? In het middenspel leek B’s koningsvleugel of wat daar van over was als los zand aan elkaar te hangen en het was wachten op de genadeklap van van Rij. Met enig geschwindel kwam B toch nog een heel eind verder in de partij maar uiteindelijk zag Joey zijn koning toch matgezet worden op de koningsvleugel. Rien wist wel een punt aan te tekenen. Dit mocht natuurlijk ook wel tegen Manuel Colsen. Rien leek er heel erg hard doorheen te gaan op de koningsvleugel maar plots zag ik een witte pion op h7 staan die de zwarte koning een veilige plek op h8 bezorgde. De partij ging ineens over tot een soort van eindspel waarin Rien toch gewoon aan het langste eind wist te trekken. Ron Blok tenslotte moest berusten in alweer een 0. Ron zijn doel is nu om toch nog iets te halen bij de slotronde. Tegen Vincent Sleuyter lukte dit niet. In een Italiaanse opening leek er niet veel aan de hand maar plots was het punt toch bij de potentieel nieuwe Goesenaar beland en niet bij Ron.

 Na speeldag 3 leidt uw verslaggever (TPR 2353 al klopt daar volgens mij niet veel van want Freeke heeft een hogere TPR maar mijn gemiddelde tegenstand is hoger…) samen met Freeke met 5,5/6. Van Rij ligt een punt achter en Maarten kan met 4/6 titelprolongatie uit zijn hoofd zetten. JoeyB (3), Maxim en Rien (2,5) doen in de middenmoot mee en presteren allen ongeveer volgens hun rating (althans volgens het systeem). Ron heeft dan wel 1,5/6 maar dit kwam dus door een bye en een oneven. Hij zal nog een keer echt willen scoren. Normaal gesproken zou ik nu zeggen dat het allemaal in Terneuzen beslist gaat worden maar winnen Matthieu en ik beiden tweemaal dan zal er nog een barrage gespeeld moeten worden.