Joey Grochal Zeeuws Kampioen Schaken!

Uw verslaggever heeft dit jaar eindelijk de Zeeuwse schaaktitel binnen weten te halen, na bijna een decennium mislukte pogingen, met als dieptepunt vorig jaar, lukte het dit jaar wel.

 

Dat uw verslaggever dit jaar Zeeuws Kampioen werd mag bijzonder genoemd worden omdat het veld dit jaar het sterkste was sinds de milleniumwisseling, Hans Groffen en Rene Tiggelman waren door het veranderen van het formaat naar een weekendtoernooi weer eens van de partij en ook regerend kampioen Matthieu Freeke was er gewoon weer bij. Dit gevoegd bij de deelname van oud-kampioenen Sven Stange en Jeroen Hekhuis leidde dus tot de sterkste editie van het PKS in lange tijd.

 

Dat klinkt allemaal geweldig maar er was bijna geen PKS geweest dit jaar! Enkel dankzij de inspanningen van Souburg en Albert Vermue in het bijzonder is er dit jaar toch een PKS gehouden… Aanvankelijk zou het PKS afgewerkt worden over 4 zaterdagen zoals het afgelopen decennium maar daar kwamen dus niet genoeg deelnemers op af. Het is niet enkel Goes dat te kampen heeft met een teruglopend ledenaantal, vrijwel alle clubs in Zeeland lijden hieronder en dit werkt dan schijnbaar ook door in het Zeeuws Kampioenschap. Een tweede poging om het PKS in het pinksterweekend te organiseren lukte dus wel al was het maar net, 22 man schreven zich in waar 20 het minimum was. Wel een heel sterk veld dus maar zwak in de breedte, er was geen 1 deelnemer te vinden onder de 1500, jammer dat de gezelligheidsschakers lijken af te haken bij competitieve evenementen. Enfin, uiteindelijk was er dus toch een PKS met een prachtige bezetting en niet minder dan 5 Goese deelnemers. Naast uw verslaggever deden Hans Welten, Joey van de Braak, Rien de Bock en Maxim le Clercq mee dit jaar. Het toernooi begon op vrijdagavond 10 juni:

 

Geen clubavond dus voor een keertje maar de eerste ronde van het PKS. Voor Goes zou dit een zeer stroef begin worden. Het begon al voor het toernooi met de reis er naar toe… Er was bedacht dat Hans vrijdag en zaterdag zou rijden en ik zondag en maandag verder zouden we omdat de meerderheid van de mensen aan de andere kant van het spoor woont aan de ACHTERKANT opgehaald worden door Hans zo omstreeks 19.25 uur. Heel duidelijk zou je denken maar goed niets was minder waar. Aangezien het niet al te best weer was (t regende nog al hard) was ik afgezet met de auto en mijn moeder ging gelijk de hond maar even uitlaten in de regen. Terwijl het beest in het gras rondbanjerde met regenjack en al (jawel) wachtten wij maar op Hans. 19.35 en nog geen Hans!? Hij zal toch niet aan de voorkant staan denk je!? Enfin, wij gaan dus met 4 man naar de voorkant om te kijken of Hans toch niet daar stond. Nee dus, inmiddels was hij wel aan de achterkant gearriveerd maar ja wij waren er niet dus reed Hans naar voren. Wij gingen terug naar achter… en liepen Hans dus compleet mis. Typisch, in de regen staan en besluiten wat er gedaan moet worden dus… Uiteindelijk heb ik maar gereden na moeder en hond Spike thuis afgezet te hebben. Vergeet ik nog het hele belverhaal want er werd wat afgebeld. Enkel het nummer van Hans hadden we niet… Louis, Erwin, Joop ze werden allen gebeld maar geen van hen had Hans’ nummer. Uiteindelijk bij poging 3 kregen we Souburg aan de lijn om te melden dat we later waren. Bleek de teamcaptain daar al vrolijk aan de bar te zitten met een kopje koffie. Tja… zo gaan die dingen dus, geen ideale voorbereiding en dat zou blijken ook. Nadat iedereen binnen was (Vincent kwam NOG later) en de welbekende openingspraatjes achter de rug waren mochten we beginnen.

 

Uw verslaggever had in de eerste ronde wit tegen organisator Albert Vermue (1782) van wie in snellere partijen nog nooit gewonnen was… Dat gebeurde nu dus ook niet, geen soepele start voor de op het oog slecht in vorm zijnde clubkampioen dus. In een Marshall (iedereen ook mensen die niet kunnen schaken kan dit leren en het is remise niet spelen dus aldus Matthieu) kreeg ik desondanks winnend voordeel na een vreemd middenspel. Ik hoefde alleen nog maar het juiste zetje te doen maar ik draaide wat zetjes om. Plots had Vermue een tussenzet waardoor een toreneindspel met 2 pluspionnen er eentje met 1 werd. Gezien de opstelling van de stukken was dit gewoon remise. Onnodig puntverlies dus, een teken aan de wand? Ik was niet de enige die onnodig in de fout ging want ook Rien had niet zijn beste dag (excuus: vrijdagavond) tegen Vincent Sleuyter (1535) die volgend jaar ons Ab-team komt versterken. Er werd op het oog correct een stuk geofferd maar na al wat mindere zetten maakte het weggeven van een tweede stuk een abrupt einde aan de partij. Maxim kwam wel op het scorebord door een zege op de jonge Zierikzee-speler Kedem Gutkind (1570) maar ook dit ging zeker niet gemakkelijk, wel het punt gelukkig voor torodeboro. Joey van de Braak kon dat niet zeggen, hij speelde met zwart tegen Hans Groffen (2212) en verloor de partij mede doordat hij Hans gewoon aan een pion extra hielp door er eentje weg te geven, dame stond anders ingesloten gemist door JoeyB. Van opzet natuurlijk geen sprake en het punt naar een van de 3 Hansen. Hans nr 2 (Welten, Aangeenbrug was nr 3) kreeg in Rene Tiggelman (2185) ook een tegenstander van formaat. Hans speelde de langste partij van de avond maar moest toch het onderspit delven waardoor Goes met 1,5/5 huiswaarts keerde… in 2 verschillende auto's dus.

Op zaterdag stond een dubbele ronde op het menu. Nu zou je wellicht denken dat alle Goesenaren echte bikkels zijn en alle 7 ronden zouden spelen maar dat gold dus alleen voor uw verslaggever. Maxim en JoeyB hadden voor ronde 3 een bye opgenomen, zaterdagavond hadden zij wel betere dingen te doen. Zaterdagmiddag waren we gelukkig wel voltallig en wonder boven wonder kwam Hans zo een beetje op tijd aan de ACHTERKANT van het station aan. Na een reis zonder verdere problemen kon ronde 2 dus aanvangen. Joey van de Braak had de witte stukken wat meestal niet echt als een voordeel gezien mag worden omdat hij dan dus 1. g4!? speelt. Nu kende tegenstander Martin de Bock (1636) dat niet bijster goed en dus stond JoeyB al snel overweldigend en haalde hij het punt gewoon binnen. Ook Rien haalde gewoon een punt binnen tegen Albert Vermue (1782) die een avond eerder dus nog remise had gespeeld tegen yours truly. In een Alapin stonden er een hoop stukken op de damevleugel inclusief een witte loper op a7 die min of meer ingesloten raakte, puntje voor Rien. Maxim kreeg na zijn zege in ronde 1 Sven Stange (2083)  als tegenstander. Met de bekende kleine middelen haalde Sven het punt binnen tegen Maxim die het Hollands weer eens van stal haalde. Hans had ook niet zijn beste dag, hij zat min of meer te slapen tegen Gerard de Winter (1679) en ging dus onderuit. 2-2 als score voor Goes maar met het treffen Dennis van Driel (1503) – Joey Grochal (2107) op het menu zou het toch wel 3-2 worden?! Niet dus! De vorm van uw verslaggever bleek nog steeds niet terug. Er werden tegen Dennis van Driel geen blunders gemaakt maar echt onderscheidend was het spel nu ook weer niet. Wit ondernam niets in de ruilvariant van het Damegambiet en uw verslaggever kwam er niet doorheen. Toen wit ook nog een mooi gedekt paard op e6 kon planten dacht uw verslaggever eerder minder te staan, een remiseaanbod werd dan ook maar aanvaard met nog 3 minuten voor 10 zetten. Naderhand bleek ik wel iets beter te staan maar het mooie zetje Th7 werd enkel door Rybka gevonden. Een punt achterstand dus en ‘Grochal lijkt al af te haken voor de titel’ zoals dat werd gepost op de Souburgse twitter. Gelukkig nog een kans tot herstel voor uw verslaggever en ook Hans en Rien traden in ronde 3 dus weer aan:

 

Na een pauze waarbij Hans met de rest van Goes gewoon terug naar Goes was gereden en uw verslaggever de snackbar bezocht (sommige mensen bezatten zich na dit soort resultaten uw verslaggever gaat eten…) mochten we weer beginnen aan ronde 3. Niet nadat de deur nog een hele tijd dicht bleek (in de 2 uur durende pauze was er niemand in het klublokaal blijkbaar) mochten we aan de slag. Uw verslaggever had 1 uit 2 dus zou nu wel een makkie krijgen toch?! Nee hoor, Matthieu had 1,5/2 en werd dus tegen uw verslaggever ingedeeld… logisch! Rien kreeg maar weer eens dezelfde opponent als ik een ronde eerder in Dennis terwijl Hans nu juist tegen Albert moest. Logischerwijs wisten mijn clubgenoten wel gewoon te winnen van mijn eerdere tegenstanders. Dit ging twee keer redelijk simpel. Rien won gewoon een pion met overweldigende stelling in het Koningsgambiet (puntje dus) en Hans ving alle offers van Albert goed op en tikte de partij uit. Het zou dus wel 2 uit 3 worden gezien de vorm van uw verslaggever?! Nee natuurlijk niet! Regerend Zeeuws Kampioen Matthieu Freeke (FM 2324) werd wel gewoon geklopt. Net als in de KNSB-competitie dit jaar had ik wit maar nu kwam er geen Taimanov/Egel Siciliaan op het bord maar een Dragodorf achtige variant. Kijkt u aan het einde van dit verslag voor de partij, in ieder geval wist ik uiteindelijk te winnen nadat er wat dingen bleven hangen op de b-lijn. Ineens zag het er voor Goes dus weer een stuk rooskleuriger uit: uw verslaggever en Rien hadden 2/3, Hans 1,5/3 en JoeyB en Maxim hadden deze score ook bereikt na een bye in ronde 3. Dag 3 was de zondag:

 

Op deze dag begonnen we met 3 man. Hans mocht van zijn vrouw best 3 dagen spelen, maar 4 was aan de hoge kant dus nam hij een dubbele bye op. Maxim plakte er na zaterdagavond ook zondagmiddag nog maar een bye achteraan. JoeyG, Rien en JoeyB gingen natuurlijk wel gewoon van start en dus waren we om 11.55 allemaal op het station… Niet dus! JoeyB had wellicht ook beter een bye kunnen nemen want hij was door 3 wekkers heen geslapen! Gelukkig had uw verslaggever de tegenwoordigheid van geest om dit op te merken om 11.56 terwijl Rien om 12.05 pas wilde gaan bellen. Toen Rien om 12 uur toch maar even belde werd hij begroet door een gvd van JoeyB die natuurlijk nog gewoon liep te ronken. De optie om B maar met de trein te laten gaan werd overwogen maar we besloten meneer toch maar op te gaan halen in Noord. Wonder boven wonder kwamen we nog 1 minuut voor de start van de ronde aan ook! Goed ronde 4 dus… JoeyB mocht met zijn slaperige kop tegen Gerard Winter, hij had ook nog zwart. Een ideale manier om weer in slaap te vallen. JoeyG mocht ook met zwart tegen Henrik Westerweele (1907) terwijl Rien uiteraard nu tegen Matthieu mocht. Hij had hierbij dan ook al zwart. Laten we maar beginnen met JoeyB. Die sliep nog half, bakte er niet veel van maar haalde in ieder geval nog remise binnen tegen de WZV-er (ze bestaan nog!). Rien verloor helaas gewoon van Matthieu, maar pas na een felle strijd in het Wolga-gambiet. Matthieu ging voor de positionele aanpak en dit betaalde zich uiteindelijk uit. Uw verslaggever had weer eens zwart tegen Henke, wel met goede herinneringen natuurlijk. Ditmaal een hoofdvariant van de Alapin in plaats van een zijvariantje met Dxd4. Het moest van diep komen maar uiteindelijk werd deze partij gewonnen in het eindspel. Mijn prachtige loper op d4 domineerde het arme witte paard op a4 waarna op de koningsvleugel de beslissing kon vallen. Ook deze partij kunt u verderop terug vinden.

 

Ronde 5 dan na een vergelijkbare pauze als de vorige dag, althans voor uw verslaggever. Dit maal werd iets langer in de snackbar vertoeft om de gesloten deur te vermijden. Geen succes al hoefde ik samen met de andere Goesenaren en Matthieu en Vincent gelukkig maar een paar minuutjes te wachten dit keer! Inmiddels was Maxim ook gearriveerd waardoor we weer 4 partijen hadden in ronde 5. Maxim mocht gelijk maar tegen Vincent terwijl Rien nu tegen Kedem Gutkind moest aantreden. JoeyB mocht nu eens een keer tegen mijn vorige opponent in plaats van Rien: hij had wit tegen Henke. Uw verslaggever was inmiddels alweer opgeklommen naar bord 2 en nam het daaraan op tegen de kopman van Zierikzee Hans Aangeenbrug (1925). Voor de deelnemers die zich afvragen waarom ik een zeker element van het toernooi nog totaal niet behandeld heb: dat zou geen sterke koffie zijn mijns inziens en dus gaan we er maar volledig aan voorbij. We hebben er al genoeg van gehoord immers… Laat ik alleen zeggen dat Jeroen Hekhuis erop betrapt werd dat hij liever naast mij zou zitten dan naast de niet nader te noemen deelnemer, nu dan snapt u natuurlijk wel wat dit betekend… Rene Tiggelman stond overigens bovenaan met 4/4 maar geen reden om op zijn laueren te gaan rusten want hij mocht nu met zwart tegen Sven Stange. Enfin schaken dan: Rien boekte een makkelijke overwinning tegen zijn jonge tegenstander na weer maar eens een KG. Er werd een pionnetje gewonnen, het loperpaar werd veroverd en een vrijpion liep door, genoeg dus. Ook bij JoeyB was het genoeg, maar dan voor tegenstander Henrik die de zwakke punten van 1.g4 heel aardig wist aan te tonen. JoeyB wist nog aardig te schwindelen maar niet genoeg voor een halfje. Maxim schwindelde ook min of meer tegen Vincent want deze leek het eindspel echt niet te gaan verliezen totdat hij gewoon een kwaliteit weg gaf. Vincent was er ziek van terwijl Maxim ook liever anders had gewonnen, wel gewoon een punt voor Goes natuurlijk. Uw verslaggever tenslotte won verrassend eenvoudig van Hans Aangeenbrug die de nodige probleempjes kreeg op de witte velden in de Pirc. In een zijvariantje gaf Hans snel vrijwillig het loperpaar op. Hij dacht goed en solide te staan maar was ineens min of meer gedwongen om de witte velden rond de koning te verzwakken. Er werd nog een loper tegen een paard geruild waarna ik met de dame en andere loper over de witte velden kon winnen rond de koning. Het volle punt volgde net na zet 30, ook deze partij komt op de site. Na 5 ronden deed uw verslaggever dus weer volledig mee voor de titel een halfje achter Rene.  Rien en Maxim hadden 3/5 terwijl Hans na 2 byes naar 2/5 geslopen was. JoeyB moest het ook doen met deze score. Op de slotdag moest iedereen gewoon aanwezig zijn dus gewoon 2 partijen… Niet dus want Rien sloeg de slotronde over maar die kreeg een 0.

 

Maandag werd al begonnen om 9.30 om  blijkbaar toch een beetje op tijd klaar te zijn. Nu ben ik geen ochtendmens dus ik was er niet blij mee maar we hadden het er maar mee te doen. Gek genoeg was JoeyB nu wel op tijd op het station waarna we konden vertrekken. Voor de geïnteresseerden Hans reed weer, en was netjes op tijd! Voor ronde 6 stond de topper Tiggelman – Grochal op het menu, deze partij moest dus gewonnen worden door uw verslaggever. De overige Goesenaren kregen te maken met Kedem (JoeyB zwart), Jeroen Hekhuis (2073) (Rien zwart), Hans Groffen (Maxim wit) en Vincent (Hans zwart). Laten we voor we naar het beslissende treffen van het PKS gaan eerst de andere Goesenaren afgaan. Hans had duidelijk zijn batterijen opgeladen op de rustdag en won van Vincent waardoor hij weer op 50% kwam. JoeyB lukte dit niet want hij kwam niet langs Kedem met zwart. Het werd lang geprobeerd maar zonder succes. Ook Maxim en Rien hadden geen succes tegen hun sterke opponenten. Maxim verloor strategisch een pionnetje en werd weggeschoven, Rien kreeg te maken met forse complicaties en leek zich aardig staande te houden maar moest het punt toch aan de Souburgse topscoorder laten. Het tweede treffen Souburg – Goes kende gelukkig een heel ander einde! Uw verslaggever wist het vitale duel tegen Rene namelijk te winnen met zwart. Dit was absoluut geen makkelijk opgave temeer omdat Rene voor de afruilvariant van het Damegambiet ging. Zoals eerder vermeld is het moeilijk winnen voor zwart als wit niets doet. Inmiddels was mijn vorm echter volledig teruggekeerd en een zet of 35 speelde ik mijn beste partij van het toernooi. Voordat Rene, nadat beide partijen de thematische plannen uitgevoerd hadden, over ging  tot het foutieve Pc5? stond ik gewoon al beter volgens Rybka. Nu werd in ieder geval mijn loper op g7 tot leven gebracht en werd de witte pion c5 een zwakte. Beiden speelden we de volgende tactische fase niet 100% volgens de computer maar goed. Er werd een pion gewonnen, de lopers werden geactiveerd en richting de witte koning gericht. Net toen fraai gewonnen kon worden besloot ik verder te centraliseren waardoor wit toch nog een beetje remisekansen kreeg. Op zet 38 kwam de fout van mij maar gelukkig zag Rene de weg naar remise ook niet (leuk he zo een Rybka die na de partij je perfecte gevoel toch een beetje verpest) en kon ik een paar zetten later het uiterst belangrijke punt noteren. Na 6 ronden stond ik nu een halfje voor op Rene en op Sven Stange.

 

Ronde 7 de beslissing. Vanwege vorig seizoen had ik toch wel een beetje een naar gevoel, maar dit keer heb ik in ieder geval niet 30x ik ga verliezen geroepen voor de partij… Dat Rien de Bock vertrok kan ook geholpen hebben (heel wat anderen waren hier ook wel blij mee geloof ik omdat we nu oneven waren!). Het was nu aan de computer om te beslissen wie een bye kreeg. Goed ik ben er dus de persoon niet naar om op mijn laueren te gaan rusten eerder het omgekeerde. Het grote verschil met vorig jaar was dat ik nu tegen een directe concurrent moest in de vorm van Sven Stange. Rene Tiggelman ondertussen had wit tegen Matthieu Freeke, die na het morsen van een halfje tegen Hans Groffen elders in het toernooi mathematisch al kansloos was voor de titel. Laten we eerst maar weer eens kijken bij de overige Goesenaren. Rien was er dus niet meer bij maar de andere 3 wel gewoon. JoeyB mocht proberen tegen Alex Jonkheer (1589) op 50% te komen. Dit lukte hem gemakkelijk. Alex wist zich geen raad met g4 en kreeg notabene zijn zwarte dame op b7. De stukken van B sneden als messen door de boter, Alex mistte zijn enige tactische tegenkans en het punt mocht genoteerd worden. Hans en Maxim tekenden de laatste ronde voor de enige Goese derby van het toernooi. Best bijzonder eigelijk… Maxim wist ons te melden dat hij het echt niet verdiende gezien zijn spel, en hij verloor dus ook. Hans eindigde hierdoor op 4/7 terwijl Rien en Maxim 3/7 haalden. JoeyB kwam door zijn overwinning in de slotronde nog op 3,5/7. Dan het titanengevecht tussen uw verslaggever en Sven Stange waar op het scherpst van de schede gestreden zou worden voor de titel! Nee toch niet… Sven was wel ok met plaats 2 en nam in iets mindere stelling remise aan na 18 zetjes in de Petroff. Hij had er wel aangedacht iets te spelen met meer winstkansen maar was toch bij zijn eigen stijl gebleven. In de slotstelling waren de winstkansen voor zwart uiterst gering en dus ging Sven akkoord met remise. Maxim vond het een slechte keuze van mij om remise te doen omdat ik nu mijn lot niet meer in eigen hand had maar na het debacle van vorig jaar vond ik dat juist wel fijn! Bovendien zag ik Matthieu niet zo 1,2,3 van Rene verliezen. Er werd deze partij wel erg gestreden maar Matthieu was de bovenliggende partij. Rene wist nog remise te maken maar dat was niet genoeg voor hem. Dankzij dit resultaat was ik dus voor het eerst in mijn carrière Zeeuws kampioen! Een onwaarschijnlijk en onverwacht scenario na een slechte start maar wat maakt het uit! Het is goed dat het PKS in zijn algemeenheid dit jaar wel gewoon heeft kunnen plaatsvinden al is 22 deelnemers natuurlijk wat karig… Hopelijk doen er volgend jaar weer wat meer mensen mee! Ik ga mijn titel natuurlijk gewoon verdedigen dus wie durft?!  Hier nog de eindstand en wat partijen: 

Ranking after round 7 of Persoonlijk Kampioenschap ZSB 2011
No. PNo. Name Score WP SB PS rat. TPR W-We
-------------------------------------------------------------------------------
1. 4 Joey Grochal 5.5 25.5 21.25 21.0 2107 2225 +1.10
2. 2 Hans Groffen 5.0 29.0 19.25 20.0 2212 2218 +0.23
3 René Tiggelman 5.0 32.5 22.25 24.0 2184 2238 +0.62
5 Sven Stange 5.0 29.0 19.25 22.5 2083 2187 +1.08
5. 1 Matthieu Freeke 4.5 29.5 16.75 17.5 2324 2196 -0.79
8 Hans Aangeenbrug 4.5 24.0 11.50 18.5 1925 1950 +0.42
7. 6 Jeroen Hekhuis 4.0 26.0 11.00 18.0 2073 1981 -0.58
7 Nick Dubbeldam 4.0 28.5 14.75 17.0 2019 1995 -0.03
14 Hans Welten 4.0 24.5 12.00 11.5 1811 1878 +0.43
10. 13 Joey van de Braak 3.5 22.0 9.25 12.5 1856 1765 -0.71

17 Gerard de Winter 3.5 26.0 12.25 11.5 1679 1861 +1.34
18 Martin de Bock 3.5 23.0 10.25 10.0 1636 1842 +1.26
13. 9 Henrik Westerweele 3.0 25.5 9.00 14.5 1907 1822 -0.59
10 Rogier van Gemert 3.0 20.0 6.25 9.0 1906 1665 -1.82
11 Maxim le Clerq 3.0 25.5 8.50 14.5 1874 1770 -0.68
12 Rien de Böck 3.0 21.0 7.75 14.0 1871 1784 -0.59

16 Ronald Lauer 3.0 19.5 3.75 9.0 1726 1652 -0.69
20 Kedem Gutkind 3.0 21.0 7.00 11.5 1570 1732 +1.02
21 Vincent Sleuyter 3.0 23.5 8.00 13.0 1535 1766 +1.71
20. 15 Albert Vermue 2.5 24.5 5.25 10.5 1782 1616 -1.32
21. 19 Alex Jonkheer 1.5 20.0 1.25 7.0 1589 1408 -0.98
22 Dennis van Driel 1.5 19.0 4.00 8.5 1502 1450 -0.43

De partijen staan nu allemaal online, het lettertype is zo *)&^ groot omdat er anders moeilijk verschil gezien kan worden tussen vet en dun en dus partij en zijvarianten... Zoals altijd is het zodat wanneer jouw computerinstellingen tot onzin leiden met Joomla je me kunt mailen. Zie je overigens maar een deel van de tekst dan kun je het geheel makkelijk copy-pasten naar Word!

Grochal,J (2107) - Freeke,M (2324) [B72]

PKS ZSB 10–11 Souburg (3), 11.06.2011

[JG, Souburg FM]

De partij tegen Matthieu Freeke zou een beslissende blijken te zijn voor het Zeeuws Kampioenschap. De winnaar zou de aansluiting behouden, de verliezer afhaken. 1.e4 c5 2.Pf3 g6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 d6 6.Le3 a6!? Matthieu gaat voor een mxi tussen de Draak en Najdorf, een Dragodorf soms wel genoemd. In de KNSB-competitie dit jaar kwam een Egel op het bord via de Taimanov, die partij wist ik te winnen. 7.f3 b5 8.Dd2 [8.a4 b4 9.Pd5 Pxd5 10.exd5 Lb7÷ is een opzet ondermeer bekend uit Grochal - Saligo rapid] 8...Lb7 9.g4 Pbd7 10.g5 Ph5 11.Pce2!? Weer was a4 het alternatief maar ik wilde liever mn rokadestelling niet aan 2 kanten op blazen dus vandaar deze manoeuvre. [11.a4 bxa4 12.Pxa4] 11...Lg7 12.Pg3 Pxg3 13.hxg3 Pb6 In het openingsboek van Rybka valt d5 nog terug te vinden: [13...d5 14.exd5 Lxd5 15.0–0–0 e6 16.Lg2 Pe5 17.f4 Pc4 18.De2 Lxg2 19.Dxg2 Tc8 20.Lf2 Da5 21.a3 b4 22.Db7 0–0 23.Dxb4 Dc7 24.b3 Pe3 25.Td2 a5 26.Da4 Dc3 27.Td3 Dxd3 0–1 Erenburg,S (2582)-Sakaev,K (2668)/Khanty Mansiysk 2005/CBM 111] 14.Da5N Objectief beter was hier natuurlijk 0–0–0 maar ik wilde liever van de dames af in deze stelling. Natuurlijk kan wit wel aanvallen via de h-lijn maar ik vond het zwarte speler over de b-lijn na Pc4 Lxc4 bxc4 toch gevaarlijker. [14.0–0–0 d5 15.exd5 Dxd5 16.b3 De5 17.f4 Dd6 18.Lg2 Pd5 19.Lxd5 Lxd5 20.The1 Da3+ 21.Kb1 0–0 22.Dd3 Tfd8 23.Lc1 Dc5 24.Lb2 Lb7 25.De3 Td7 26.Td3 Tad8 27.Ted1 e5 28.fxe5 Dxe5 29.Dxe5 Lxe5 30.Pe6 Txd3 31.cxd3 fxe6 32.Lxe5 Le4 33.Kc2 Lf5 34.Kc3 a5 35.a4 Tc8+ 36.Kd4 b4 37.Ke3 Tc2 38.Kf3 h5 39.gxh6 g5 40.g4 Lg6 41.Ke3 Tc5 42.Lg7 Tc8 43.Kd2 e5 44.Lxe5 Lf7 45.Tf1 Lxb3 46.Tf5 Lxa4 47.Txg5+ Kh7 48.Lf4 Tg8 49.Txa5 Le8 50.Ta7+ Kg6 51.Te7 Tf8 52.Tg7+ Kf6 53.Lg5+ Ke5 54.h7 1–0 Shirov,A (2726)-Williams,S (2473)/West Bromwich 2004/CBM 103 ext] 14...Pa4 [14...Pc4 15.Dxd8+ Txd8 16.Lxc4 bxc4 17.c3 0–0³ lijkt te leiden tot een ietsje beter eindspel voor zwart maar Matthieu was hier niet blij mee.] 15.Dxd8+ Txd8 16.Pxb5 Dit moest natuurlijk goed berekend worden. 16...Lxb2 17.Tb1 0–0 18.Pd4 Het alternatief was hier Ld4 maar dat leek me wat minder prettig omdat het zwarte paard op c5 zo sterk kwam te staan. [18.Ld4 Lxd4 19.Pxd4 Pc5= en deze stelling is ongeveer gelijk maar speelt wat makkelijker voor zwart.] 18...Tb8 19.Kf2? Een forse fout, ik had hier Pc3 volkomen gemist wat gewoon een pion kost maar gelukkig zag Matthieu het pas na het spelen van zijn 19e zet. Ik was hier aanvankelijk Ld3 van plan maar had wel gezien waarom dat niet kon. Kd2 lijkt derhalve aangewezen. [19.Ld3? Lxe4! 20.fxe4 Lxd4µ; 19.Kd2!] 19...Tfc8?! [19...Pc3 20.Te1 (20.Txb2? Pd1+) 20...Pxa2µ] 20.Ld3 e5 21.Pe2 d5 Zwart komt hier door het centrum wit moet tegenspel gaan creeren op de koningsvleugel anders gaat het mis. 22.Th4 dxe4 23.fxe4 Le4 kon niet: [23.Lxe4? Lxe4 24.Txe4 Pc3 25.Pxc3 Txc3] 23...Kg7 De witte structuur is erg slecht, geen van de 5 pionnen kunnen elkaar ondersteunen, het zal dus van dynamisch spel moeten komen want eindspelen verliezen. 24.Tbh1 Th8 25.Ld2 DIAGRAM

.

 

Het plan is hier om de loper naar f6 te brengen wat gelijk zou winnen. Matthieu doet een nonchalante zet en staat eigenlijk gelijk verloren. 25...Pc5? [25...La3 26.Pg1 Ld6 27.Pf3= met gelijke kansen.] 26.Lb4± Pd7 Matthieu was in deze fase een beetje de kluts kwijt en gaat weer niet voor de beste: [26...Lxe4™ 27.Lxc5 Lxh1 28.Txh1± en wit heeft nog een flink karwei voor zich om deze stelling te winnen. Met de vrije c-pion moet het te doen zijn maar makkelijk is het niet.] 27.Tb1 [27.Ld6 Lc6 28.Lxb8 Pxb8 29.Tb1± was nog iets beter.] 27...Ld4+? Weer mist Matthieu een betere mogelijkheid, nu is het gewoon uit. [27...a5 28.Ld6 Lc6 29.Lxb8 Txb8± en zwart heeft hier door de matige pionnenstructuur van wit, zijn loperpaar en de positie van de witte stukken best wel wat remisekansen.] 28.Pxd4 exd4 29.Ld6+- Het is helemaal uit, de rest wordt goed afgemaakt door uw verslaggever. 29...The8 30.Lxb8 Txb8 31.Tb4 Pc5 32.Txd4 Pe6 33.Tb4 Pc5 34.Th1 Tc8 35.Ke3 Tc7 36.Tc4 en hier was het punt binnen. Een essentiele overwinning. Ik wist optimaal te profiteren van 1 onachtzaamheid van Matthieu, zijn stukken op de b-lijn stonden toch wat ongelukkig. 1–0 

 

Westerweele,H (1907) - Grochal,J (2107) [B22]

PKS ZSB 10–11 Souburg (4), 12.06.2011

[JG, Souburg]

Na mij overwinning tegen Matthieu was het natuurlijk zaak om het niet gelijk weer allemaal te verpesten door de volgende ronde niet te winnen. Henrik gaf goed tegenstand maar ging net als vorig jaar in het eindspel ten onder. 1.e4 c5 2.c3 Pf6 3.e5 Pd5 4.d4 cxd4 5.Pf3 Een verrassing, Henrik speelt normaal de variant met Dd4: [5.Dxd4 e6 6.Lc4 Pc6 7.De4 Pde7 Westerweele - Grochal PKS 2010 0–1] 5...Pc6 6.Lc4 Pb6 7.Lb3 d5 8.exd6 Dxd6 9.0–0 Le6 10.Lxe6 Dxe6 11.Pxd4 Pxd4 12.Dxd4 Td8 13.Dh4 De2 14.Ld2 Tot zover hebben beide spelers 1 van de hoofdvarianten gevolgd. Het is niet direct een goede variant voor wit want zwart staat hier al minstens gelijk. Slaan op d2 is nu mogelijk maar wel heel riskant, ik zag er dan ook maar vanaf. 14...e6 [14...Txd2!? 15.Pxd2 Dxd2 16.Tfd1 Geen succes voor zwart was hier bijvoorbeeld: 16...Dxb2 (16...Dh6 17.Dg3 Dc6 18.Db8+ Pc8 19.Td4 e6 20.Tad1 Le7= is beter maar door de slechte postionering van de zwarte stukken hoeft zwart niet direct op winst te hopen.) 17.a4 Pc8 18.Tab1 De2 19.Dd4 Pd6 20.Txb7 f6 21.Txa7 Pe4 22.Tb1 Kf7 23.Tab7 Pg5 24.h4 Pe6 25.Dd5 Kg6 26.T7b2 Dg4 27.Tb4 De2 28.Te4 Dc2 29.Tb5 1–0 Lyell,M (2235)-Gormally,D (2554)/Coulsdon 2006/CBM 111 ext] 15.Te1 [Tijdens de partij vreesde ik Dg3 omdat zwart moeilijk kan ontwikkelen maar na een zwart Dh5 ontkomt zwart aan de problemen door de tegendreiging Dxh2. 15.Dg3!? Pc4 16.Te1 Dh5] 15...Db5 16.b3 Le7 17.Dg4 0–0?! Een ongelooflijke nonchalance. Iets eerder vroeg ik me al af of het uitmaakte of ik eerst rokeerde of Lf6 deed maar ik kan nu geen Lf6 meer spelen, erg kortzichtig. Wit staat nu weer minstens gelijk. [17...Lf6 18.c4 Pxc4! 19.bxc4 Db2 20.Lc3 Lxc3 21.Pxc3 Dxc3³] 18.c4 Dc6 19.Lc3 g6 Deze verzwakking speel je niet graag. 20.Te3 Pd7 21.Pd2 f5 22.Df3 Henke wil dames ruilen, gezien mij verzwakte koningsstelling lijkt me dat niet heel verstandig, ik ging het dan ook niet uit de weg. 22...e5 23.Dxc6 bxc6= Deze stelling is gelijk. De witte stukken staan ietsje beter opgesteld, en zwart heeft 3 groepjes pionnen. Zwart heeft daarentegen weer een centrumpion. 24.Pf3 [Natuurlijk niet: 24.Lxe5? Pxe5 25.Txe5 Lf6–+] 24...e4 25.Pd4 Tc8 26.Td1 Een interessante mogelijkheid om de mooie zwarte pionnenphalanx aan te tasten was hier g4: [26.g4 fxg4 27.Txe4 Lf6 28.Td1 (28.Txg4? c5 29.Pb5 a6 30.Lxf6 Pxf6µ) 28...Pe5÷ met een spannende stelling.] 26...Pf6 27.Tee1 Kf7 28.Pc2 Tfd8 29.Kf1 c5 Geeft wel veld d5 weg maar ik dacht dat dit niet zo heel erg was, temeer omdat veld d4 juist veroverd wordt. 30.Pe3 Ke6?! Overziet de mogelijkheid f3 volkomen, wit gelukkig ook. [30...Txd1 31.Txd1 Td8 32.Txd8 Lxd8= en dit wordt normaal gesproken remise.] 31.Ke2 [31.f3!] 31...a5! Een zet waar ik best wel trots op ben. Als mijn loper op d4 komt kan er niet gelijk ondermijnd worden met b4 en ik kan hier iets doen over de a-lijn. 32.Txd8 Txd8 33.Td1 [33.Lxa5 Ta8 34.Lc3 Txa2+ 35.Kf1µ] 33...Ta8 34.Lxf6 Deze afwikkeling verwachtte ik al, nu zien we weer de waarde van a5, veld d4 is echt van zwart. [34.Pd5 Pxd5 35.Txd5 Ld6³ en zwart heeft hier over de a-lijn duidelijk de betere kansen.] 34...Lxf6 35.Pd5 Le5 36.g3 Ta7 Hier miste ik de tactische mogelijkheid a4: [36...a4! 37.Pb6 axb3 38.Pxa8 bxa2 en de pion promoveert, zwart houdt een mooi eindspel over.] 37.Pb6 Een keuze tussen 2 kwaden, het paard staat op a4 buitenspel maar zwart kan niets meer op de damevleugel. 37...Ld4 38.Pa4 DIAGRAM

 

 

38...Kf6 De stelling die ik voor ogen had is bereikt, wit kan niets meer doen, de loper domineert het paard. Hier moest ik wel even uitkijken voor trucjes. Nog daadkrachtiger was hier f4 geweest maar er is niet echt haast want wit kan niks. [38...Tb7? 39.Txd4; 38...Ke5? 39.Pxc5; 38...f4! 39.gxf4 Tf7 40.Tg1 Txf4 41.Tg2 Tf3µ] 39.h4 Tb7 Nu staat het paard echt pat. 40.Th1 h6³ 41.Tb1 Tb8 42.Th1 Zwart moet wel verder zien te komen en als juiste plan had ik hier dan ook Koning naar c6/c7 om het paard in te perken en toren naar f8/f6 om de f-lijn open te gooien. 42...Ke5 43.Tg1 Kd6 44.Td1 Kc6 Deel 1 is geslaagd. Kc7 was nog iets vernuftiger omdat wit dan niet meer op g6 kan slaan met schaak in bepaalde varianten maar goed wit kan toch niets ondernemen. 45.Tb1 Tf8 46.Tf1? De verliezende fout maar ook na het veel betere Tg1 staat zwart overweldigend. [46.Tg1 Kc7 (46...f4?! 47.gxf4 Txf4 48.Txg6+ Kc7 49.Tg2 Txh4³) 47.Tg2 Tf6 48.Tg1 f4µ] 46...f4–+ 47.gxf4 Txf4 48.f3 Txh4 49.fxe4 Txe4+ 50.Kd3 Zwart moet nu enkel nog even bekijken hoe hij het best een dame kan gaan halen. 50...Te8 51.Tf7 h5 52.Ta7 Te3+ 53.Kd2 Kc2 was iets gelukkiger geweest. 53...Tg3 54.Ta6+ Kc7 Ook na Kb7 en het slaan op c5 met schaak wint zwart, de ver opgemarcheerde zwarte vrijpionnen zijn meer waard dan de 3 van wit maar dit is veel minder riskant. 55.Txa5 h4 56.Ta7+ Nu blijkt waarom Kc2 beter was, Pc5 is niet mogelijk. [56.Pxc5 Lc3+] 56...Kd6 57.Th7 h3 58.Pb6 Tg2+ 59.Kd3 h2 60.Pd5 Rennen met a4 was de andere optie maar die gedwongen zettenreeks heeft een prachtig einde: [60.a4 Le5 61.a5 Tg1 62.a6 h1D 63.Txh1 Txh1 64.a7 Th8 65.a8D Txa8 66.Pxa8 Kc6–+ en het paard staat ingesloten in de hoek.] 60...Le5 61.Pc3 Tg3+ 62.Ke4 Txc3 en hier vond Henke het wel welletjes.    0–1

 

 

Grochal,J (2107) - Aangeenbrug,H (1925) [B07]

PKS ZSB 10–11 Souburg (5), 12.06.2011

[JG, Souburg]

Tegen Hans Aangeenbrug kreeg ik de kans om een mooie aanval op te zetten over de witte velden. 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.Le3 c6 5.a4 Een zijvariant, normaal speelt wit hier f3 maar ik wilde toch graag het zwarte b5 tegen houden. 5...a5 Gewoon door ontwikkelen met Lg7 was wat logischer, zwart plant in deze variant pa6-b4. [5...Db6 6.Dd2 Dxb2 7.Tb1 Da3 8.Pf3 is erg riskant voor zwart.] 6.Lc4!? Laat een bekende tactische mogelijkheid toe. 6...d5?! De combinatie van d5 en a5 is een ongelukkige omdat veld b5 nu heel zwak wordt, gewoon Lg7 leek logischer. [6...Pxe4 7.Lxf7+ Kxf7 8.Pxe4 Lg7÷ met een spannende stelling, zwart het loperpaar en een extra centrumpion maar wit heeft een lichte ontwikkelingsvoorsprong en zwart heeft geen rokade meer.] 7.exd5 cxd5 8.Lb5+ Pc6 Gezien het vervolg van de partij was Ld7 misschien wel wat verstandiger. 9.Pf3 Lg4 10.h3 Lxf3 11.Dxf3² Ik vind het natuurlijk helemaal niet erg dat ik het loperpaar krijg. Zwart heeft niet veel aan de diagonaal en veld b4 is ook nutteloos. Wit staat hier duidelijk beter. 11...Lg7 12.0–0 0–0 13.Tad1 Wit staat dan wel iets beter maar het is niet zo makkelijk om aanknopingspunten te vinden in deze stelling zonder de eigen structuur te verpesten. 13...e6?! 14.Lg5 Het paard komt hier terecht in een vrijwel eeuwige penning wat zwart er toe besluit wat velden rond zijn koning te verzwakken. 14...h6 15.Lh4 g5!? De witte velden g6 en h7 zijn zwak temeer omdat zwart zijn witveldige loper mist. 16.Lg3 Pe8 17.Pe2 Pd6 18.Lxd6 Een belangrijke zet, wit moet de juiste stukken ruilen, het paard kon een belangrijke verdediger worden. 18...Dxd6 19.c3 Pa7 Zwart begint aan een plan om b5 door te stoten, dit is gezien zijn witte velden gewoon te traag. 20.Ld3 Tfb8?! DIAGRAM

 

21.Dh5 Natuurlijk, zwart is op de damevleugel bezig maar het draait hier toch echt om de koningsvleugel, wit gaat hier in de aanval en zwart moet goed verdedigen. 21...Dd8 22.f4 f5 Hierna is het eigenlijk bijna klaar, gxf4 was niet veel beter. [22...gxf4 23.Txf4 f5 24.Tf2 Dg5 25.Df3± en wit staat overweldigend.] 23.g4! Gooit de stelling open wat Hans verplicht om een slecht eindspel in te gaan. 23...De8 [23...gxf4 24.Pxf4; 23...fxg4 24.Dg6] 24.Dxe8+ Txe8 25.gxf5 exf5 26.fxg5 Te3 27.Txf5 Tae8 28.Pf4 Hier moest ik nog even rekenen om al het zwarte tegenspel onschadelijk te maken maar gelukkig zag ik het grapje aan het eind van de partij. 28...Tg3+ 29.Kf2 Tee3? [29...Txg5 30.Txg5 hxg5 31.Pxd5+- is natuurlijk ook volkomen hopeloos.] 30.Le2 De torens zien er dreigend uit maar kunnen elkaar niet meer blijven dekken. 30...Pc6 31.Pxd5 en opgegeven. Door deze snelle zege kwam ik op 4/5 en steeg ik naar plaats 2. 1–0

 

 

Tiggelman,R (2184) - Grochal,J (2107) [D36]

PKS ZSB 10–11 Souburg (6), 13.06.2011

[JG, Souburg]

De sleutelpartij van het PKS was mijn partij tegen Rene. Na zware strijd wist ik te winnen met zwart wat mij voor het tweede jaar op rij dicht bij de titel bracht. 1.d4 Pf6 2.Pf3 e6 3.c4 d5 4.Pc3 Meestal speelt Rene hier Catalaans maar hij wilde duidelijk iets heel solides spelen, remise was tenslotte  goed voor hem. [4.g3] 4...c6 5.cxd5 exd5 Afruilvariant van het Damegambiet, de verlieskansen zijn behoorlijk laag voor wit zeker wanneer hij niets onderneemt, zie ook de partij tegen Dennis van Driel uit ronde 2. Mijn tegenstander daar speelde de opening verre van theoretisch en vond niet de juiste plannen maar hield toch stand. 6.Lg5 Le7 7.Dc2 0–0 [7...g6 8.e3 Lf5 9.Ld3 Lxd3 10.Dxd3 is een bekend alternatief, zwart slaagt hier in zijn standaardplan om de witveldige loper af te ruilen.] 8.e3 Pbd7 9.Ld3 Te8 10.0–0 Pf8 11.h3 Een zet die in veel varianten nut heeft, ik denk dat de meest kansrijke variant toch gelijk Tab1 moet zijn maar dit kan ook. 11...g6 12.Tab1 Pe6 Een voornaam zwart plan is Pg7 gevolgd door Lf5 en het afruilen van de slechte loper, wit speelt op de minoriteitsaanval en de toekomstige zwakte van pion c6. 13.Lxf6?! Een opmerkelijke keuze. Wit geeft het loperpaar op om de minoreitsaanval snel te kunnen starten. Ik snap in deze stelling echter niet meer het nut van h3 omdat de loper toch afgeruild wordt ziet deze zet er nu een beetje raar uit. Twee voorbeelden van grootmeesterpartijen waarbij beide partijen hun plannen uitvoeren, 1x wint wit 1x wint zwart: [13.Lh4 Pg7 14.b4 a6 15.a4 Lf5 16.b5 axb5 17.axb5 Pd7 18.Lxe7 Txe7 19.Lxf5 Pxf5 20.bxc6 bxc6 21.Pa4 Tc8 22.Pc5 Pd6 23.Pxd7 Txd7 24.Pe5 Tdc7 25.Tfc1 Df6 26.Tb6 c5 27.Db2 Dd8 28.dxc5 Pc4 29.Txc4 dxc4 30.Pg4 Tc6 31.Ph6+ Kf8 32.Dh8+ Ke7 33.De5+ Kf8 34.Dh8+ Ke7 35.Dg7 Dd1+ 36.Kh2 Txb6 37.Dxf7+ Kd8 38.cxb6 Dd6+ 39.f4 Dxb6 40.Dd5+ Ke7 41.Pg8+ Kf8 42.Ph6 Tc7 43.Dg8+ Ke7 44.Dxh7+ Kd8 45.Dg8+ Kd7 46.Pg4 Kc6 47.Dxc4+ Kb7 48.De4+ Ka7 49.Pe5 Tc3 50.Dd4 Tb3 51.Pxg6 Txe3 52.Dxb6+ Kxb6 53.h4 1–0 Onischuk,A (2640)-Bruzon Bautista,L (2677)/Beer Sheva 2005/CBM 110; 13.Lh6 Pg7 14.b4 a6 15.a4 Lf5 16.Pe5 Tc8 17.Lxg7 Lxd3 18.Pxd3 Kxg7 19.Tb3 Ld6 20.b5 cxb5 21.axb5 a5 22.Db2 b6 23.Pa4 Tc4 24.Ta1 Pe4 25.f3 Pg3 26.Pe5 Lxe5 27.dxe5 Dc7 28.Kh2 Pf5 29.f4 Tc2 30.Tc3 Dxc3 31.Dxc3 Txc3 32.Pxc3 Pxe3 33.Pa4 d4 34.Ta3 Pc4 35.Td3 Td8 36.Kg3 Td5 37.Kf2 g5 38.g3 Kg6 0–1 Gelfand,B (2690)-Ivanchuk,V (2710)/Linares 1993/CBM 034] 13...Lxf6 14.b4 a6 15.a4 Dd6 16.Tfd1N Rene zet de toren op d1 op de dezelfde lijn als de dame wat belangrijk kan zijn als de stelling open gaat. Eerder had wit gekozen voor meer druk over de c-lijn op zwakte c6. [16.Tfc1 Ld7 17.Db3 Pg5 18.Pxg5 Lxg5 19.Te1 Ld8 20.Pe2 Lc7 21.Pg3 h5 22.Dd1 Te7 23.Pf1 Kg7 24.Dc2 Th8 25.b5 axb5 26.axb5 Ta8 27.bxc6 bxc6 28.Ta1 Tee8 29.Tec1 Teb8 30.Txa8 Txa8 31.Tb1 Ta7 32.Tb3 Ta5 33.Tb1 c5 34.dxc5 Txc5 35.Db2+ f6 36.Tc1 Txc1 37.Dxc1 d4 38.exd4 Lb6 39.De3 Lxd4 40.Dg3 Dxg3 41.Pxg3 f5 42.Pe2 La7 43.Kf1 Kf6 44.f3 Lc6 45.Lc4 Le3 46.Ke1 Kg5 47.Kf1 Kf6 48.Ke1 Le8 49.Kf1 Ke5 50.Ke1 h4 51.Kf1 Lc6 52.Lf7 g5 53.Lc4 Lb7 54.Ld3 Ld5 55.La6 Lb3 56.Ld3 La4 57.Ke1 Ld7 58.Kf1 Lc6 ½–½ Marcelin,C (2470)-Vaisser,A (2581)/Val d'Isere 2002/CBM 091] 16...Lg7 Een profylaxtische zet want de loper gaat uit de potentiele paardvork op e4, wat soms gedwongen tot slechte eindspelen zou leiden als wit ook nog d5 door kon drukken. Een ander idee is f5-f4 al zal zwart op f5 normaalgesproken altijd g3 spelen. 17.b5 axb5 18.axb5 Ld7 Een concrete mogelijkheid tot mooi spel voor zwart was: [18...c5! 19.dxc5 Dxc5 20.Pa4 Da7!³ Ik keek enkel naar het inferieure Dxc2 en hield de spanning dus op het bord, misschien wel verstandig ik moest tenslotte winnen dus vereenvoudigen is niet persee goed voor zwart al leidt het tot gelijk spel of een klein plusje. (20...Dxc2 21.Lxc2±) ] 19.Pa4 Ta5 20.bxc6 bxc6 De zwakte op c6 is nu duidelijk, hier speelt wit dus op, met de witte toren op c1 had wit nu wel beter gestaan maar nu heeft hj niet veel omdat zwart een loperpaar heeft en best mooi stukkenspel. 21.Pb6 Td8 22.Pd2 Een te bekritiseren keuze van Rene. Hij had op zeker eerst de loper moeten afruilen alvorens zijn paard richting c5 om te spelen. Het nadeel van deze zet is dat zwart de loper red, het paard op b6 speelt geen rol in de strijd om pion c6 en ook niet direct om c5 momenteel, het paard staat er in bepaalde varianten ongelukkig dus was het afruilen van passieve verdediger Ld7 toch te preferen. [22.Pxd7 Dxd7] 22...Le8³ Zwart heef inmiddels een klein maar mooi plusje, normaal gesproken nooit genoeg voor de wint maar ok. 23.Pb3 Ta7 24.Pc5?! Het begin van alle ellende voor Rene, de pion op c5 wordt zwak, de loper op g7 komt tot leven en de zwakte op c6 verdwijnt. Strategisch een vreemde keuze dus. [24.Tdc1 Lf8 25.Dd1 Tb8³] 24...Pxc5 25.dxc5 DIAGRAM

25...De7 26.e4?! Hier was Rene zijn afwikkeling op gebaseerd maar het openen van de stelling helpt zwart meer dan wit. 26...Ta5 27.exd5 Txc5?! Veel sterker was: [27...cxd5 28.c6 Tc5µ] 28.d6? Ook Rene ziet niet alles in een open tactische stelling Lc4 gaf wit een eindspel dat moeilijk te verliezen valt ondansk het loperpaar. [28.Lc4! cxd5 29.Pxd5= met een eindspel dat moeilijk te winnen is voor zwart ondanks het loperpaar.] 28...Dxd6 29.Lc4 Rene heeft ongetwijfeld Ld4 gemist, helaas voor hem was ook Lg6 niet best: [29.Lxg6 Txc2 (29...Dxd1+ 30.Txd1 Txc2 31.Lxc2 Txd1+ 32.Lxd1 Ld4=) 30.Txd6 Txd6 31.Lxc2 Td2!µ Dit had ik niet gezien in de partij, zwart gaat Ld4 doen en punt f2 aanvallen bovendien is de zwakke loper op e8 makkelijk te verdedigen door de koning.] 29...Ld4–+ 30.Da2 Tf5 31.Td2 c5 32.Lf1 Lc6–+ De afgelopen zetten zijn alle zwarte stukken geactiveerd, het loperpaar komt nu vol tot zijn recht. Wit staat een pion achter maar krijgt ook nog een aanval over zijn dank: zwart staat gewonnen. 33.Pc4 De7 34.Te2 Dh4 35.Pe3 Tg5 Interessant maar onnodig riskant was: [35...Txf2!? 36.Txf2 Lxe3 37.Dxf7+ Kh8 38.Tbb2 Ld5 39.Dc7 Te8–+ en ook hier staat zwart gewonnen maar wit heeft wel wat schwindlekansjes.] 36.Pg4 DIAGRAM

 

 

36...Ld5?! Een prachtige aanvalspartij had bekroond kunnen woorden door h5. Ik had de mattruc met Tg2 en Dg3 uiteraard gezien maar op de een of andere reden besloot ik dat de stelling na 38. Pxf7 er gewoon riskant uitzag en besloot dus verder te gaan met centraliseren, dit geeft wit juist wat rommelkansjes. [36...h5! 37.Ph6+ (37.Pe3 Dxh3 38.Dc4 Le5 met winnende aanval) 37...Kg7 38.Pxf7 (38.Dxf7+ Kxh6 39.Te7 Tf5! is ook niks maar zie dat in de partij maar.) 38...Txg2+! 39.Lxg2 Dg3 een fraai einde wat ik dus wel gezien had maar waar ik niet aan dacht na 38. Pxf7.] 37.Da5 Tf8 38.Td1 Kg7? Nog een proxylactische zet maar deze blunder vergooit de winst. Ik kan hier Dh5 spelen na g3 zonder paardvork en dacht gewoon mijn stukken nog verder te verbeteren. In werkelijkheid is deze zet uiterst ongelukkig. [38...Le6–+ zwart houdt gewoon winnend voordeel.] 39.Txd4! cxd4 40.g3? Nu het idee g3 spelen verliest gewoon. Beiden misten we Dc5 wat remise maakt vanwege: [40.Dc5! f6 (40...Txg4 41.hxg4 Le6 42.Te4 Tc8 43.Dxd4+ Df6=) 41.Dxd4 Tf5 42.Te7+ Tf7 43.g3 Dh5 44.Txf7+ Lxf7 45.Ld3= en door de zwakte op f5 moet zwart de kwaliteit wel teruggeven.] 40...Dh5 41.f4 Txg4 nu is het ineens over en uit. Een mooie en belangrijke overwinning![41...Txg4 42.hxg4 Dh1+ 43.Kf2 Df3+ (43...Dh2+ 44.Ke1 Dxg3+ 45.Kd1 Ta8 is het dodelijkst.) 44.Kg1 Dxg3+ 45.Lg2 Lxg2 46.Txg2 Dxf4 was een variant die ik al concreet had gezien maar zwart had nog betere opties.]  0–1