Goes 2 kansloos tegen SVWZV

7Tholenaar, J.1689de Meester, J.172001
8Muskee, W.****de Vogelaere, B1755 0,50,5

Ronde 9 ZSB Hoofdklasse 2009-2010 17 april 2010

Het 2e  heeft het seizoen afgesloten met een vreemde 1-6 nederlaag tegen WZV uit Oostburg.

Ook voor Goes 2 was deze wedstrijd een jubileum maar het werd bepaald niet net zo een succes als voor Goes 1. Goes 2 leed een pijnlijke nederlaag tegen het (censuur) WZV (kan hier natuurlijk van alles zetten naar aanleiding van het verslag van WZV omtrent deze match maar goed, graag wil ik wel even opmerken dat je als schaakclub toch je best mag doen om met meer dan 1 team mee te doen in de ZSB en als je 1 team zelfs nog niet eens red met je eigen clubcompetitie spelers dat dat gewoon erg triest is). De wedstrijd begon al uiterst raar voor ons 2e. Om te beginnen moest teamcaptain Albert een invaller regelen dit werd zoon Wouter. Aangezien Wouter de jongste Goesenaar aanwezig in Wilhelminadorp was viel hem de eer te beurt om zijn partij geopend te zien worden door dhr. Hoogerland. Ik heb in de gauwigheid zijn precieze functie niet mogen opvangen maar hij is betrokken bij de gemeente Goes. Waarschijnlijk kwam het door de originele openingszet e7-e4! dat men op de borden 7 en 8 een beetje van slag was en puur op de aanviel ging spelen. Hierover later meer. Er vond namelijk nog een incident plaats deze match. WZV kon maar 7 man optrommelen (in tegenstelling tot tegen Goes 1 vorig jaar wel 7 sterke) dus stond Goes al met 1-0 voor. Of niet… Matthias Luitwieler mocht op bord 6 het punt komen ophalen alleen hij kwam niet… Het werd dus niet 1-0 tegen NOG maar 0-0 tussen de gebroeders NOG. Waarom Matthias er niet was is me niet duidelijk, mogelijk stond hij in het sportpunt verdwaasd rond zich heen te kijken. Het is niet de eerste keer dat er dit jaar iets mis gaat bij Goes 2 als het gaat om het opkomen van spelers want tegen Goes 1 was Arjo een uur te vroeg en alweer naar huis gegaan… Enfin teamcaptain Albert kon hier niet veel aan doen. Veel pijnlijker was dat Albert niet wist dat je tot 59 minuten na het begin nog iemand anders mag opstellen… Aangezien Ron en Rob aanwezig waren hoefde 1 van hen enkel plaats  te nemen en 1. e4 (of g4) te spelen  om het punt in ontvangst te nemen. Nu bleef het dus 0-0 een beetje onhandig… Ik hoorde hiervan pas na afloop anders had ik de teamcaptain hier natuurlijk opgewezen. Och ja gelukkig ging het niet meer om degradatie zullen we maar denken. De match zelf: Wouter was duidelijk geïnspireerd door dhr. Hoogerland en speelde een uitstekende aanvalspartij tegen zijn sterke Belgische opponent de Vogelaere. Helaas werd een combinatie met stukwinst  gemist waarna Wouter maar remise nam in een stelling met een pluspion. Hij was er tevreden mee. Ook op bord 7 stond een zwarte koning snel open en bloot, nu was het die van Goes. Jo had zijn dag niet tegen Johan de Meester en verloor vrij kansloos. 1,5-1,5 dus maar toch ook weer niet. De andere Goesenaren hadden het moeilijk. Vooral de topborden hadden te kampen met veel hoger gerate tegenstanders. Joop ondertussen had een pion geofferd (e4 d5 en dan d4) maar hiervoor niets gekregen tegen Jan Damen. Edwin Pompert was wel goed op dreef tegen Gerard de Winter en had ondermeer een veel sterkere zwartveldige loper dan zijn opponent. Het ging vervolgens steeds meer mis. Jeremy kon het niet bolwerken tegen de sterke Belg Buysse na een onhandig gespeelde opening. Toch eens wat aan openingstheorie doen misschien want nu kon Jeremy zijn kwaliteiten niet echt meer laten zien. Hij werd weggeschoven. Albert ging ook ten onder tegen Chris Lanckriet. Inmiddels was het duidelijk dat bord 6 0-0 was waardoor het niet 1,5-3,5 maar 0,5-3,5 stond gek genoeg. Edwin Pompert was hier niet bepaald gelukkig mee (en terecht). Wanneer je ondanks een lastige nekhernia toch komt schaken hoop je ook dat je team de match kan winnen maar wanneer je door een knulligheid een vol punt mist helpt dat natuurlijk niet. In ieder geval had het allemaal niets uitgemaakt want Joop verloor ook. WZV had dus al gewonnen. Een toreneindspel met 3 vrijpionnen voor wit op de damevleugel bleek toch te veel van het goede voor Joop. Edwin gaf vervolgens zijn veel betere stelling maar remise waarna het dus 1-5 stond. Rien was toen nog bezig tegen Simon Provoost, je kan makkelijkere tegenstanders treffen in de ZSB-hoofdklas. Ondanks dat Rien voortreffelijk tegenstand gaf werd hij langzaam weggeschoven in een ongelijke lopereindspel met minuspionnen. De een na langste partij van de dag maar geen beloning. Een terechte nederlaag met 1-6 dus, al had het misschien wel iets krapper kunnen zijn wanneer enkele Goesenaren wat beter in vorm waren geweest. Gelukkig maakt het voor handhaving niet meer uit. Goes 2 eindigde weliswaar als 8e maar de nummers 7 en 6 waren gelijkwaardig te noemen qua bordpunten. Goes 2 heeft heel aardig meegespeeld in de middenmoot. Het is te hopen dat men dat volgend seizoen ook kan.