Stroeve start HZ-toernooi Goesenaren

De start van het HZ-toernooi voor de 7 Goesenaren verliep wel haast net zo moeizaam als het toonbaar krijgen van deze website, die ons terug doet verlangen naar de veel betere site alvorens die gehackt werd.... Uiteindelijk bleef de teller voor de Ganzestedelingen steken op 50% ondanks dat 5 van de 7 een op papier zwakkere tegenstander mochten begroeten!

Als eerste was meen ik David klaar. Tegen de Indische FM Mehar (2345) ging het niet best voor David die via via een Franse structuur kreeg met een krakkemikkige loper op b7 (met zwart dus). Wit won een pion en had ook nog eens aanval. David had dan wel die loper weten te ruilen maar dat was het dan ook wel. Puntje voor de Aziaat met de veelvoud aan namen.

Broer Niels moest het ook opnemen tegene een FM Tim Lammens (2293). Het begin was goed want zwart kwam te laat... In een Hollandse partij bleek zwart echter min of meer vrije hand te hebben op de koningsvleugel terwijl de witte stukken niets deden op de damevleugel. Tja dat is niet handig... Ook een 0 dus.

Joey speelde... uhm nee uw verslaggever IS FM. Zo kreeg ik dus een tegenspeler van het kaliber 'Feijter' maar geen Feijter gelukkig want ja daar speel je al genoeg tegen (voor beide partijen natuurlijk). Mijn opponent Gijs Markus (1740) zette de partij solide op en lange tijd had zwart dan ook niet veel meer dan een loperpaar... Zwart moest eigenlijk wel voor ...c5 gaan met de 'hanging pawns' maar of dat bij correct spel veel was voor zwart. In ieder geval viel mijn sympathieke opponent ten prooi aan een veel voorkomende fout voor zwakkere spelers: stukken (dames) proberen te ruilen. Daar slaagde de Amsterdammer dan wel in maar nu stortte zijn stelling plotsklaps in elkaar. Wit was een kwaliteit kwijt en YT schoof de rest solide uit. Ook een puntje voor Goes dus.

Sven was toen al lang klaar... Tegen Martijn de Wit (1671) had hij al snel het voordeel van het loperpaar te pakken. Ook hier leek de witte stelling nochtans vrij solide... Maar toch was het opeens klaar. Gemist hoe.

Het derde volle punt kwam van bij Hans die na 6 jaar er weer eens bij is (2013 Gardameer 2014 familieomstandigheden 2015 Frankrijk 2016 ? 2017 verbouwing aldus Hans in de auto waarbij ik 2016 weer vergeten ben!?) 2018 was ieder geval Schotland waarbij de auto van Hans ook nog eens KAPOT ging... En de onderdelen waren er niet... Zal je altijd zien. De partij tegen de Duitser Soren Priemer (1107) leek ook bijna op een wrak uit te draaien... De jonge Duitser leek de trein te moeten halen want zijn klok kwam niet onder de 1:26 uit... Het andere uiterste van 'Jarischaak'. Toch bleek het niveau van de zetten van de oosterbuur best aardig. Hans moest het punt er uiteindelijk uitslepen in een  toreneindspelletje...

De 50% score kwam door een remise van JoeyB tegen Ranco Boogaard (1231N). De HWP-speler had eerder dit jaar ook al van Ron Blok gewonnen dus Goesenaren liggen hem duidelijk wel! Joey gooide uiteindelijk zijn koningsvleugel pionnen naar voren maar in een zwaar stukken eindspel was dat ook riskant te noemen.... In de praktijk bleek de zwarte koning veel te open en werd het dus remise... Een teleurstelling.

Tot slot Maxim. Die had een wat mindere start... Tegen jonge dame Jules Cordes (1520) ging het zomaar mis... Nogal verrassend temeer omdat de ook aanwezige Jari wist te melden dat hij hier al 2x van gewonnen had... Er leek lang geen vuiltje aan de lucht voor Maxim die met zwart langzaam maar zeker een voordeeltje uitbouwde. Bovendien kwam wit in tijdnood. Maxim trapte in de zelf gecreerde val en speelde te snel... Plots was hij zomaar een pion kwijt... Het werd van kwaad tot erger toen hij ook nog zomaar een paardvork toe liet. Een wat mindere start dus...

Fotograaf van dienst Jari kreeg bijzondere toestemming om allerlei foto's te maken dus wellicht zien we die nog wel verschiijnen.

-

In ronde 2 speelt uw verslaggever met wit tegen Casper Wouters (1954). Het valt opmerkelijk te noemen dat ondanks de VEEL hogere rating er nog steeds vergelijkbare tegenstanders qua rating uitrollen in de eerste ronden...

Sven heeft wit tegen... Jules Cordes (1520). Die won dus van Maxim na diens blackout.... Dat zelfs Sven in ronde 2 nog naar beneden wordt ingedeeld bevestigd het bovenstaande.

Hans zit naast Sven en heeft wit tegen Onno Elgersma (2171).

JoeyB treft mijn clubgenoot FM Ilias van der Lende (2347) als 'beloning' voor zijn stroeve start. Ook met wit.

Maxim mag nu.... tegen Ranco Boogaard (1231N). Grappig hoe dat gaat. Sven en Maxim mogen 'wraak' nemen voor de fouten van Joey en Maxim zelf!

Niels 'mag' tegen Hu Yik Kwan (1504) met 2007 als geboortejaar. Zo eentje die je liever ontloopt wellicht...

David speelt tegen Micah Haddix (1546) uit Amerika.