Gaar

De traditioneel langste dag zit er weer op. En HOPELIJK ook de heetste. Leuk om van mensen te horen dat het in Leiden 100x erger was maar enkele mensen werden al aardig gaar gekookt op deze zondag...

Voornamelijk uw verslaggever... In ronde 2 ging het eigenlijk nog wel tegen Casper Wouters (1954). Die partij begon dan natuurlijk ook op het voor schakers zeer vroege tijdstip van 11:30 uur! Mijn tegenstander maakte er zoals verwacht een Konings-Indier van en speelde daarin een wel heel opmerkeliijk nieuw plan. De standaardideeen bleven hetzelfde. Groot verschil was dat zwart een paard extra op de damevleugel had in plaats van de koningsvleugel. Wit wist het strategisch belangrijke doel te bereiken met het afruilen van de witveldige lopers. Wit ging vervolgens op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel. Dat zag er eigenlijk best gevaarlijk uit maar YT had alles onder controle immers geen witveldige loper voor zwart... Terwijl wit binnendrong op de damevleugel probeerde zwart het dus zonder veel succes aan de andere kant... Wit kon het paard via c3/b5/c7 naar e6 te krijgen en dat was onmiddelijk fataal voor de Apeldoorner die zelfs door zijn tijd ging.

Uw verslaggever mocht daarop in ronde 3 tegen GM Chongsheng Zeng (2539) uit China. Grootste tegenstander deze partij was... de hitte. Niels had zo iets van 'we gaan lopen naar de snackbar'. GEEN goed plan... Naast dat uw verslaggever 'aangevallen' werd door die verdomde wespen bij de snackbar bleef ik maar zweten en zweten.... Voornamelijk op het voorhoofd. Geen verkoeling, niets... Zeker de eerste uren van de partij. Meerder keren naar de WC gegaan om even op te frissen maar het hielp maar weinig... Dat gezegd hebbende is het opmerkelijk dat ik nog heel dicht bij remise kwam tegen de GM met zwart. Allereerst bleken de eerste 14 zetten allemaal eerder gespeeld te zijn ondanks dat YT vanaf Ld2 alles zelf mocht verzinnen... Het paard op c6 toe laten was wellicht niet zo verstandig maar de koning in het midden houden leek me ook wel wat... Gedurende de partij viel YT 3x ten prooi aan 'kandidaat zet overzien'... Een erge blundervorm. De eerste keer kwam ik er nog mee weg omdat mijn, in tijdnood verkerende tegenstander, een winst overzag. Hij zag vast dezelfde eeuwig schaak variant als uw verslaggever maar had een mooi alternatief aldus Stokvis... De tweede keer 'viel mee' maar zorgde wel dat wit wat druk kreeg in het eindspel. Waarschijnlijk gewoon ergens in zijn tijdnood remise moeten aanbieden (Tc7 terug ipv Dc7). Met een vrijpion op a3 en loper op b2 maar minuspion in het eindspel bleek de stelling in evenwicht... Net toen alles wat koeler was geworden en uw verslaggever 'op temperatuur' was sloeg de gaarheid toch nog toe door het krankzinnige Lg7?? terwijl YT nog wel een half uur had tegen de 4 van de opponent... (of van 43:01 naar 37:57 zoals we gewoon kunnen zien op het livebord) Ik was na Kh6 bang voor Pe7 maar kan dan 'gewoon' Kg7 terug doen... In de aftekaanval gaan staan denk je niet zo snel aan echter. Dus speelde ik mijn loper 'alvast' terug volledig Pf4 overziend... Idioot. Met zoveel tijd compleet gebrek aan blundercheck en kandidaatzetten voor de tegenstander... Zeer slecht. Zag het natuurlijk gelijk na mijn zet maar toen was het al klaar... Zeer onnodig.

Vandaag tegen een Duitser Michael Gorny (2062) die gisteren blijkbaar van David won. Gezien zijn recente resultaten lijkt ie nogal underrated te zijn...

-

Sven gaat gelijk op. In ronde 2 mocht hij er goed voor werken tegen Jules Cordes (1520) die dus van Maxim won... Het meisjes speelde best solide maar uiteindelijk won Sven een pionnetje en in een gelijk loper eindspel de partij.

In ronde 3 speelde Sven ook op een livebord (24 ipv 12 dit jaar) tegen IM John Miciano (2381) uit de Filipijnen. Die probeerde iets van een K-I aanval maar Sven sloeg op e4 en zo kregen we een symmetrische structuur. Een poosje ging het wel maar in tijdnood kreeg wit een koningsaanval en sloeg dor de zwarte stelling heen.

Nu mag Sven met wit tegen Niek Oostvogels (1948).

-

Maxim herstelde zich deze dag maar toch niet qua FIDE Performance! Eerst won hij wel heel makkelijk van Ranco Boogaard (1231N) die een opmars d5 mistimede.

Daarna mocht hij weer tegen een ratingloze Ilian van der Zand (1611N). Niets van gezien tbh maar 2 uit 3.

Nu zijn 'we' gered door kleur... Maxim zit naast mij en speelt met wit tegen FM Arno Bezemer (2295).

-

Hans had een wat minder zondag... Allereerst was hij kansloos tegen jeugdspeler Onno Elgersma (2171) die al heel vlot een kwaliteit won met een grapje. Het duurde nog lang maar het resultaat was duidelijk.

Daarop had Hans zwart tegen FM Esper van Baar (2241). Zag een stelling met druk op d4 meen ik maar heb ook hier weinig van gezien tbh. 'Logisch resultaat' ook hier.

Nu krijgt Hans weer een 'lage' met wit tegen Theo van der Pol (1661)

-

Joey had ook geen beste dag. Eerst ging het net mis tegen mijn clubgenoot in Belgie FM Ilias van der Lende (2347). In een zijvariant van de Noteboom had wit volle compensatie voor de pion. In het eindspel met zware stukken was de partij (ook volgende de engine) volledig in balans maar B ging de mist in met een paar slechte zetten en verloor zo opeens.

Vervolgens mocht ook de andere Joey tegen een Chinees. Geen GM maar zo een 'kleintje'. Mide Liu (1655) klopte de hoger gerate Goesenaar redelijk overtuigend... Toen ik eens ging kijken had de Chinees een pion meer in een eindspel wat dus geconverteerd werd... Geen leuke loting zoiets als je beseft dat bijvoorbeeld Alex Jonkheer 1712 FIDE heeft...

Vandaag geen Chinees gelukkig voor B maar een van de schaarse Belgen Jacques van Laer (1536).

-

David volgt vooralsnog braaf de ratings... In ronde 2 werd gewonnen van Amerikaan Micah Haddix (1546). Die won ergens een pion op a2 maar David stond beter op de koningsvleugel en won daar materiaal terug. In het eindspel waren de witte vrijpionnen veel gevaarlijker. Bovendien deden de zwarte stukken weinig. De Amerikaan probeerde het met een stukoffer maar dat hielp niet. Puntje voor Europa.

In ronde 3 verloor David dus van mijn tegenstander Michael Gorny (2062). Helaas ook weinig van gezien.

Vandaag mag David dan weer tegen Maxim zijn tegenstander Ilian van der Zand (1611N).

-

Tot slot Niels. Die ging in ronde 2 ook ten onder tegen Aziatisch geweld Hu yik Kwan (1504). Niet direct nodig. In een Caro-Kann overzag Niels een zetje en kon opeens zijn paard niet meer dekken. Dat werd effectief eindspel met kwaliteit minder. De witte koning stond niet helemaal veilig. Niels leek kansen te hebben maar pakte ze niet direct en zo kon de Hongkonger (?) winnen.

In ronde 3 werd wel gewonnen van Alois Scholl (1602) die volgens mij begon met Pf6 c6 Pa6 (?). 

Hierop krijgt Niels wit tegen Stephan van der Hagen (1511).