Betere ronde voor Goes

Na een voor sommigen wat stroeve start verliep ronde 4 voor de meeste Goesenaren op rolletjes. Al met al werd de 'ijsjesscore' net aan gehaald met een 5 uit 7. Al staat er dan geen ijsje tegenover mede doordat Maxim over de Nansebaan terug reed en we zo niet eens langs de McDonalds kwamen! Niet dat er direct zin was of zo maar goed.

De tegenstander van Hans Theo van der Pol (1664) had er ieder geval wel zin met zijn 1..d6. Hans kende het allemaal niet zo en speelde vlot e4 erbij. De witte stukken kwamen nooit echt uit verf. De gehele partij zat Hans te wachten tot de lager gerate speler wat mindere zetten ging doen maar die kwamen blijkbaar niet... Toch was zwart wel content met remise want in Hans zijn tijdnood bood hij remise aan. Toen had Hans het ook wel gezien want een goed plan zag  hij niet. Een matig resultaat dus.. Hierop mag Hans met zwart tegen Duitser Alexander Tampe (1689)

Zeer verrassend was de remise van Sven te noemen. Met wit tegen Niek Oostvogels (1948) had hij al vlot zijn kenmerkende plusje te pakken in een Slav meen ik. Dan verwacht je een hoop geschuif, het geleidelijk uitbreiden van het voordeel naar een vol punt. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik remise zag slaan op de uitslagenlijst. Kan een keer gebeuren dat het voordeeltje niet uitgebuit wordt? Hierop mag Sven met zwart tegen Robbert van Dijkhuizen (1845).

Maxim was de enige die verloor. Daar kon YT mooi van 'genieten' want ik zat naast zijn partij tegen FM Arno Bezemer (2295). Maxim offerde een pion op e6 en de zwarte koning vond een heenkomen op d7. Veilig? Maxim kreeg wel wat aanval en deponeerde ook een loper op e5 welke zwart niet nam.. Toch waren de aanknopingspunten niet al te groot en had Maxim wellicht op g6 een pionnetje terug moeten slaan (?) Nu ging hij vol in de aanval maar die kwam er nooit echt. Met een toren achter was het wel welletjes. In ronde 5 met zwart tegen Kevin Brandts (1778). Die heeft een FIDE rating dus de comeback kan beginnen!

Dan naar alle volle punten. JoeyB won voor het eerst. Belg Jacques van Laer (1536) was het slachtoffer. Joey had een duidelijke plus met een verbonden vrijpion op d5 en beter stukkenspel. De Belg ging voor de nodige complicaties maar dat liep wel heel snel mis omdat er nu eenmaal mat in de stelling zat... Een hilarisch einde van de partij. Ook in ronde 5 krijgt B een lagere met Martijn de Wit (1671) die in ronde 1 van Sven verloor.

Niels won er weer een. Stephan van der Hagen (1511) was het slachtoffer. Weet even niet meer hoe. Nu mag Niels met wit tegen Bart Feldman (1943).

David won ook dus het was een goede Feijterdag. David presteerde het tegen Ilian van der Zand (1611N) om een standaardtruc in het Konings-Indisch op het bord te krijgen in een hele andere stelling /opening! Dat leverde een kwaliteit op. De witte stukken kwamen wel krom te staan dus de winstvoering duurde nog even. David speelt nu met zwart tegen Eelco Haak (1999).

Tot slot uw verslaggever die de Duitse herintreder Michael Gorny (2062) versloeg. Ik was gewaarschuwd want mijn opponent was vorig jaar weer begonnen en had toen 1850 ofzo. Hij had de nodige toernooien in Spanje gespeeld en daar van een IM gewonnen en remise gespeeld tegen een GM. Voor mij volstrekt onduidelijk redenen heb ik in de voorbereiding over deze partij heen gekeken maar mijn tegenstander dacht WEL dat ik me voorbereid had op die partij en speelde dus een andere variant van wat het Hollands werd. Hij had mijn partij tegen Lagarde gezien maar dat was een poosje terug. Wit ging voor het thematische e4 maar de tegenstoot f4 was wel heel sterk. Dat had ik wel gezien maar 'good or bad' e4 moest gespeeld worden. Stokvis wil gewoon e3 en claimt +0,3 ofzo.. Nu kreeg zwart toch wel een gevaarlijk ogende aanval. in de analyse kwamen de nodige varianten op het bord al vonden we maar 1x iets wat echt won voor zwart. Toch was het wel fijn voor zwart ook als hij gewoon voor een beter eindspel was gegaan met Ph6... In plaats daarvan gooide hij er een stuk tegenaan maar YT zag onmiddelijk dat dit juist averechts werkte voor zwart. Twee slechte zetten deden mijn opponent eigenlijk de das om een beetje zoals YT een dag eerder... Met een stuk meer was het uitspelen relatief eenvoudig.  Zoals reeds voor het toernooi 'bedacht / gevreesd' wordt YT met 3 uit 4 net naar beneden in gedeeld en wel tegen een 12 jarige Singaporees CM Bagri Advait (1926). Je kunt het beter treffen lijkt me...