Weer topronde voor Goes

Door de wat stroeve start van sommige spelers werden ook nu weer veel Goese spelers ingedeeld tegen lager geraten. Dat leidde dan ook tot een mooie score van 5,5 uit 7.

Uw verslaggever had zich weer opgewerkt naar de liveborden (24 dit jaar ipv 12 immers...). Zoals vooraf al een beetje verwacht / gevreesd werd YT net naar beneden ingedeeld met 3 uit 4. Mijn tegenstander was een Singaporees geboren in 2005 CM Bagri Advait (1926). Niet je eerste keuze natuurlijk. Mijn tegenstander heeft ongetwijfeld ooit een podiumplaats behaald op een Aziatisch jeugdkampioenschap of iets dergelijks en heeft daarom die grappige CM titel. Het niveauverschil qua rating was toch wel enorm met mijn veel ouder uitziende tegenstander. Zo had ik dus eigenlijk alleen maar iets te verliezen. Daar kwam het niet van... Mijn tegenstander had wellicht zijn dag niet en zo kwam YT in een b3-Siciliaan al vlot in het voordeel. Wit had zelf d4 moeten doen maar nu kon zwart met d4 de loper afsluiten en was er soort van vrij spel op de koningsvleugel. Wit wist de dames te ruilen maar wel ten kostte van een enorme verzwakking van zijn koningsstelling. Ook zonder dames had zwart nog een krachtige aanval mede door een paardmanoeuvre naar h3. Zo zat de witte koning al vlot in een matnet en gaf mijn tegenstander uiteindelijk maar op in hopeloze stelling. Een vlot punt. In ronde 6 wordt YT met 4 uit 5 dan eindelijk wel naar boven ingedeeld. Tegenstander is IM Casper Schoppen (2394).

Nog sneller klaar was David. Tegenstander Eelco Haak (1999) had er blijkbaar niet veel zin in en bood na 11 zetten remise aan meen ik. David nam het maar aan... Hierop krijgt hij wit tegen William van de Groep (1949). Gaat vast langer duren.

Broer Niels noteerde ook een halfje tegen een hoger gerate speler. Tegen Bart Feitman (1943) ging het een beetje mis in de opening voor Niels. Maar in de scherpe stelling waarin Niels een pion minder had leken mij de beste kansen toch voor wit die allerlei kansrijke mogelijkheden had. Niels speelde het allemaal ietwat voorzichtig en passief. Uiteindelijk was ook hij tevreden met een halfje. Nu mag Niels met zwart tegen de Gijs-Cor Heuveling (1943) waarvan ik vermoed dat de term 'Heuveling loper' is afgeleid. Het Utrechtse equivalent van een 'Cees Rouw loper'. Hij heeft in ieder geval wel heel wat meer rating dan de Souburger dus zal toch wel een beetje weten wat ie met z'n stukken aan moet.

Sven heeft zijn toernooi nog niet helemaal. Tegen Robbert van Dijkhuizen (1845) werd het weer remise. Sven was een beetje op een geisoleerde pion c4 aan het drukken en leek mij met zwart dus weer vlot beter te staan. Toch ging het ergens weer wat mis. Morgen weer een kans met wit tegen Ad Hendrikse (1943).

De andere Goesenaren wonnen dus allemaal. Men zat met uitzondering van YT en Sven ook allemaal lekker bij elkaar in de buurt. JoeyB maakte gehakt van Martijn de Wit (1671) die liet zien niet veel van het Siciiliaans te begrijpen en allemaal kromme zetten deed. Zo wist B een pion te winnen en had nog aanval ook. Het was dus wachten op de knock-out en die kwam nog redeljk vlot. B speelt nu met wit tegen de ratingloze Robert Priemer (1367N). We gaan zien of hij net zo idioot snel speelt als zijn broer (?) tegen Hans eerder.

Ook Maxim zijn tegenstander maakte enkele strategische fouten van formaat in de Siciliaan. Zo wist Maxim een mooi overwinning te boeken op Kevin Brands (1778). via via kwam er iets van een Scheveningen opstelling op het bord waarbij wit zo bang was voor Pc4 dat hij het lumineuze b3 speelde ipv van iets als Td1 en Pc4 Lc1 terug wat helemaal ok lijkt. Nu had Maxim alle spel over de c-lijn. Het werd allemaal nog heel scherp maar omdat zwart nu eenmaal beter had gespeeld werkte alle tactiek ook voor zwart. Wit liet zich zomaar mat zetten maar als hij wel had opgelet had er een totaal verloren toreneindspel geresteerd voor hem. In ronde 6 heeft Maxim wit tegen FM Eelke de Boer (2292). Kan me van vorig jaar nog herinneren dat Sven een Hollandse partij verloor van hem met wit.

Tot slot Hans. Die had al heel vlot een riante stelling tegen de Duitser Alexander Tampe (1689) maar was toch het langste bezig! In een scherpe Siciliaan kreeg Hans een stuk voor 3 pionnen en ook nog aanval. Hij vond echter de knock out niet en kwam in plaats daarvan uit in een eindspel van L3 vs 5 waarbij wit verbonden vrijpionnen had op de damevleugel. Het aan banden leggen / zetdwang opzetten duurde nog een hele tijd maar Hans vond uiteindelijk wel de winst. Toen de stelling ruimschoots rijp was voor opgave dacht de Duitser nog iets van een half uur na zoals YT al voorspelde 'als hij er niets van begrijpt'. Hans krijgt nu wit tegen weer een Oosterbuur. Dit keer de Duitse Carolin Frank (1565).