Wisselvallige ronde voor Goes

Met het toernooi over de helft komt er wat 'tekening in de strijd'. Voor sommige Goesenaren gaat het toernooi voorspoedig, voor anderen wat minder. In de 6e ronde behaalde Goes een 50% score.

Voor Niels was het zonder meer een mooie ronde. Hij won betrekkelijk hard en eenvoudig van Gijs-Cor Heuveling (1943). Met zwart sloeg Niels brutaal op c4 en ging toch op z'n minst tijdelijjk aan het ding hangen. Gevolg was ook dat wit met zijn ontwikkeling in de knoei kwam mede door een sterke loper op b4. Die gaf Niels op maar nu drong hij binnen op de damevleugel terwijl wit nog altijd verlegen zat om ontwikkeling. Ik heb het einde gemist maar Niels was best vlot klaar dus hij heeft het goed afgemaakt lijkt me. Niels krijgt nu wit tegen jeugdspeler Tyro Bekedam (2019).

Broer David moest het doen met een remise. Tegen William van de Groep (1949) mocht hij echter bepaald niet klagen. Er kwam een eindspel op het bord met dames en slechte loper tegen goed paard. Het leek mij heel lastig voor David maar de zwarte koning stond wat open dus wellicht heeft hij daar eeuwig schaak kunnen houden. Hierop krijgt David zwart tegen Gert Reichardt (1977).

Sven zit ook in de remisemodus. Aangezien hij telkens tegen lager geraten speelt is dat niet echt geweldig te noemen. Tegen Ad Hendrikse (1943) leek Sven toch weer aardig aan het drukken. Hij kreeg zelfs een (wat ongelukkig) extra pionnetje. De vorm ontbreekt blijkbaar want ook nu werd een betere stelling niet omgezet in een vol punt maar bleef de thuisspeler op remise steken. In ronde 7 nog een kans met wit ditmaal tegen Robert Oosting (1958), die aan een veel beter toernooi bezig is dan sven met een zege op Eelke de Boer en een remise tegen Arno Bezemer.

Wel succes bij Joey van de Braak die een 'lange rokade van 1en' noteerde. De jonge Duitser Robert Priemer (1367N) moest er aan geloven. Leek al met al wel soepeltjes te gaan. Net toen Peter van de Borgt mij kwam vertellen dat hij met moeite remise had gespeeld tegen deze Duitser bleek JoeyB gewoon 2 pionnen voor te staan in een eindspel. Soepel puntje. Morgen heeft Joey zwart tegen Michael van Liempt (2068).

Geen succes voor Maxim tegen FM Eelke de Boer (2292). Maxim leek mij toch alleraardigst te staan in een scherpe stelling waarbij wit weer een pion naar voren had 'gesmeten'. Een snelle blik en wit leek toch de betere kansen te hebben. In scherpe stellingen is een foutje natuurlijk toch zo gemaakt en zo wist de op papier sterkere speler toch het punt binnen te halen. Maxim krijgt nu weer een lagere in Jorik Klein (1828) met zwart.

Hans heeft niet zijn toernooi. Tegen de jonge Duitse Carolin Frank (1565) bleef hij steken op remise. Of nou ja... zwart won net niet. Hans zat te slapen in zijn berekeningen en miste dat er een dame ergens gedekt stond. Dat betekende effectief pionverlies in plaats van winst... Carolin had ergens kunnen winnen maar deed het ook niet handig waardoor Hans nog 3 vs 2 op dezelfde vleugel toreneindspel kreeg met f en h ipv gh. Ook remise maar toch niet leuk om dat 50 zetten te gaan zitten keepen. Zo won YT ooit nog eens 3 tegen 2 toreneindspel tegen Henk de Ridder. Omdat iets theoretisch remise is wil niet zeggen dat je niet rustig door kunt spelen. Dat deed de opponente echter niet en zo kon Hans in ieder geval een halfje bijschrijven.  Hans mag als beloning met zwart tegen niemand minder dan Fardin Hemeytar (1670). Een openingstip van YT werd in de wind geslagen... Als dat maar goed gaat!

Tot slot uw verslaggever. Ik was dan ook als laatste klaar deze ronde. In extremis liet YT de winst liggen tegen IM Casper Schoppen (2395). De jonge Utrechter pakte vorige week nog een GM-norm op het Open NK en werd bijna Open Nederlands Kampioen. Geen makkelijke loting dus. Wel kreeg ik mooi mijn voorbereiding op het bord en mede daardoor ook vlot een duidelijk tijdsvoordeel. In een scherpe stelling zette wit de break e4 op die toch wel goed leek uit  te pakken voor mij. Casper probeerde verwarring te stichten met b5?! maar heel goed kon dat niet zijn. Hierop was het tijd voor de Zeeuws Kampioen om in de fout te gaan. Ditmaal was het 'misevaluatie', een wat zeldzamer blunder toch. Ik had na een zwarte dame uitval de hele variant waarin zwart 2 torens tegen een dame kreeg gezien... Alleen de beoordeling was niet best. Stokvis gillt immers +5... Wat gespeeld werd had geforceerd op remise door eeuwig schaak moeten uitdraaien. De strijd begon echter pas net want zwart ging door. Het eindspel met dame-loper-paard en 4 pionnen elk was in balans maar met nog genoeg ruimte om dingen fout te doen. Zwart ging wat te ver en ruilde de dames, daarmee wit een vrijpion op c5 schenkend. Dat had nog net remise moeten zijn maar toen zwart nog een fout beging stond wit gewonnen met vrijpionnen op de c en f lijn. Zwart had er echter ook 2 waaronder een lastige op de h-lijn... Ik deed eigenlijk heel lang alles goed maar veel tijd was er inmiddels niet meer. Op het moment supreme had wit zijn vrijpion op f6 moeten dekken met Kg5 (de koning buiten het vierkant plaatsend) waarna het paard nog net de h-pion had kunnen tegen houden terwijl de witte f-pion wel zou gaan promoveren met behulp van Kg6. Lastig te zien echter. In plaats daarvan won wit een stuk op c8. Het paard is echter een notoire domoor in zulke situaties en zwart bleek op een enkel tempo in staat om alle witte pionnen te slaan / ruilen omdat de witte koning eerst nog even een h-pion op moest gaan halen. Een jammerlijk einde van een spannende partij. Morgen mag YT de eer van Wachtebeke verdedigen tegen IM Thomas Beerdsen (2469), die het komend seizoen is overgestapt naar een andere club in Belgie!