Ronde 7

In ronde 7 ging er het nodige mis voor de Goese spelers maar er viel ook het nodige te genieten van wat er uit de vingers van onze spelers kwam!

Weinig te genieten viel er toch bij Niels die wel heel snel met zijn tas om in de zaal stond. Doorgaans geen goed teken (wanneer er tegen een sterkere speler gespeeld wordt), en jawel Niels had vlot verloren van Tyro Bekedam (2019). Helemaal niets van gezien. In ronde 8 heeft Niels zwart tegen.... Joey van de Braak (1907). Een naam die menig lezer wellicht bekend zal voorkomen.

JoeyG dan... Die was ook snel klaar tegen een papier sterkere speler met zwart. Voor mij betekende dit echter wel een remise tegen IM Thomas Beerdsen (2469). Mijn inmiddels voormalige clubgenoot is heel actief en heeft op 20 jarige leeftijd al 777 partijen in de database. Makkelijk voorbereiden dus? Nu speelt 'de Kleine Beer' altijd e4 maar varieert wel heel veel binnen het Siciliaans. Had wat dingen bekeken maar het gespeeld Pb5 tegen de Taimanov had hij juist nog bijna nooit gespeeld. Zwart investeerde veel tijd om alles te herinneren en een goede stelling te krijgen. Na een d5 break ging het wel voor zwart zeker toen wit het onhandige Pde4 deed. Met het sterke Db6! was het plots uitkijken voor de meester. Die rokeerde vlot waarop zwart wel een pion kon winnen en de dames kon ruilen. Zwart kwam echter net wat ontwikkeling te kort om te consolideren. Of nou ja ik zag het toch niet... Zwart gaf daarop de pion terug om de ontwikkeling te voltooien met een gelijk eindspel op het bord. Dat ging vergezeld van een remiseaanbod wat Thomas aannam. De volgende IM die het mag proberen tegen de Zeeuws Kampioen is IM Thomas Henrichs (2486), die om mij onduidelijke redenen nog steeds geen GM is (?) Bepaald geen makkie al heeft de Duister geen toptoernooi.

Maxim had ook een snel potje. Met zwart deelde hij vlot het punt met Jorik Klein (1828). Heel veel heb ik hier ook niet van gezien moet ik zeggen... Nu krijgt Maxim wit tegen Timardi Verhoef (1833).

Van de partij van David tegen Gert Reichardt (1977) heb ik wel het verloren eindspel gezien waarin onze chemicus verzeild was geraakt. In een toreneindspel van 6 tegen 6 stonden de zwarte stukken wel heel ongelukkig en kon wit de de pionnen op de koningsvleugel opeten... Aldus David had hij ook voor een ander slecht eindspel kunnen kiezen. Dat was wellicht toch beter geweest want dit was hopeloos. David speelt net als Maxim tegen een dame: Carolin Frank (1565). Die komt Hans nog wel bekend voor ongetwijfeld.

Hans zelf won deze ronde wel. Tegen Fardin Hemeytar (1670) had hij een fijne stelling te pakken. Zwart probeerde het op de koningsvleugel, wit op de damevleugel. Het zwarte initiatief bleek veel sterker en toen de witte koning midden op het bord verzeild raakte met ook nog een kwaliteit minder gaf de Axelse jeugdspeler er de brui aan. Hans mag zijn eindsprint voortzetten met wit tegen niemand minder dan Kedem Gutkind (2099). Dat zal bepaald niet makkelijk worden...

Sven dan... Die had tot nu toe een matig toernooi maar 'wervelde' tegen Robert Oosting (1958) naar de winst. In een Benoni wist Sven mooi e3-e4-e5-e6 door te drukken met een verbonden vrijpion als resultaat. De pion dreef een wig in de stelling. Zwart probeerde te verdedigen maar Sven sloeg door de koningsstelling heen. Als bekroning van zijn aanval offerde Sven zijn dame voor een mooie mat in 4. 'Gallery play' want er was ook een gewone mat in 3 en dat had Sven ook wel gezien... Maar hoe vaak kun je nu je dame offeren voor mat aldus de Vlissinger. Sven treft in ronde 8 een Belgische clubgenoot met zwart. Tegen IM Miguoel Admiraal (2479) zal het niet makkelijk worden.

Tot slot... JoeyB. Zoals u reeds heeft kunnen lezen speelt hij op vrijdag tegen de Feijter. Dit impliceert dus dat hij verloor en jawel... het ging uiteindelijk net mis tegen Michael van Liempt (2068). Dit werd een van de langste partijen van de ronde. De Rijswijker won een pion maar B kreeg compensatie.  Na de tijdnoodfase kon al voorzien worden dat het nog even ging duren. Ondanks de pion achter leek Joey mij op een zeker moment de overhand te krijgen. De Goesenaar onderschatte echter de opmars f5. Dat B zijn pion terug had was niet zo belangrijk... De koning kwam onder vuur te liggen. Lang verdedigde zwart goed met weinig tijd maar net toen Joey maar eens besloot remise aan te bieden maakt hij een beslissende blunder met dank aan een gepend paard op e5. Dat stond de toren op e4 in de weg en dus kon na Txd6!! de c-pion niet meer tegen gehouden worden... Een leuke slotcombinatie van de partij maar niet zo erg voor Goes natuurlijk. Morgen is het in ieder geval zeker dat Goes 1 punt gaat halen want B speelt tegen Niels de Feijter (1724).

Als je wat eerder klaar bent en je loopt wat rond kom je wel eens merkwaardige dingen tegen. Zo vond er vlak naast JoeyB een ware absurditeit plaats. De zwartspeler had toch een rating van 1800+ maar maakte de bespottelijke beslissing om wit's laatste pion te slaan in het beruchte 2P vs p eindspel. Nu was de pion op c5 aanbeland en dus de Troitzky lijn gepasseerd (= het was toch remise) maar om iemand dat pionnetje te zien slaan en vervolgens doodleuk dit eindspel te gaan zien proberen te winnen met 2 paarden was uiterst kolderiek te noemen! Zo kon men zich goed vermaken terwijl we wachten op JoeyB!