HZ Toernooi ten einde

Het jaarlijkse schaakfestijn aan de Zeeuwse kust zit er weer op. Voor sommige Goesenaren was het een alleraardigst toernooi, voor de meesten was het niet het beste toernooi ooit. Een verslag van de laatste 2 ronden en een overzicht per deelnemer:

25 FM Grochal, Joey 6.0 NED M 2300 2365 +1.06 . 52.0 31.25 33.5 1 1 0 1 1 ½ ½ 1 0

Uw verslaggever was natuurlijk met afstand de sterkste Goesenaar maar speelde ook daadwerkelijk het beste toernooi, met de hoogste overscore en bijna een topklassering. In de 8ste ronde versloeg de Zeeuws Kampioen de sterke Duitse IM Thomas Henrichs (2486) in een Konings-Indier. Het werd een variant die ik volgens mij nog nooit had gehad, zelfs niet in online blitz. Gelukkig wist ik wat  te spelen hier. Zwart krijgt de zwarte velden maar die loper van h6 deed niet veel terwijl wit zaken over de f-lijn kan gaan doen met gat f5. Tevens is er soms ook nog het gewone plan Tb1-a3-b4 voor wit. De engine geeft zwart een klein plusje maar ik vind persoonlijk toch dat wit beter moet staan... Dat klopte in de partij ook wel want met de extra ruimte kon wit zaken doen op de damevleugel EN de f-lijn. Soms gaat het dan wel om finesses zoals Lc2 of Lb1. Lb1 bleek TOCH iets handiger te zijn maar desondanks had ik na de tijdnoodfase een veel beter eindspel op het bord. De IM verloor een pion en offerde een 2e voor compensatie. Daar kwam zelfs een kwaliteitsoffer bij en met het sterke zwarte loperpaar en zwakke witte koning kneep ik hem wel even! YT vond echter een mooie manier om materiaal terug te geven en een gevaarlijke vrijpion op het bord te zetten. Het niveau ging met opkomende nieuwe (eindeloze tijdnood) natuurlijk wat omlaag. Sterke tegenstanders gaan echter nooit zo maar liggen en de Oosterbuur vond nog Le8! De laatste witte pion ging er af en zo resteerde T+P tegen T, een theoretisch remise-eindspel dat wat makkelijker remise te keepen is dan T+L tegen T. De zwarte koning stond al wel aan de rand en dus ging ik rustig 50 zetten door sarren. Of nou ja zo ver kwam het niet want de opponent ging in de fout en plots was het mat! Mijn 'beste' overwinning. Of nou ja tegen de hoogst gerate speler. Ik zal deze partij nog geanalyseerd toe voegen...

https://www.chessbomb.com/arena/2018-hogeschool-zeeland/08-Grochal_Joey-Henrichs_Thomas hier de partij in chessbomb. Met de rode kleur zie je ook mooi de 'blunders'. Je kunt ook kloktijden zien en dergelijke. Ik zie nog steeds niet hoe wit wint overigens na 69. Kf5 als zwart 71... Txh4 doet dus kun je nagaan... (Tg5!! volgens mij en Pg4-f6 valt niet meer te voorkomen maar moest er wel even naar zoeken, met een paar seconden op de klok deed ik Pf4) In een praktische partij is het allemaal niet zo makkelijk. Enfin wit won....

Hiermee kwam ik op 6 uit 8 en een topklassering. Een overwinning in de slotronde zou zelfs een meesternorm betekenen. De tegenstander in IM Liam Vrolijk (2430) was geen makkelijke, zeker met zwart. Het werd een beetje een sof. Op 'vroege laatste ronde' mocht YT het ook niet steken na een remise tegen 2395, een overwinning op een IM en een remise tegen een IM in de laatste 3 laatste ronden die ik gespeeld had. Het bleek gewoon niet mijn dag te zijn? De opponent speelde al iets verrassends wat ik eigenlijk niet kende. Had dit voorbereid voor in Capelle (maar de tegenstander speelde 1.e4) en wist niet zo veel meer... Besloot voor een d6-e5 opstelling te gaan maar zolang wit geen d5 opspeelt is dat helemaal niet zo goed. Stokvis is alvast ook geen fan en vliegt vlot naar de +1 toe. En is daar eigenlijk de hele partij minimaal gebleven. Dacht nog wel redelijk tegenstand te bieden maar de zwarte opstelling bleek toch net te gammel en de jonge opponent sloeg daar netjes doorheen, af rondend naar een gewonnen pionneneindspel. Een jammerlijk einde... Met zwart de laatste ronde en verrast worden in de opening is toch niet heel fijn. Toch een goede eindklassering voor uw verslaggever die daarmee ook duidelijk beste Zeeuw werd (vooral omdat Koen niet mee deed). Dit betekende dan ook dat de 'media aandacht' op mij gericht was wat wel frappant was. In ieder geval speelde uw verslaggever een goed toernooi met meer dan een punt overscore ONDANKS de rating van 2300.

58 Stange, Sven 5.5 NED M 2161 2091 -0.56 . 44.0 24.75 29.0 1 1 0 ½ ½ ½ 1 ½ ½

Sven was op papier de tweede Goesenaar en eindigde dan ook als tweede Goesenaar. Ondanks dat hij uiteindelijk slechts een half puntje achter YT eindigde speelde hij een heel wat minder toernooi getuige ook de dikke halve punt onderscore. In ronde 8 vond het hoogtepunt van Sven's toernooi plaats met een remise met zwart tegen IM Miguoel Admiraal (2479). Zijn clubgenoot in Belgie trok onvervaard ten aanval en gooide er een stuk tegen aan om mat te geven. Het leek ook heel gevaarlijk maar, zoals we ook kunnen zien https://www.chessbomb.com/arena/2018-hogeschool-zeeland/08-Admiraal_Miguoel-Stange_Sven niet geheel correct. Uiteindelijk gingen beiden akkoord met een zetherhaling. Sven had zijn stuk extra maar wit had een paar pionnen en bovendien was de zwarte koning nog steeds niet heel veilig.

In ronde 9 moest Sven het ook doen met remise maar nu weer tegen een lager gerate. Hij kwam niet door Tyro Bekedem (2019) heen. Toch leek ook hier de Vlissinger de touwtjes weer in handen te hebben met de veel betere loper en druk op c6. Het was schijnbaar allemaal net niet genoeg.

104 Van de Braak, Joey 5.0 NED M 1907 1817 -0.82 . 34.5 16.75 21.5 ½ 0 0 1 1 1 0 ½ 1

Joey noteerde een aardige 5 punten maar had eigenlijk toch niet zo een lekker toernooi getuige ook zijn onderscore. In ronde 8 bleef hij steken op remise tegen Niels de Feijter (1724)... Joey had wit en we zagen een symmetrische structuur met een paar lopers geruild. Ergens deed wit het blijkbaar niet handig en kwam men remise overeen daarmee 1 punt vergarend voor Goes!

B was wel de enige Goesenaar die het toernooi goed afsloot. Met zwart ging hij hard door de stelling van Quirine Naber (1759) heen. Wit was niet helemaal op de hoogte van de Sveshnikov en probeerd volgens mij Pe2 ipv Pdb5. Zwart domineerde al snel op de zwarte velden... De witte koning vond nog een veilig heenkomen op b2 via d2 en c1 maar dat was maar tijdelijk want ook daar werd de koning van de jonge dame uiteindelijk uitgerookt. Een goed einde voor B die desondanks toch geen toptoernooi had met 2 remises en een nederlaag tegen lager geraten.

123 Le Clercq, Maxim 4.5 NED M 1968 1818 -1.46 . 39.0 17.25 23.0 0 1 1 0 1 0 ½ ½ ½

Bij Maxim vinden we met voorsprong de grootste onderscore terug. Veel van die schade werd al geleden in ronde 1 en echt goed maken deed de Rotterdammer het ook niet... Dat zien we ook terug in de laatste ronden waar Maxim bleef steken op remise tegen 1800 spelers. Allereerst in ronde 8 tegen Timardi Verhoef (1833). In deze partij kreeg Maxim uiteindelijk zijn voormalige eigen opening de Stonewall te bestrijden. Maxim leek het goed te spelen maar slaagde er niet in de e4 of b5 break op te zetten. Zo had hij meer ruimte en de betere loper maar dat was het ook. Zwart dreigde zelfs nog een koningsaanval op te zetten en zo mocht Maxim niet echt klagen met een halfje.

Tegen Adri Timmermans (1847) eindigde het dus ook vreedzaam. Men was toch betrekkelijk lang bezig en zat na afloop nog te analyseren in een bijna lege zaal. Er stond een eindspel van TP plus elk wat pionnen op het bord. Aldus Maxim heeft hij, naast het inleveren van een ratingpuntje of 29, ook veel geleerd van dit toernooi en dat is ook belangrijk met de competitie voor de deur.

128 Welten, Hans 4.5 NED M 1911 1853 -0.63 . 38.5 15.25 23.0 1 0 0 ½ 1 ½ 1 ½ 0

Hans eindigde eveneens op 50%. Ook voor hem geen toptoernooi maar op zijn minst noteerde hij in ronde 8 nog een halfje tegen een sterkere opponent. Kedem Gutkind (2099) leek over de lange witte diagonaal uiterst vervelende zaken te gaan doen tegen de witte Kh1 maar wonder boven wonder overleefde Hans de zwarte aanval en kwam de partij uit in een gelijk eindspel. Een meevaller.

In de slotronde werd Hans strategisch overspeeld tegen de ervaren Anton Rosmuller (2069). Zo noteerde ook Hans al een substantiele onderscore over 9 ronden.

148 De Feijter, David 4.0 NED M 1774 1818 +0.22 . 39.5 14.0 20.5 0 1 0 1 ½ ½ 0 1 0

David eindigde net een half weerstandspuntje voor Niels. Zelfs bij het HZ-toernooi zijn ze amper uit elkaar te houden zo zou onze nieuwe voorzitter zeggen! David ging het hele toernooi niet in de fout tegen zwakkere spelers en dat lukte maar 1 andere Goesenaar dit toernooi! Verder noteerde hij 2 halfjes tegen 1900 spelers en had hij de pech een ratingloze te kloppen. Al met al toch een aardig toernooi dus. In de 8e ronde won David, dus weer, van een lager gerate. Wat Hans niet lukte, lukte zijn teamgenoot wel: Carolin Frank (1565) werd verslagen.

In de slotronde echter was het ook voor deze Goesenaar al een 0. Tegen de wel bekende Gert van Rij (1968) zagen we heel vlot een dameloos middenspel. Gert had de hele partij wat druk op wat zwakke zwarte pionnetjes en zo noteerde de HWP-speler uiteindelijk ook een vol punt.

151 De Feijter, Niels 4.0 NED M 1724 1788 +0.61 . 39.0 14.75 20.5 0 0 1 1 ½ 1 0 ½ 0

Niels werd dus 'slechtste' Goesenaar op papier al noteerde hij juist wel een degelijke overscore. Zijn 1/2 uit 3 in de laatste 3 ronden hielp natuurlijk niet echt... In ronde 8 was daar in ieder geval nog wel een halfje tegen Joey van de Braak (1907) dat stond hier boven ook al!

In de slotronde deelde Niels echter in de Goese malaise door te verliezen van Arie van Diermen (1922) met wit. Op papier toch iemand waar tegen Niels kans zou moeten hebben maar blijkbaar ging het mis voor de bebrilde Feijter broer. Ondanks een nederlaag in de slotronde en tegen een Chinees jongetje in ronde 2 dus toch een mooie overscore voor Niels die wel gewoon 2 uit 4 haalde tegen de 1900 spelers.

Al met al was het weer een mooi toernooi dit jaar. Later dus nog een partij analyse wellicht.

Hier nog de partijanalyse Grochal - Henrichs. Helaas werkt directe Chessbase upload weer niet dus dan maar weer tuxtown ZONDER de nodige chessbase symbooltjes helaas.

http://chess.tuxtown.net/game-replayer.php?id=5b70fb32b5d429695a0a0f74537fea89e1ea6621b78327bd18c40