HZ Toernooi begonnen

Het jaarlijkse Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen is weer begonnen. Dit jaar helaas een afgeslankte versie met heel wat minder deelnemers en vooral ook heel wat minder goede deelnemers. Illustratief is dat YT vorig jaar 37e geplaatst was met 2300 en dit jaar 13e met 2313. Wel een kans op een hoge eindklassering, al zijn de grootmeesers er nog wel gewoon. Het is vooral de 2300-2499 categorie die afwezig is... Goes is wel weer goed aanwezig met 6 spelers: Joey, Sven, Maxim, Hans en de Feijters.

Uw verslaggever werd door de situatie drie maal naar beneden ingedeeld en won 3 maal. De eerste ronde tegen Steven de Wilde (1771) ging niet heel erg soepel. Tekenend was dat YT als laatste van de 16 liveborden bezig was... De tegenstander werd een hele zooi tempos cadeau gedaan. 2 of 4 ligt eraan hoe je het bekijkt. Ja dan komt wit wel goed te staan... Gelukkig was het ratingverschil enorm en wist hij niet hoe er mee om te gaan. In tijdnood kon ik met een leuk tactiekje een kwaliteit winnen en even later kwam ook het punt binnen.

In ronde 2 ging het al wat beter tegen de Duitser Lars Dittmar (1882). In een korte voorbereiding met alleen oude partijen bleek dat hij vaak voor Dame-Indische set-ups met d6-e5 ging. Derhalve het zeldzame Le7 verwacht en warempel dat kwam op het bord. Na snel d5/e4 had ik al een hele goede versie van een Benoni te pakken. De tegenstander zat de hele tijd om ruimte verlegen vooral gekenmerkt door de dramatische loper op f8. Dit leidde uiteindelijk tot kwaliteitsverlies. Zwart kreeg zowaar nog spel met zijn loperpaar. Ik miste nog het shot Lg4!? maar de tegenstander zag het niet. Het had me de kwaliteit gekost maar ook dat vind Stockfish gewoon nog +3 dus geen ramp. Toen de stelling open ging was het zwart die rap mat stond.

In ronde 3 ging het weer wat beter tegen Max Merbis (2103). De tegenstander ging voor de Rubinstein variant van de Nimzo, iets wat ik ook met wit veel gespeeld heb. Hij was het blijkbaar pas net begonnen te spelen dus een voordeel voor mij. In de set-up ging mijn tegenstander niet voor de minoriteitsaanval maar probeerde f3-e4 op te zetten. Logisch met de begraven loper op c1/d2. Zelf kon ik alle standaardplannen van zwart spelen zoals h5-h4 om het paard te kicken en dan g6-Pe6-g7-Lf5 om de loper te ruilen zoals in de ruilvariant van het damegambiet. Wit had daarop een duidelijk minder eindspel en probeerde het met een kwaliteitsoffer. Dat werkte echter totaal niet en met de zware stukken kon ik net voor de 40e zet de witte stelling binnendringen. 3 uit 3.

In ronde 4 wordt YT dan eindelijk omhoog ingedeeld tegen de tegenwoordig in Vlissingen woonachtige Russische GM Vyacheslav Ikonnikov (2497).

-

Sven is dit jaar ook 'gewoon' als 29e geplaatst. In ronde 1 won hij redelijk soepel van Henk Alberts (1702). De opponent leek wel iets van een koningsaanval te krijgen maar Sven had alles onder controle. Dit terwijl hij inmiddels al een stuk voor stond. Simpel puntje.

In ronde 2 dus ook een lagere voor Sven. Tegen Johan van de Griend (1826) had hij in de opening even de nodige problemen met de ontwikkeling maar toen dit opgelost was bleef een heel fijn eindspel over dat netjes werd uitgeschoven.

In ronde 3 mocht Sven al tegen Ikonnikov die tegenwoordig dus dichter bij de speelzaal woont dan Sven! De GM overspeelde Sven geleidelijk maar zeker in een Catalaan. Zoals we dat van hem kennen vergaarde Slava de nodige kleine voordeeltjes zoals controle over de witte velden door loperruil / ongelijke lopers. Sven zag zich uiteindelijk genoodzaakt de dame te geven voor toren en paard maar dat bood geen soulaas en de thuisspeler haalde het punt binnen.

Sven mag vanavond met wit tegen Sudarshanagop Kunnavakkam (1744) uit Amerika. Geboren in 2006. Een potentiele 'mijn' dus. CTRL+C CTRL+V is overigens een heerlijke functionaliteit!

-

 Maxim is er ook weer bij. In ronde 1 won hij een leuk potje van Frank Sala (1608). In een Franse partij ging het er gemoedelijk aan toe. Zo zei de opponent toen hij rokeerde 'zo daar staat ie veilig' waarop Maxim riposteerde met 'dat gaan we zien'. Nou dat bleek want de koning werd dus een tijdje later gemat!

In ronde 2 geen praatschaak tegen GM Jan Werle (2540). Maxim had besloten zijn nieuwe opening te spelen maar liep onmiddelijk tegen een kenmerkend pionoffer d5 aan. De GM wist simpelweg veel meer van de stelling en Maxim kwam er zooende niet echt aan te pas.

In ronde 3 echter weer een goede overwinning tegen de Duitser Johannes Muenk (1697). In een stelling met lichte stukken waren de 4 witte zoveel beter dan de zwarte. Dat leidde dan ook tot de nodige grappen en grollen en materiaal en partijwinst voor de Nederlander.

In de 4e ronde speelt Maxim met zwart tegen Onno Elgersma (2258).

-

Hans speelt voorlopig mijnenveger... In ronde 1 trapte hij vol op een mijn in de persoon van Sow MiaoGeng Malcolm uit 2004 rating 1525... De nodige Chinezen en Singaporezen waren niet afgekomen door visumproblemen maar daar hoorde deze Aziaat niet bij. Hans had naar eigen zeggen niet hoeven te verliezen maar maakte 2 grote fouten en dat was te veel van het goede... You reap what you sow...

Het herstel kwam in ronde 2 met een overwinning op een tegenstander van heel wat dichter bij huis Alex Jonkheer (1660). Toen ik eens kwam kijken stond het materieel gezien gelijk maar blijkbaar won Hans wat later 2 pionnen en de partij.

In ronde 3 was daar dan mijn nummer 2 namelijk Laimis Silkaitis (1678). De Litouwer uit 2004 had constant een groot ruimtevoordeel maar de stelling van Hans was wel solide. Wij gingen al weg dus het einde niet meegekregen maar het was voldoende voor een halfje in ieder geval.

In ronde 4 mag Hans tegen een mijntje Joel Schlaebitz (1670) uit Duitsland. Geboren in 2001 dus dat valt al weer mee...

-

David mocht de eerste ronde ook eens op de liveborden zitten. Sterker nog hij zat naast YT! Beter dan tegenover... De nieuwe IM Nico Zwirs (2391) bleek toch te sterk. Dit nadat David gewoon met een volle pion voor uit de opening was gekomen zonder ook maar een greintje zwarte compensatie. Daarna begon de Feijter echter te knoeien en zo deed het ratingverschil toch van zich spreken. (2313 en 2391 naast elkaar in ronde 1 mag opmerkelijk heten BTW)

Theo van der Pol (1607) werd echter overtuigend verslagen met zwart. De tegenstander had niet door hoe te spelen tegen de zwarte opzet en stond al vlot slecht... Toen het tactisch werd bleek wit weer duidelijk de mindere. Strategisch ging het ook niet best met een begraven loper op b2 die tegen d4/c5 aan zat te kijken... Een overtuigende zege dus.

In ronde 3... Mocht David weer tegen Zwirs! Broertje Jasper ditmaal slechts (2110).  David kon 'zijn' opzet niet spelen omdat zwart 1...e5 deed maar toch kwam hij wel lekker te staan ook tegen deze Zwirs. Ditmaal kwam David wel tot scoren met een halfje.

-

Tot slot Niels. In de eerste ronde was hij redelijk kansloos tegen FM Bernhard Stillger (2202), de Duitser won overtuigend.

Tegen de ratingloze Thomas Panneman (1554N) duurde het heel lang aangezien zwart geen zin had om op te geven.. Dat mag natuurlijk maar dat Niels met een kwaliteit en pion meer in eindspel ging winnen was toch betrekkelijk duidelijk. Uiteindelijk moest de opponent met spelfout in zijn naam toch opgeven...

In ronde 3 bleek de Duitser Thomas Krause (2062) toch te sterk. Ik zag een slechte stelling met onveilige koning en zware stukken / paard en ook nog eens de nodige zwakke pionnen. Dat bleek toch te veel van het goede.

In ronde 4 weer een ratingloze voor Niels in de persoon van Barish Valipoor (1512N).