Verslag 2 HZ Toernooi

Het HZ Toernooi is alweer 7 ronden onderweg. De resultaten van de Goesenaren zijn wisselend te noemen.

Uw verslaggever doet het nog altijd het best. In ronde 4 noteerde uw verslaggever het derde halfje in een partij tegen een GM. Tegen Vyacheslav Ikonnikov (2497) kwam de Ragozin op het bord. Vollgens mij had hij dat niet of nauwelijks gespeeld in 2000+ partijen in de database? Vast gezien dat ik een kruklijn speelde eerder dit jaar dus nu wat anders gedaan. Td1 was een wat onhandige waarna van enig wit openingsvoordeel geen sprake meer kon zijn. Gelukkig viel de schade nog wel enigszins mee en kon ik afwikkelen naar een volledig gelijk eindspel dat gelijk remise werd gegeven.

In ronde 5 werd het nog net een categorietje zwaarder met een zwartpartij tegen GM Erwin L'Ami (2622). Die liet zijn sterkte al zien in de opening. Nu maak ik me geen illusies dat de GM uren lang heeft lopen pluggen... Maar hij had wel gezien dat ik vaak Dame-Indisch speelde en dus koos hij voor een zetvolgorde die mij dat niet toeliet. Zo kwamen we uit in een Tartakower iets wat ik al eeuwen niet meer gespeeld heb... Al vlot deed ik met ...a6 een hele matige waardoor wit een hele fijne structuur kreeg op de damevleugel. Zwart moest op de Koningsvleugel spelen... Dat deed ik dan ook maar g5?! was veel te enthousiast vanwege het gat f5... Zo kwamen al mijn stukken krom te staan. De GM speelde het echter ook niet optimaal waardoor ik in de partij bleef. Sterker nog op zet 40 geeft Stockfish = na Te8. Dat was ook mijn eerste ingeving maar met weinig tijd deed ik toch een veel slechtere en was het eigenlijk gelijk klaar.

In ronde 6 won uw verslaggever wel overtuigend. Tegen CM Simon Elgersma (2128) kwam een Konings-Indier op het bord, dezelfde variant als tegen Henrichs. Het draaide om veld f5. Zwart wist uiteindelijk f5 door te drukken maar wit kreeg hierdoor totale controle over veld e4. De zwarte structuur was beter maar de koning was bepaald niet veilig. Mede hierdoor wist ik in de zwarte tijdnood een pion te winnen en een gewonnen eindspel te bereiken. Dit werd ook zonder veel moeite geconverteerd.

Vandaag ging het wat minder tegen clubgenoot in Belgie FM Esper van Baar (2179). Met zwart kreeg ik de Df3 Taimanov tegen waarop ik 9...La3!? speelde. Een goede semi-bluf. Niet heel goed, wit kan op zich gewoon slaan met een plus maar de opponent kende het niet en gaf me zo effectief een tempo cadeau. Het zag er allemaal optisch aardig uit. Ik wist een eindspel met pluspion te bereiken maar wit had behoorlijk wat activiteit. De pion werd teruggegeven waarna ik nog dacht wat te hebben in het dubbel toreneindspel. Dat viel tegen... Sterker nog op een moment geeft de engine groot voordeel met een wit pionoffer. Dat zag de opponent gelukkig niet in tijdnood waarna het snel remise werd.

In ronde 8 mag YT met wit tegen Daniel Zevenhuizen (2152).

----

Sven staat na 7 rondes ook op 5 punten. In ronde 4 speelde Sven de persoon met de moeilijkste naam allertijden Sudarshanagop Kunnavakkam (1744). Uw verslaggever kon het niet na laten om de grap 'Sudarshanagop do you want something to drink?' te maken... Op een gegeven moment kon YT achter het bord de lach maar net in houden om dit bizarre scenario. Neem aan dat Sven dit niet daadwerkelijk heeft gezegd maar het scenario was zo grappig in mijn hoofd dat ik even uit de concentratie was... De partij ging wat eenvoudiger. Sven wist alle stukken te ruilen en een gewonnen pionneneindspel te bereiken. De jongeling ging nog een tijdje door. Sven speelde domweg Kd2-e2 heen en weer tot de zwarte tempos op waren. Puntje dus.

Tegen Johan de Zwart (1989) met zwart kwam Sven niet verder dan een halfje in een Petroff.

In ronde 6 werd echter wel gewonnen van Ron Hoffman (1987)

In ronde 7 boekte Sven een goed resultaat door remise te spelen met zwart tegen IM Herman Grooten (2310). Sven was in het eindspel met 2 pionnen elk loper tegen paard behoorlijk in de verdeding maar het paard maakte net genoeg rare sprongen om het allemaal bij elkaar te houden en een halfje binnen te brengen.

In de een na laastste ronde heeft Sven wit tegen Ricardo Klepke (2267).

---

Maxim doet het ook niet onaardig met 4,5 uit 7. In ronde 4 ging het nog wel mis tegen Onno Elgersma (2258). In een Spaanse partij met een wit d3 beging Maxim de strategische miskleun Lg4. Dit is alleen goed na een wit d4... Nu moest zwart de loper opgeven en kwam in de knoei op de witte velden. Het mag dan ook geen verrassing heten dat juist over de diagonaal h1-a8 zwart uiteindelijk materiaal en de partij verloor.

Tegen Andre van der Laar (1699) werd hard en snel gewonnen.

Tegen de jonge Duitse Margarethe Wagner (1660) ging het niet eens zo heel makkelijk. in een Taimanov (jawel) speelde wit het een beetje raar maar toch stabiel. Na een hoop gemanoeuvreer had Maxim een mooie loper op de lange diagonaal en kon mede daardoor uiteindelijk toeslaan.

In de partij tegen Erik Sparenberg (2146) werd het net als twee jaar geleden remise. De man had deze keer geen zin in de London en dus werd het Konings-Indisch. Vond dat Maxim het maar raar speelde. In tijdnood had Maxim een pion minder maar wel het loperpaar geloofde. Dit leidde uiteindelijk tot een ongelijke lopereindspel en deze was toch echt gewoon remise.

Nu mag Maxim met zwart tegen Ivo Timmermans (2168)

---

Hans speelt het slechtste toernooi van zijn leven. Tegen 7 1700- opponenten zijn 3 punten behaald. In ronde 4 werd het tegen Joel Schlaebitz (1670) nog net remise.

In ronde 5 andermaal een jongeling Mark Pieter Brandstaetter (1652). Hans deed een paar hele slechte en zette bovendien ook nog eens een toren op het verkeerde veld. Dit resulteerde in een verloren toreneindspel dat hierna zelfs een specialisme van Jan Gustafsson werd (toren tegen geen toren!) Hans had dan wel een vrijpion maar ja die kon de toren uitschakelen en dan hield de Oostenrijker 1 pionnetje over. Een nul dus.

Hans kreeg het wel voor elkaar om (denk ik dan toch) de snelste overwinning van het toernooi te boeken. Alexander Roeth (1690) was klaar na 6 zetten: d4 d5 c4 e6 Pc3 Pf6 Pf3 b6 Lf4 Lb4?? Da4. Een meesterwerk?!

Het was een kortdurig herstel. Hans mocht nu eens tegen een 'oude' maar Eric Braun (1602) bleek toch echt te sterk. Hans had zin om eens Slavisch te spelen... Het werd de London. Hans wilde Slavisch spelen en dus geen c5 maar c6.... Wit gooide een paard op e5... Hans gaat geen activiteit en werd kansloos weggemaaid op de koningsvleugel op lange termijn.

Met nog 2 rondes te gaan heeft Hans een onderscore van 2,64. Op papier krijgt Hans nu andermaal een lagere... Tegen Middelburger Aart Kogeler (1690) zou het normaalgesproken toch wel moeten gaan lukken?

 ---

David heeft inmiddels ook 3 punten op het bord. In ronde 4 bleek Alexandr Mityaev (2087) toch te sterk...

Tegen Ko Kooman (1492) liet David op onbegrijpelijke wijze de winst liggen. De tegenstander liet zien er niet veel van te kunnen... Toch liet David talloze keren na om de genadestoot uit te delen. Zelfs in het verre eindspel was het nog gewonnen. In de analyse vond YT in 1 seconde een simpele (en prachtige) winst: zetdwang. David had een ander idee bedacht om de toren van b8 weg te jagen... Helaas had hij een paardvork totaal overzien en was het plots remise... Nogal onnodig.

Tegen Martijn de Wit (1626) kwam onze speler er totaal niet aan te pas... Zwart kwam uit in iets van een slechte Benoni. Alle zware stukken stonden passief en wit kon verdubbelen op de e-lijn... Kansloze nul.

Vandaag kwam David heel goed weg tegen Frank Sala (1608). In een scherpe stelling had David een stuk meer maar zwart een mataanval... Het leek mij dat eeuwig schaak een logisch einde van de partij zou zijn... Zwart deed het niet handig en zo kon David zijn toren zo maar activeren. Het was nog altijd niet eenvoudig maar zwart gaf de partij op. Een narrow escape.

In ronde 8 mag David tegen de eerdere tegenstandster van Maxim Margarethe Wagner (1660). Dat wordt dus 1.e4...

---

Niels tot slot doet het best aardig met een 50% score. In ronde 4 ging Barish Valipoor (1512N) eraf. De opponent zijn stukken stonden volledig en totaal klem. Een grappig beeld. Zwart probeerde nog los te komen maar dat bood geen enkel soulaas.

Tegen Dr. Bernd Skutta (2007) werd een goede remise behaald.

Jonathan de Kleuver (1874) werd vervolgens netjes verslagen.

Helaas ging het in ronde 7 wel mis tegen Ron Hoffman (1987). In een ronde waarin menig Goesenaar toch al lang bezig was, was de pot van Niels als laatste klaar. In een ingewikkelde partij kreeg de Amsterdammer uiteindelijk het punt op het droge... Niels moest een stuk geven en probeerde het nog met eeuwig schaak motieven maar dat was het nooit waarna de witspeler alles kon ruilen en een extra paard overhield.

In ronde 8 krijgt Niels wit tegen Harry Boerkamp (1915).