Slotverslag HZ-toernooi

Het jaarlijkse Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen zit er weer op. Voor de meeste Goesenaren is het toernooi goed geeindigd:

Uw verslaggever speelde het beste HZ-toernooi tot nu toe. Nu was ik dan ook wel als 13e geplaatst van de keer dus dan is een topklassering wel enigszins te verwachten...

In de 8ste ronde werd weer gewonnen met de witte stukken tegen Daniel Zevenhuizen (2152). Niet voor de eerste keer kwam mijn voorbereiding totaal niet op het bord maar desondanks kwam ik wel lekker uit de opening. Via via werd het een soort Slavische opstelling tegen g6/Lg7 Grunfeld achtige opstelling. Overigens bereikten Werle en Van Wely precies dezelfde stelling via een hele andere zetvolgorde maar dan met h4 ipv Tc1. Die partij eindigde snel door zetherhaling. Zelf ging ik dat maar gewoon uit de weg... De opponent wist op het juiste moment tegenspel te creeren met de e5-break. Helaas moest ik het lelijke f4 spelen.... De engine offert 'gewoon' een pion en laat een zwarte vrijpion op d3 toe... Daar had ik niet zo een zin in... De stelling was vooral heel ingewikkeld waarop de opponent in tijdnood in de fout ging.. Dit kostte een pion en leidde bovendien tot een hopeloos eindspel voor zwart.

In de slotronde werd YT net aan naar beneden ingedeeld tegen FM Arno Bezemer (2245) met zwart. Geen enorme ratingverschillen dus wat ook al wel eens verfrissend is. Een overwinning had een score van 7 uit 9 betekend en een heel mooi geldbedrag. Oftewel.... Ging met zwart vol voor de winst. Ondanks het feit dat de onderlinge score 0-3 was... Volgens mij had ik wel in al die partijen wit gehad overigens. Na een openingsfout (1.d4 andermaal iets wat ik niet eens bekeken had) zat op winst spelen er niet direct in... De engine offert een kleine kwaliteit na Lf5!? Dat had ik ook zeker overwogen maar durfde het niet aan. Nu kreeg wit wel heel mooi spel met zijn loperpaar. Verdedigen was alles wat zwart kon... Met het lelijke Pf8 en f6 stond zwart voorlopig ieder geval stabiel. Met Te3 kon ik net op tijd wat tegenspel vinden. Mijn tegenstander nam mijn remiseaanbod op dat moment dan ook aan. Geen overwinning en gedeeld 2e plaats dus maar wel 6,5 uit 9 met een 6e-18e plaats. Op WP eindigde de Zeeuws Kampioen uiteindelijk precies als 10e. Met een overscore van +0,76 (+15,2) is dat geknoei van de laatste 2 ronden KNSB ook weer uitgewist. De gedeeld 6e plaats leverde nog 125 euro op als aardige bonus.

Na afloop werd YT overigens nog geinterviewd door Omroep Zeeland. Dat valt op hun website te vinden.

---

 Sven speelde ook geen slecht toernooi. In de 8e ronde ging het wel mis tegen Ricardo Klepke (2267). De tegenstander ging voor het Hollands. Sven voor zijn typische variant. Wit kreeg eigenlijk nooit echt spel terwijl zwart langzaam maar zeker zijn koningsvleugel pionnen naar voren gooide. Dit leidde tot een zeer lastig toreneindspel. Het enige wapen van wit was een vrijpion op de d-lijn. Die wist Sven uiteindelijk ook tot promotie te brengen maar dat kostte hem wel zijn toren en de dame kon niet voorkomen dat even later de zwarte vrijpion ook zou promoveren... Toren achter en opgegeven dus.

In de slotronde kwam Sven echter nog op 6 punten door te winnen van Joachim Hendrix (1871). Van de partij tegen de Duitser heb ik werkelijk niets gezien en heb geen zin om de PGN na te gaan pluizen. Sven was ieder geval dusdanig snel klaar dat ik dacht dat hij remise had gespeeld. Niets van dat dus. Sven haalde dus 6 op 9 met een overscore van 0,17.

---

Maxim ging in de 8e ronde jammerlijk onderuit tegen Ivo Timmermans (2168) een ex-HWPer. Maxim domineerde de partij in een scherpe Taimanov met wederzijdse koningsaanvallen. De witte kwam echter nooit van de grond en zwart wist af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Maxim vergat echter de 'push pawn' rule en plots had hij niet meer dan toren tegen 4 vrijpionnen kunnen krijgen. Dat won gok ik nog steeds voor zwart maar niet zo eenvoudig. Het gespeelde door Maxim was echter gelijk uit... Na afloop nodige Maxim mij uit bij de analyse. Toen YT opmerkte dat Maxim weer Taimanov gespeeld had en opmerkte dat hij laatst ...b5 had gedaan in de Df3 variant verbaasde het heerschap aan de andere kant ons nogal door op te merken dat hij 'met hem wilde analyseren en niet met de hele club'. Toen Maxim niet goed wist wat te zeggen stond de man op en liet ons alleen ons ietwat verbouwereerd achterlatend. Tja... In ieder geval was Maxim de morele winnaar van de partij al zal het gewonnen toreneindspel verliezen wel een zuur gevoel hebben gegeven.

Helaas kon Maxim er door omstandigheden op de slotdag niet bij zijn. Hij scoore dus 4,5 uit 8 met +0,33.

 ---

Hans herstelde zich nog soort van in de laatste 2 ronden. Of nou ja... hij liet qua punten David de Feijter achter zich. Punten zeggen niet zo heel veel hier duidelijk, in de groep van 4,5 was Hans in ieder geval laatste op WP. Tegen Middelburger Aart Kogeler (1690) weer geen topprestatie. In een Benoni probeerde Hans het lang met wit. Hij had echter het agressieve g4 nagelaten waarop zwart f5xe4 kon doen en nu had Hans nooit meer spel in het centrum en een krakkemikkige loper op f3... Winnen was dus teveel van het goede maar in ieder geval een halfje...

In de slotronde deed Hans een poging voor 'laatste partij' van het toernooi tegen Henk Burg (1698). Daarin faalde hij met een paar minuten maar hij won uiteindelijk wel een remisetoreneindspel 3 tegen 2 op dezelfde vleugel. Toch opmerkelijk hoe vaak zwakkere spelers elementaire toreneindspelen nog weten te verliezen... Zo won YT ooit Tp vs T met vrijpion op e3 en zwarte koning al op e7 van Arendse en Henk de Ridder wist ditzelfde eindspel als Burg ook al eens van mij te verliezen... Hans ging natuurlijk stug door terwijl YT en de Feijters even bij de snackbar gingen eten... Op de terugweg vroeg YT zich af of ze al klaar zouden zijn. David vond van niet... YT 'net misschien'. Nee dus... Nog volop bezig maar nu had Hans een vrije f-pion met zijn koning ervoor. Zelfs f en h is remise als je weet hoe het moet... Wit liet zijn koning echter op de h-lijn komen en zo kon Hans met de vrije f-pion nog net winnen. Een doekje voor het bloeden.

Tegen 9 1700- spelers scoorde Hans 4,5 punt. -2,64. Enkel de 9 remises (!) van Johan de Wolf zorgen ervoor dat Hans niet de hoogste onderscore van het toernooi heeft.

---

David kwam niet verder dan 4 punten en speelde zo stiekem ook een matig toernooi. Dat werd wel geillustreerd door de nederlaag tegen Margarethe Wagner (1660) in de 8e ronde. De 13-jarige kreeg simpelweg een stuk cadeau van David in zijn intense verlangen om de dames te ruilen... Na het zwart Dxa6 ipv Pxa6 volgde het ontnuchterende antwoord De4 stuk kwijt. Daar kwam David niet meer van terug... De dames wist hij overigens ook niet te ruilen tegen het Duitse meisje.

David eindigde wel met een zege op Aarav Kumar Koni Dena (1310). YT was aanwezig bij de analyse met de jonge Indier. David liet na d3 te spelen waarop de Aziaat na liet om e4 te doen. Een les voor beiden. In het vervolg zette zwart een aanval op maar echt gevaarlijk was het niet... Sterker nog met een Dame op h3 en Pg4 en een zwarte pion op h6 wist hij zijn eigen dame te vangen. David kon met Pf4 zijn toernooi beeindigen met damewinst.

David haalde dus 4 punten en een onderscore van -0,91.

--

Niels tot slot kwam uit op 50%.

In de 8ste ronde ging het mis tegen Harry Boerkamp (1915).

In de slotronde wist hij echter te winnen van nog een Duitse dame Carolin Frank (1575). Niels won een stuk tegen een paar pionnen en had ook nog eens de betere stelling. De Duitse rommelde nog een tijd wat aan maar het was allemaal niet voldoende.

Zo eindigde Niels ook al op 4,5 punt. Hij noteerde een ovescore van +0,66