Oliebollen toernooi (laatste post van het jaar)

Hier een kort verslag van het Oliebollen toernooi. Het ziet er op dit moment daadwerkelijk naar uit dat dhr. Verburg het niet voor elkaar gaat krijgen dit jaar nog de eindstand + evt een verslag van het, door YT met 9 uit 9 gewonnen, kersttoernooi online te krijgen. Bij het Oliebollen toernooi minder Goes succes. Het is daar natuurlijk altijd net wel of net niet...

Jos werd zowaar eerste Goesenaar. Hij werd gedeeld 2e met 5,5 uit 7 wat gezien zijn spel, ook naar eigen zeggen, hoogst verwonderlijk was. Al vroeg werd er verloren van Rob Hopman-Been (1861). Toch deed Jos het net iets beter dan zijn volgende opponenten en kwam zo weer omhoog. In ronde 6 had hij op een kansloze nederlaag getrakteerd moeten worden tegen YT maar zoals wel vaker deze dag was het net niet. Een sterke aanval werd niet afgemaakt. Sterker nog er bleef gewoon een stuk opgesloten staan. Jos had minder dan een minuut en besloot daarop remise aan te bieden. Na een zege op BORD 2 in de slotronde kwam hij op 5,5 uit 7. Dan verwacht je prijs.. maar het was net niet. Op WP... No doubt dankzij de nederlaag aan het begin.

NIELS werd tweede Goesenaar in de eindstand. Hij heeft weliswaar van alles (behalve W-We maar dat is niet relevant bij onderling vergelijk) minder dan YT maar na een Zwitsers gambiet kwam hij zomaar op 5 uit 7 door (ik meen) Henrik Westerweele te kloppen in de slotronde. Dat leverde een mooie TPR van 2058 op. Het aantal weerstandspunten van Niels bedroeg slechts 24. Gayan den Hollander had 2 punten maar wel 25 WP (!) Voor Niels was het deze keer net wel.

Uw verslaggever zat zeer duidelijk in het net niet kamp. Na 2 goede en soepele overwinningen tegen Carl Schoor en Angelique Osinga mocht ik in ronde 3 tegen Maarten Rademakers. De eerste net niet overwinning. Maarten had een mooi zetje wat tot een dame-eindspel leidde waarbij mijn koning net wat te open was. Wel mocht ik de inactieve schaker nog PAT zetten! Ook tegen Simon Provoost in ronde 4 was het net niet... In een wat slappe opening hield wit een klein plusje tot het eindspel vast. Door een pionoffer kon de witte koning binnendringen en zo kon wit een koningsaanval beginnen. Het matnet ging net niet dicht... weer remise. Nog wat bonter werd het in ronde 5 tegen Boelhouwer. Die gaf zomaar een pion weg (of was het een slecht gambiet?) in de opening. wit leek op weg naar een simpele zege maar gaf zo maar een stuk weg. Dit leverde wel een 2e pion op. Uiteindelijk ontstond T+4p vs T+P+2p op dezelfde vleugel met witte dubbel pion. Er werd een derde pion gewonnen en uiteindelijk kwam T+f+h op het bord. Ook hier net niet mede door te lang nadenken over een zwart remiseaanbod. De vierde net niet was dus zoals eerder genoemd tegen Jos... Zo remiseerde YT tegen de 3 nummers 2, alle 3 NET niet gewonnen. Zo kan het lopen. YT kreeg ieder geval nooit eens een wat makkelijkere indeling en bleef ook hardnekkig op bord 3. Pas in ronde 7 belandde ik op bord 4 om daar Remco te treffen. Die... ging net niet verloren... Wit stond heel goed maar het ging toch even mis met de koningsveiligheid. Remco bood remise aan toen hij nog niet had gezien dat hij een stuk kon winnen... Een vreemd toernooi.Wel voor het eerst ongeslagen! :D Overigens behaalde YT de meeste WP met 32,5! Hoera! De TPR 2148 was niet super maar niet eens zo dramatisch als je van 4,5 uit 7 zou verwachten.

Remco kwam dus ook uit op 4,5 uit 7. Buiten zijn remise tegen mij weinig van gezien. Maxim haalde ook 4,5 uit 7. Hij verloor echter de laatste ronde op dat 2e bord van Jos... Dat was zeker niet nodig als ik hem mag geloven. Hij stond best goed maar mistte een tactiekje... Kan gebeuren!

David tot slot deed het wat minder met 3 uit 7. Dat was met TPR 1712 nog wel volgens de eigen rating echter.

-

Dan het 1-minuten. De Feijters bleven.. maar deden niet mee (?!) Remco en Jos gingen naar huis. Zo deden enkel Maxim en YT mee. Jos wist na een paar oefenpotjes tegen YT te melden dat ik veel te snel was en je het vooral niet tegen mij moest proberen (tegen Maxim)...

Dat is allemaal relatief. Maxim werd voor het zoveelste jaar op rij tegen Stefan Colijn ingedeeld in ronde 3 en ging er kansloos af.

Uw verslaggever begon simpel met een 3-0 zege op Sjaak Spiegels en een 5-0 zege op Angelique Osinga. So far so good.

Daarop was YT echter behoorlijk kansloos tegen Collin Boelhouwer in de halve finale... Voorheen waren dit altijd spannende matches maar dit maal kwam ik er niet aan te pas. Snelheid is hier vitaal. Wanneer je net wat langzamer bent dan de opponent is dat niet zo handig... Het leek nog te kunnen bij 4-2 achter. YT had D+T+T+2p vs 2p. Het mat zetten was bezig maar dan staan je eigen pionnen altijd in de weg... En zo ging YT met mat in 1 door de vlag en was het 5-2 ipv 4-3.. Veel te langzaam dus. Het zal de leeftijd zijn (?) 2+0 lijkt nog wel redelijk te gaan in Tilburg maar 1+0 is wat te dol als je gewoon een beetje motorisch gestoord bent ?!